0,00
0

Help! Mijn hoortoestel is kapot, met deze checklist vind jij de oplossing!

Herken je dit? Je hebt zo dadelijk een belangrijke afspraak staan of je wilt nét met je beste vriend(in) naar die leuke cabaretvoorstelling waar jullie al lang naar uitkijken, doet je hoortoestel het niet! Heel vervelend natuurlijk want je wilt geen belangrijke informatie missen en vooral de clou van de grappen niet waardoor je je onzeker gaat voelen en niet zo veel plezier beleeft aan de voorstelling als je zou willen.

Ook het allerbeste gehoorapparaat kan wel eens problemen geven. De meeste zijn vaak eenvoudig op te lossen en vaak hoef je daarvoor niet eens bij de audicien langs te gaan. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Dus geen paniek want met onderstaande checklist is vaak het probleem zelf op te lossen zodat je zelfverzekerd naar die belangrijke afspraak kan gaan en volop geniet van je uitje met vriend(in).

Checklist:

  • is de batterij nog goed?
  • zijn de batterij contactpunten schoon?
  • zijn de batterij contactpunten schoon?
  • is de batterijlade goed gesloten?
  • is de batterijlade goed gesloten?
  • is de batterijlade goed gesloten?
  • is het oorstukje verstopt door cerumen?
  • is het oorstukje verstopt door cerumen?
  • is het hoortoestel vochtig geworden?
  • 1. Er bestaan batterijtesters waarmee je de capaciteit van de batterij kunt testen. Sommige batterijen verliezen hun kracht als ze aan het eind van de houdbaarheidsdatum komen. Maar er kan natuurlijk ook een ”maandagmorgen” batterijsetje bij zitten. Dat is gewoon pech!
  • 2. Omdat je hoortoestel toch op je huid zit kan er vuil in de batterij lade terechtkomen en de contactpunten vervuilen. Met een wattenstaafje en wat alcohol (70%), te koop bij de drogisterij, kun je dan voorzichtig de contactpuntjes schoonmaken. Misschien is de batterij er wel eens per ongeluk op zijn kop in gedaan? Dan zouden de contactpunten wat verder uit elkaar gebogen kunnen zijn waardoor het de batterij niet meer goed “pakt”.

  • 3. Bij de oplaadbare hoortoestellen gebeurt het nog wel eens dat men de stekker uit het stopcontact haalt als ze volledig opgeladen zijn. Doe dit vooral niet! De hoortoestellen kunnen niet “overladen” en helemaal leeg laten lopen is ook niet goed voor ze. De oplader verbruikt erg weinig stroom Wat we ook nog wel eens zien is dat er iets in de oplader is gevallen waardoor de contactpunten worden bedekt, ook dan zal het niet goed opladen.

  • 4. Bij nieuwe hoortoestellen is de batterijlade vaak wat stug. Wees niet bang hard te duwen, het mag daardoor niet stuk gaan.

  • 5. Eén van de meest voorkomende problemen bij hoortoestellen met een luidsprekertje in het oor waarover een rubberen dopje (dome) zit of een op maat gemaakt acryl schaaltje erom heen gebouwd is, is dat het filter verstopt is geraakt. . Er kan dan geen geluid meer doorgegeven worden aan je oor. Door dit filter te vervangen door een nieuwe is het probleem vaak verholpen. Ook helpt het om het filter schoon te borstelen met een speciaal borsteltje of als je dat niet hebt met een droge tandenborstel voordat je het ‘s morgens in doet. Cerumen is dan vaak wat opgedroogd en gemakkelijk te verwijderen.

  • 6. Heb je een hoortoestel met een plastic bochtje dat verbonden is met een plastic slang aan het oorstukje dan moet de slang na een tijdje vervangen worden. Deze hard uit waardoor hij niet flexibel meer is. Ook het oorstukje moet af en toe in een bruisbadje. Als je dan je oorstukje er na afspoelt en droog blaast kan het toch gebeuren dat er een druppeltje vocht achter is gebleven in de slang of het oor stukje. Hierdoor wordt het geluid tegengehouden en doet je hoortoestel het ook niet meer. Nog even goed droogblazen is je redmiddel! Heel af en toe doen mensen het plastic bochtje ook in het badje. Dat is niet de bedoeling, maar gebeurt het toch ook dan is droogblazen enige oplossing. Speciale reinigingssetjes zijn te verkrijgen op de website.

  • 7. Natuurlijk geldt ook hier dat het oorstukje schoongemaakt moet worden, zie hierboven.

  • 8. Hoortoestellen waarbij er geen luidspreker in het oor zit maar wel met een dunne slang verbonden zijn met een rubberen dopje of een op maat gemaakt schaaltje kunnen ook verstopt raken door cerumen. Je draait dan voorzichtig de slang van je hoortoestel af en duwt er (vanaf de kant waar je het van je hoortoestel hebt afgedraaid) een dun sprietje doorheen.

  • 9. Is je hoortoestel vochtig geworden doordat je bijvoorbeeld een flinke plensbui op je hoofd hebt gehad? Op zich zijn je hoortoestellen bestand tegen dit soort weersomstandigheden. Denk je toch dat dit de oorzaak is haal dan de batterij eruit en droog ze in je droogbox. Het liefst twee sessies achter elkaar, vaak doen ze het dan wel weer.

  • Connexx thintubes

    Heb je alle punten van de checklist doorlopen en doet je hoortoestel het dan nog niet?

    Telefonisch kan je audicien vaak wel inschatten wat het probleem is en je verder helpen. Als je liever een afspraak wil maken dan kan dat natuurlijk ook.

    Neem contact met ons op

    eng logo
    Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
    By Yvan Karman
    chevron-down