Menu

De 7 vragen die je kunt stellen aan de audicien:

Want, hoe weet je nou waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een hoortoestel? Hoe zorg je ervoor dat jij daadwerkelijk hét beste hoortoestel voor jouw leefsituatie gaat kopen. Het zou ontzettend vervelend zijn dat er punten die voor jou belangrijk zijn, niet besproken worden.  Om die reden adviseren wij jou in dit artikel over “dé 7 belangrijkste vragen” die jij kunt stellen aan de audicien. De juiste vragen stellen zal er namelijk uiteindelijk voor zorgen dat jij zonder enige onzekerheid een afspraak kunt maken of zelf het allerbeste hoorapparaat gaat kopen en daar ook 100% achter zult staan.

1: Moet ik rekening houden met een gewenningsperiode?

Wanneer je een hoortoestel gaat dragen zullen alle geluiden anders gaan klinken. Het geluid om je heen wordt versterkt, en je zult bepaalde tonen in het begin zelfs niet thuis kunnen brengen. Ook het geluid van je eigen stem zal ander klinken. Onderschat de verandering niet . Een gehoorverlies is immers in een periode van jaren opgebouwd… en vervolgens krijg je van het een op het andere moment weer geluid terug. Je zult merken dat het in het begin ook even zoeken is naar hoe je jouw eigen stem weer moet gebruiken. Handig dus om hier met de audicien aandacht aan te besteden.

 

2: Kan een hoortoestel zich aanpassen aan verschillende luistersituaties ?

Als je een hoortoestel gaat kopen is het onder andere van belang hoe jouw leefsituatie er uitziet.  Heb je een druk bestaan, ben jij een sociaal persoon en kom je veel in rumoerige omgevingen ? Erg interessant voor jou om te weten of een hoortoestel de bijgeluiden goed kan onderscheiden van de geluiden die er echt toe doen. Geluid van servies, papier… geroezemoes, allemaal geluiden die kunnen storen wanneer jij met iemand aan het praten bent. Hoe meer geavanceerd het hoortoestel is, hoe beter jij het gesprek kan volgen zonder dat je last hebt van alle storende geluiden er omheen. Stel dat jij veel buitenactiviteiten hebt, dan is het natuurlijk wel zo prettig dat het hoortoestel een soort windruis onderdrukker heeft! Een goede windruis blocker zorgt ervoor dat je de vogeltjes hoort fluiten, zonder dat de oosterwind er keihard doorheen raast!Voor de audicien dus erg belangrijk te weten welke situaties voor jou veel voorkomen en wat zoal jouw bezigheden zijn in het dagelijks leven. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • Hobby : zingen of muziek maken
 • concerten
 • lezingen bezoeken / presentaties geven
 • gezelschap / drukke situaties
 • jouw leven speelt zich vooral in de buitenlucht af
 • vergaderen is voor jou dagelijkse kost
 • mobiel telefoneren hoort bij je werk

 

3: Ik heb vaak last van oorontstekingen en of andere ongemakken, moet ik hiermee rekening houden bij het kiezen van een hoortoestel?

Er zijn heel veel verschillende modellen hoortoestellen op de markt. Hoortoestellen waarbij je een klein dopje in je oor draagt waar alle elektronica inzit. Hoortoestellen achter het oor waarbij er een leidinkje naar je gehoorgang loopt met daaraan een universeel parapluutje.

Bekijk de voor- en nadelen per hoortoestel

Alle informatie omtrent jouw gehoor / maar ook medische informatie is voor de audicien van belang.Wanneer jij in het verleden veel last hebt gehad van oorontstekingen en hier soms nog steeds gevoelig voor bent, dan is het van uiterst belang dat jij een hoortoestel gaat dragen waarbij jouw gehoorgang zo open mogelijk blijft. Een hoortoestel wat helemaal in je gehoorgang verdwijnt, waarbij de elektronica dus in je oor zit, is in dat geval niet zo verstandig!

4: Bestaat er een hoortoestel tegen mijn oorsuizen?

Wanneer jij last hebt van oorsuizen is het fijn om je goed te laten informeren bij de audicien of er wellicht een hoortoestel is wat ervoor kan zorgen dat je minder last gaat krijgen van je oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Wil je meer informatie over tinnitus? Bekijk onze tinnitus pagina.

Stel aan de audicien duidelijk je vragen over oorsuizen en hoortoestellen, zoals :

 • Zijn er hoortoestellen die mijn oorsuizen doen verminderen
 • Is er een hoortoestel die ik ’s nachts in kan laten, zodat ik minder last heb van de tinnitus

 

5: Hoe moet ik het hoortoestel onderhouden?

Een hoortoestel zit, als het goed is, de hele dag in of achter je oor. Door weer en wind, sporten.. feesten, je draagt het hoortoestel full time. Net als bijvoorbeeld een bril, moet je het hoortoestel af en toe schoonmaken. Elke type hoortoestel vraag weer om een ander manier van onderhoud.

 • Kun je goed overweg met klein spul, lukt het jou een klein filtertje te vervangen, dan kun je prima uit de voeten met een receiver in het oor hoortoestel.

Een voorbeeld van een receiver in het oor hoortoestel is de Widex Evoke 440. Ook laten we een video zien hoe je bijvoorbeeld zo’n filtertje moet vervangen. Wat vaak het belangrijkste onderdeel is van het schoonmaken.

 • Is jouw gehoorverlies iets zwaarder, en heb jij wat meer afsluiting in de gehoorgang nodig, dan kun je wellicht beter een hoortoestel achter het oor dragen + een op maat gemaakt oorstukje.

Een achter het oor hoortoestel is bijvoorbeeld de Phonak Bolero b50 sp

En, bekijk in deze video hoe het onderhoud werkt.

 • Tenslotte is er ook nog een hoortoestel wat niet om onderhoud vraagt! Dit is de Phonak Lyric. Dit mooie hoortoestel draag je fulltime in je oor, 24/7!

 

6: Zijn er ook oplaadbare hoortoestellen?

Er zijn hoortoestellen op de markt welke oplaadbaar zijn. Heel prettig natuurlijk want je hebt nooit meer batterijtjes nodig en je hebt altijd een hoortoestel wat opgeladen is! Deze toestellen zijn ook minder kwetsbaar. Vraag daarom zeker aan de audicien of dit ook voor jou mogelijk is.

Maak een (video) afspraak met een audicien

Deze 7 vragen direct aan een audicien stellen? Dat kan natuurlijk!