0,00
0

Tinnitus of oorsuizen

Heb je wel eens last van een piep of ruis in je oor gehad? Jaarlijks lopen duizenden Nederlanders gehoorschade op door harde muziek en hard geluid. We noemen dat tinnitus of oorsuizen. Meestal is het resultaat van een avond stappen of een muziekfestival een piep of een ruis. Beschadig je je gehoor heel erg, dan kan het zijn dat je last krijgt van tinnitus oftewel oorsuizen. Er wordt geschat dat in Nederland 2 miljoen mensen last hebben van tinnitus, waarbij voor een aantal duizenden de oorsuizen zo erg zijn dat het ondraaglijk is. Veel mensen hebben vragen over tinnitus, op deze pagina hopen we de veelgestelde vragen te beantwoorden.

Wat is tinnitus?

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Je hoort een constante ruis, terwijl er geen echt geluid is. Het oorsuizen kan worden waargenomen als een piepgeluid, bromgeluid, ruisgeluid, hoge constante tonen of meer. Tinnitus komt niet altijd voor in beide oren, sommige mensen hebben alleen last van oorsuizen in één oor.

Heb je wel eens gehad dat je één of meerdere dagen last had van een piep of ruis in je oor? Dit ervaren mensen met tinnitus 24/7. Voor een klein deel van de mensen die met tinnitus leven is deze piep of ruis zo aanwezig dat ze er veel last van hebben bij hun dagelijkse bezigheden en het hen belemmert om een normaal leven te leiden. De gevolgen van tinnitus kunnen dan ook zeer ernstig zijn voor hun dagelijkse activiteiten, omdat ze de hele dag door een hard geluid horen.

De oorzaken van tinnitus

Tinnitus ontstaat vooral door (langdurige) blootstelling aan hard geluid. Tinnitus ontstaat meestal geleidelijk, waarbij mensen na een avond uit of een concert een piep of ruis in hun oren ervaren. Daarnaast kan hersenschade, diabetes, hoge bloeddruk, vaatziekten, neurologisch letsel, stress, emotionele problemen en medicijngebruik ook ervoor zorgen dat iemand last krijgt van oorsuizen.

De oorzaak van het oorsuizen ligt bij een beschadiging in de zenuwen of bij een beschadiging in laatste gedeelte van het gehoororgaan. Daarnaast kunnen samentrekkende spiertjes gelegen in het middenoor ook oorsuizen veroorzaken. In de laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan waarbij blijkt dat de hersenen ook oorsuizen kunnen veroorzaken. Het gehoorgebied van de hersenen geeft continu signalen terwijl daar geen reden voor is. Tinnitus wordt dan ook wel fantoomgeluid genoemd, het geluid is er niet maar je hersenen laten je denken dat het er wel is.

Het verschil tussen subjectieve tinnitus en objectieve tinnitus

Bij tinnitus kan een verschil gemaakt worden tussen een subjectieve vorm en een objectieve vorm. Als iemand alleen zelf de oorsuizen ‘hoort’ dan spreken wel van subjectieve tinnitus. Daarnaast is er ook een zichtbare vorm van oorsuizen namelijk de objectieve variant. Hierbij kan een KNO-arts de samentrekkingen van een spiertje in het middenoor zien. Hierdoor is het duidelijk dat de tinnitus er is en kan de KNO-arts dit ook daadwerkelijk waarnemen.

De gradaties van tinnitus

Mensen met tinnitus ervaren niet altijd dat ze last hebben van oorsuizen. Iedere vorm van tinnitus kan vervelend zijn, maar we bespreken van vier verschillende gradaties als we het hebben over oorsuizen:

  • Lichte tinnitus: het oorsuizen is alleen hoorbaar als het stil is.
  • Matige tinnitus: het oorsuizen is waarneembaar in rustige situaties waarbij het geluid soms de overhand neemt.
  • Ernstige tinnitus: bij deze variant hoor je elke seconde je tinnitus en overstemt het vaak ander geluid.
  • Zeer ernstige tinnitus: de meest heftige variant zorgt ervoor dat mensen bij tijden niet meer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven. Het oorsuizen overstemt en verstoort de dagelijkse interactie intens.

Is tinnitus te genezen?

Helaas zijn de meeste varianten van tinnitus op dit moment nog niet te genezen met een bestaande medische behandeling. Hierbij moet wel gekeken worden naar hoe de oorsuizen zijn ontstaan. Komt het ontstaan van tinnitus door stress? Dan is er een grote kans dat dit weer ophoudt op het moment dat je je stressniveau onder controle krijgt. Ervaar je tinnitus als bijwerking van medicijngebruik? Overleg dan met je huisarts of dokter, meestal zal het geluid ophouden op het moment dat je stopt met de inname van deze medicatie.

Onderstaande hoortoestellen hebben een ruismaskeerder en kunnen daarmee de tinnitus maskeren of verlichten. Het enige hoortoestel dat dag en nacht gedragen kan worden is de Lyric. De Lyric geeft extra verlichting omdat je het hoortoestel ook draagt wanneer het stil wordt om je heen (tijdens het slapen dus). Om meer te lezen over Lyric en tinnitus bezoek je Lyriccentrum.

Bij de objectieve variant van tinnitus is het soms mogelijk om te behandelen door bijvoorbeeld de werking van het bepaalde trillende spiertje stil te leggen. Op dit moment zijn veel verschillende instituten bezig met onderzoek naar tinnitus. Met een groeiende groep mensen die last hebben van milde en erge gehoorschade is het zeer belangrijk dat er nieuwe behandelmethoden worden ontdekt. Zo is er nu ook een behandelmethode om het overactieve gehoor gedeelte in de hersenen te onderdrukken door middel van een elektrode. Wel zijn er veel behandelingen en gehoorapparaten die werken met contrageluid, waardoor het geluid van de tinnitus niet meer overheerst. Het geluid wordt dus niet weggenomen maar gemaskeerd.

Leven met tinnitus

Als je last hebt van tinnitus is dat soms lastig en heel vervelend. Het leren omgaan met deze aandoening heeft voor iedereen andere gevolgen. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de piep, ruis of het geluid niet erger wordt. Stap dan ook naar je huisarts of een KNO-arts en samen kunnen jullie de mogelijke oorzaak achterhalen en kijken of een behandeling van tinnitus mogelijk is.

 
eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down