0,00
0

Help! Help! Er zit een dome vast in mijn oor: wat moet ik doen?

Je haalt je hoortoestel uit je oor en ziet dat de dome niet mee is gekomen uit het oor. Paniek! Snel om je heen zoekende om te kijken of de dome misschien op de grond is gevallen levert niks op. Je weet het zeker; die is achtergebleven in mijn oor! Wat te doen in zo een situatie en de gevolgen van een achtergebleven dome lees je in deze blog.

Wat te doen?

Ten eerste; maak je geen zorgen! Als er een dome in je oor zit is dat in principe niet ernstig. Wel is het belangrijk om de dome eruit te laten halen. Dit kan je laten doen door je huisarts of KNO-arts, zij kunnen met de juiste instrumenten de dome verwijderen zonder schade aan je gehoorgang aan te richten. Helaas zijn audiciens niet bevoegd om voorwerpen uit het oor te halen. Dit moet dus echt door een huisarts of KNO-arts gebeuren! Probeer niet zelf te wroeten in je oor of met een voorwerp de dome te verwijderen; hierdoor kan je gehoorgang beschadigt raken!

Draag het toestel ook niet meer totdat de dome weer uit het oor is verwijderd. Anders is er een kans dat de dome dieper de gehoorgang in wordt geduwd wat het weghalen van de dome moeilijker maakt.

Hoe ziet het eruit als mijn dome eraf is?

Rechts zie je een voorbeeld van een speaker zonder een dome en daaronder voorbeelden van verschillende domes. Dit kun je misschien nog herinneren toen je jouw gehoorapparaat ging kopen. De dome hoort op het blauwe stukje zich aan het uiteinde te bevinden. Als je de dome nergens kunt vinden en je vermoedt dat deze in je oor zit maak dan een afspraak bij je huisarts. Zij kunnen in je oor kijken om te zien of de dome inderdaad in je oor is achtergebleven.

Wat zijn de gevolgen?

Als de dome achterblijft in het oor is dat niet meteen een ramp. Echter is het wel schadelijk voor de gehoorgang als de dome langere tijd blijft zitten. Er bestaat dan een kans dat de gehoorgang gaat ontsteken en dat kan heel pijnlijk zijn! Een ontsteking in de gehoorgang, ook wel otitis acuta genoemd, herken je aan de volgende symptomen:

  • Pijn in het oor
  • Een rode, warme, gezwollen gehoorgang
  • Een vol gevoel in het oor
  • Loopoor en korstjes
  • Verminderd gehoor of zelfs doofheid
  • Jeuk in het oor

    Bij een heftige ontsteking kan zelfs blijvende schade ontstaan aan het trommelvlies. Ga daarom ook naar de huisarts of KNO-arts bij aanhoudende pijn in of aan het oor.

  • Hoe te voorkomen?

    Vraag het aan je audicien

    Bijvoorbeeld bij het kopen van je hoortoestel kan je vragen aan je audicien om ervoor te zorgen dat de domes goed aansluiten op de speakers. Dit zorgt ervoor dat de domes niet makkelijk losraken en achterblijven in het oor. Zelfs bij het beste hoortoestel kan de dome losraken als er een verkeerde dome op zit!

    Domes vervangen

    Het is belangrijk dat de domes om de 3 maanden worden vervangen. Als de domes te oud worden kunnen ze hun houvast verliezen. Hierdoor raken ze makkelijker los van de speaker.

    Juiste maat

    Zorg ervoor dat je domes niet te groot zijn Dat kan er voor zorgen dat bij het uithalen van het toestel de dome achterblijft simpelweg omdat deze vast zit in de gehoorgang Domes zijn er in allerlei soorten en maten. Vraag je audicien welke domes jij hebt zodat je makkelijk nieuwe kan kopen.

    Goed aandrukken

    Als je de domes verwisselt zorg dan dat je de dome goed op het speakertje is gedrukt. Een goede test is om even te trekken aan de dome en kijken of deze makkelijk loslaat. Als de dome goed is aangedrukt en toch makkelijk loslaat is de dome misschien verouderd of is het een dome die niet op het speakertje past.

    Nog even samengevat

     

    • Geen paniek! Als je vermoedt dat er een dome in je oor zit neem dan contact op met je huisarts of KNO-arts.
    • Draag het toestel niet meer tot de dome is verwijderd of het oor is nagekeken.
    • Vraag je audicien om er voor te zorgen dat de domes goed aansluiten op de speakers. Zelfs bij het beste gehoorapparaat kan de dome losraken als er een verkeerde dome op zit!
    • Zorg ervoor dat de domes niet te groot zijn voor je gehoorgang.
    • Verwissel de domes om de 3 maanden.
    • Bij het verwisselen van de domes even controleren of deze goed vast zitten.

     

    Een dome achtergebleven in het oor; dat gaat jou niet meer gebeuren! Wil je meer informatie of je domes goed vastzitten en of je wel de goede domes hebt voor jouw toestel neem dan contact met ons op!

    Een afspraak maken

    eng logo
    Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
    By Yvan Karman
    chevron-down