Menu

Help! Er zit een dome vast in mijn oor: wat moet ik doen?

Je haalt je hoortoestel uit je oor en ziet dat de dome niet mee is gekomen uit het oor. Paniek! Snel om je heen zoekende om te kijken of de dome misschien op de grond is gevallen levert niks op. Je weet het zeker; die is achtergebleven in mijn oor! Wat te doen in zo een situatie en de gevolgen van een achtergebleven dome lees je in deze blog.

Wat te doen?

Ten eerste; maak je geen zorgen! Als er een dome in je oor zit is dat in principe niet ernstig. Wel is het belangrijk om de dome eruit te laten halen. Dit kan je laten doen door je huisarts of KNO-arts, zij kunnen met de juiste instrumenten de dome verwijderen zonder schade aan je gehoorgang aan te richten. Helaas zijn audiciens niet bevoegd om voorwerpen uit het oor te halen. Dit moet dus echt door een huisarts of KNO-arts gebeuren! Probeer niet zelf te wroeten in je oor of met een voorwerp de dome te verwijderen; hierdoor kan je gehoorgang beschadigt raken!

Draag het toestel ook niet meer totdat de dome weer uit het oor is verwijderd. Anders is er een kans dat de dome dieper de gehoorgang in wordt geduwd wat het weghalen van de dome moeilijker maakt.

Zijn je domes oud of wil je nieuwe aanschaffen?

Hoe te voorkomen?

Vraag het aan je audicien
Bijvoorbeeld bij het kopen van je hoortoestel kan je vragen aan je audicien om ervoor te zorgen dat de domes goed aansluiten op de speakers. Dit zorgt ervoor dat de domes niet makkelijk losraken en achterblijven in het oor. Zelfs bij het beste hoortoestel kan de dome losraken als er een verkeerde dome op zit!

Domes vervangen
Het is belangrijk dat de domes om de 3 maanden worden vervangen. Als de domes te oud worden kunnen ze hun houvast verliezen. Hierdoor raken ze makkelijker los van de speaker. Zijn je domes oud of wil je nieuwe aanschaffen? Klik dan hier

Juiste maat
Zorg ervoor dat je domes niet te groot zijn. Dat kan er voor zorgen dat bij het uithalen van het toestel de dome achterblijft simpelweg omdat deze vast zit in de gehoorgang. Domes zijn er in allerlei soorten en maten. Vraag je audicien welke domes jij hebt zodat je makkelijk nieuwe kan kopen.

Goed aandrukken
Als je de domes verwisselt zorg dan dat je de dome goed op het speakertje is gedrukt. Een goede test is om even te trekken aan de dome en kijken of deze makkelijk loslaat. Als de dome goed is aangedrukt en toch makkelijk loslaat is de dome misschien verouderd of is het een dome die niet op het speakertje past.