Menu

Je hoortoestel kijkt mee, audicien geeft een kijkje in de toekomst

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Een jaar waarin de technologie zich wederom blijft ontwikkelen. Welke vernieuwingen staan er in 2021 op ons te wachten? Eén van onze audiciens fantaseert over wat een hoortoestel in 2021 allemaal kan…

Zoals gezegd, de ontwikkelingen van de hoortoestellen gaan razendsnel. De hoortoestelfabrikanten zijn continu bezig om hun producten te verbeteren. Dit is ook absoluut noodzakelijk omdat er nog geen hoortoestel op de markt is waar gebruikers 100% tevreden mee zijn. Alhoewel perfectie wel steeds meer in de buurt komt. Een reden te meer voor fabrikanten om nóg creatiever te worden!

 

Hoe gaat dat dan?

De microfoons van het gehoorapparaat richten zich naar voren, dat betekent dat het geluid van achter en de zijkant niet (goed) doorkomt. Maar als je nou een gesprek aan het voeren bent met 4-5 mensen is het wel fijn dat de stem van iedereen wordt versterkt. Het hoortoestel kan niet weten met wie jij een gesprek voert en welke stem er dus wel en niet versterkt moet worden. De huidige hoortoestellen doen wel hun uiterste best om dat te begrijpen en dat lukt goed. Maar zeker weten doen ze natuurlijk niet, ze hebben tenslotte geen ogen…..

Daarom zal het onze audiciens niets verbazen als er in de nabije toekomst een gehoorapparaat uitkomt dat naast luisteren ook kunnen zien! Dat klinkt als iets onwaarschijnlijks. Maar dat klink live vertalen in meer dan 20 talen ook. En dat kunnen hoortoestellen tegenwoordig ook.

Doordat een hoortoestel mee kan kijken in welke situatie het zich bevindt zou het zich nog beter kunnen aanpassen aan verschillende situaties. Dit kan ervoor zorgen dat de spraak in moeilijkere situaties beter gaat maar kan ook zorgen voor een stukje veiligheid. Een hoortoestel kan dan zien met wie jij wel of geen gesprek voert en zich daar nog beter op focussen.

De huidige technieken zijn ook ingesteld voor meer comfort, in de meeste gehoorapparaten zit een windonderdrukker. Dit zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van de wind als je buiten bent maar dit zorgt er ook voor dat de geluiden achter worden onderdrukt. Hierdoor kan het zijn dat je een fietsbel niet hoort of dat je de auto achter je niet hebt horen aankomen. Doordat een gehoorapparaat kan zien wat er aan komt kan het de microfoons aanzetten op het moment dat er een fietser of auto van achter aan komt, dit zorgt ervoor dat je je veiliger voelt in het verkeer. Onze audiciens kunnen niet wachten op wat er nog komen gaat in de toekomst, want het zal alleen nog maar beter en mooier worden! Spannend!