A A
23 Service punten
Menu

Gehoorklachten

Hoor je al lange tijd niet meer goed of heb je het idee dat je gehoor langzaam slechter wordt? Misschien herken je dat geluiden anders klinken dan ze eerst deden. Dan ervaar je gehoorklachten. Sommige gehoorklachten zijn tijdelijk, zoals een piep of suizen na het uitgaan, andere gehoorklachten zijn permanent. De eerste stap die je dan kan nemen, is om naar de huisarts te gaan of naar een audicien om je gehoor te laten testen.

Verschillende soorten gehoorklachten

Gehoorklachten komen in verschillende vormen voor. Sommige mensen kunnen al het geluid minder goed horen, sommige mensen verstaan geen gefluister meer en weer anderen ervaren pijn van hard geluid. Slechthorendheid en gehoorklachten zijn niet altijd permanent, maar vaak wel. Er is een breed spectrum van slechthorendheid waarbij we onderscheid maken tussen licht slechthorend en zwaar slechthorend. Veel mensen houden er rekening mee dat als ze ouder worden dat hun gehoor zal verslechteren, toch zijn er nog veel andere factoren waardoor je gehoor slechter kan worden.

Gehoorklachten door lawaai

Bij veel beroepen zitten mensen de hele dag tussen machines die hard geluid produceren. Na een lange periode werken bij zo’n baan is het niet raar dat gehoorklachten kunnen ontstaan. Ook ontstaat bij veel muzikanten en mensen die werken in de muziekindustrie op den duur gehoorverlies door incorrect dragen van oordoppen. Motorrijders zijn zich er vaak niet van bewust, maar de wind die langs hun helm raast maakt ook aardig wat lawaai. Dit kan er op lange duur ook voor zorgen dat je gehoorklachten krijgt.

Gehoorklachten door tijdelijke aandoening

Last van een oorontsteking? Dan ervaar je waarschijnlijk tijdelijk gehoorklachten. Als je vaker last hebt van ontstekingen is het handig om na een oorontsteking je gehoor te testen, hierdoor weet je of je gehoor niet aangetast is. Daarnaast kan een gescheurd trommelvlies ook zorgen voor gehoorklachten. Meestal kan een trommelvlies binnen drie maanden zichzelf weer herstellen, anders zal je huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Een gezwel in je oor of teveel oorsmeer kunnen er ook voor zorgen dat je tijdelijke gehoorklachten ervaart.

Gehoorklachten door chronische aandoening

Gehoorverlies kan komen door ziektes, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Menière waar mensen langzaam hun gehoor verliezen. Daarnaast kunnen diabetes, hartproblemen of een hoge bloeddruk er ook voor zorgen dat gehoorverlies ontstaat.

Gehoorklachten door medicatie

Niet veel mensen weten dit, maar bepaalde medicatie heeft als akelige bijwerking gehoorverlies. Bij een deel van de medicijnen zijn deze gehoorklachten tijdelijk. Als je stopt met de inname van deze medicijnen komt je gehoor weer terug. Niet bij alle soorten medicatie is dit het geval.

Het verschil tussen slechthorend en doofheid

Niet alle gehoorklachten worden erger. Bij ouderen kan het zijn dat het gehoor elk jaar verslechtert of bij medische aandoeningen, maar dit is niet voor iedereen het geval. We spreken van doofheid als je helemaal niets meer kunt horen.

Aanpak van gehoorklachten

Als je gehoorverlies ervaart aan één oor of beide oren is dat een teken dat je last kan hebben van slechthorendheid. Ook kan hard geluid scherp voelen en kan het lastig zijn om achtergrondgeluid te onderscheiden van het gesprek wat je voert. Als je last hebt van je gehoor ga je meestal eerst naar de huisarts waarna je wordt doorgestuurd naar een KNO-arts voor een vorm van gehooronderzoek. Of je gaat langs bij een audicien voor een gehoortest. De eerste zaak is vooral uitzoeken waardoor het verminderd gehoor is ontstaan en of het van tijdelijke of permanente aard is. Tijdens het gehooronderzoek worden ook aandoeningen zoals de ziekte van Menière makkelijk uitgesloten.

Wat zijn de gevolgen van gehoorklachten voor jou?

Veel mensen lopen te lang rond met gehoorklachten omdat ze bang ze dat ze een hoortoestel moeten. Niet iedereen met gehoorklachten heeft een gehoorapparaat nodig, daarom is het belangrijk om bij twijfel over een slechter gehoor direct naar een audicien of huisarts te stappen. Het is altijd beter om iets te voorkomen dan te behandelen! Toch een gehoorapparaat nodig? De technologische ontwikkelingen zijn zo ver dat niemand er iets van hoeft te merken dat jij een gehoorapparaat gebruikt. Zeker bij licht slechthorendheid zijn de opties reuze! Met een goed afgesteld gehoorapparaat wat perfect bij je gehoorgang past, kun je weer volop genieten van het leven en je omgeving. En dit alles met goed gehoor!

Vind je het toch lastig om om te gaan met je verslechterde gehoor? Dan kun je vragen om een doorverwijzing naar een audiologisch centrum. In dit centrum kun je terecht voor ondersteuning en voor verhalen van lotgenoten. Daarnaast is dit ook een plek waar hoortesten en gehooronderzoek worden uitgevoerd.