0,00
0

Interview met Gerdie Kuik: wie is zij en wat doet zij?

Een tijdje terug was Gerdie Kuik bij ons op bezoek. Onze audicien Guido Makker nodigde haar uit om wat te vertellen over slechthorendheid bij kinderen. Hij vroeg dat omdat hij in maart naar Nepal reist om daar onder andere veel slechthorende kinderen te helpen.
Gerdie Kuik werkte jarenlang op de Bertha Muller School in Utrecht. Hier deed zij onder andere veel audiologische zorg voor slechthorende kinderen.
Gerdie is nu gespecialiseerd in audiometrie bij kinderen en weet als geen ander welke impact het heeft om kinderen in een vroeg stadium van gehoorverlies hoortoestellen aan te bieden. Ze vertelt er meer over in dit interview.

Hoe belangrijk zijn hoortoestellen voor kinderen met gehoorverlies?

Gerdie legt uit dat een goed gehoor cruciaal is voor kinderen, niet alleen zodat ze beter kunnen horen, maar ook voor hun ontwikkeling. "Als een kind niet goed kan horen, beginnen ze dingen te missen zoals verschillende toonhoogtes of klanken van woorden. Hierdoor vangt het kind sommige dingen niet of verkeerd op", zegt Gerdie. Kinderen moeten dus goed kunnen horen, maar lang niet iedereen kan zich een hulpmiddel als een hoortoestel veroorloven. En veel kinderen krijgen überhaupt nooit de kans om hun gehoor te laten testen waardoor ze vaak helemaal niet weten of ze gehoorverlies hebben. Denk aan kinderen in ontwikkelingslanden zoals Nepal, die vaak hun hele kindertijd doorbrengen met een slecht gehoor en zoveel ontwikkelingsachterstand oplopen dat ze daar later nog last van hebben.

Ons doel is om dit tegen te gaan door in maart een reis te maken naar Nepal met twee medewerkers van OnlineHoortoestel.nl en een KNO-arts. Samen met enkele lokale actievelingen organiseren zij daar een hoorweek. Tijdens die hoorweek gaan zij iedere dag naar een ander dorp in de provincie Chitwan. De lokale bevolking wordt opgeroepen om zich te melden als ze gehoorproblemen hebben. Onze audiciens gaan vervolgens hoortesten afnemen, hoortoestellen instellen en hoortoestellen schenken aan de lokale bevolking. Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij de klanten van OnlineHoortoestel.nl. Voor iedere bestelling doneren wij namelijk aan de stichting Child Welfare Organisation Nepal (CWON) die het leven in de armste gebieden van Nepal proberen te verbeteren.

Hearing loss children donate importance of hearing nepal
eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down