april 2021 – Onderzoek van Scrivens Hearing Care toont aan dat mannen gemiddeld zeven keer per week een gesprek niet opvangen en vrouwen zes keer. In de volksmond wordt dit fenomeen Oost Indische doofheid genoemd. OnlineHoortoestel lanceert begin april het eerste hoortoestel ter wereld dat effectief blijkt te zijn bij mensen die Oost-Indisch doof zijn.
Het innovatieve hoortoestel herkent wanneer de gebruiker iets wel hoort maar niet inhoudelijk tot zich neemt. Het toestel geeft vervolgens een niet te negeren pieptoon waarmee de hersenen dusdanig geactiveerd worden dat de gebruiker het gesprokenen wél hoort. Met een extra druk op het apparaat hoort de gebruiker vervolgens nogmaals wat er zojuist gezegd is. Het hoortoestel is ook te gebruiken bij kinderen.
Selectief horen wordt wel eens als klacht genoemd door partners van mensen met een gehoorverlies. Het kan echter ook gehoorverlies zijn. Bij gehoorverlies hoort iemand bepaalde tonen niet meer of minder goed. Het is belangrijk te achterhalen of er sprake is van gehoorverlies of selectief horen. Een hoortest kan uitkomst bieden. Indien er geen sprake is van gehoorverlies dan is er sprake van selectief horen.
Selectief horen, ofwel Oost Indische doof zijn betekent ‘doen alsof je niet hoort dat iemand je iets vraagt of iets tegen je zegt’. Waar de zegswijze vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het dateert uit de 19e eeuw.
Het nieuwe hoortoestel van OnlineHoortoestel is een oplossing. De audiciens van OnlineHoortoestel hebben nog enkele andere tips om Oost-Indische doofheid tegen te gaan.
● Vraag eerst de aandacht voordat je met een verhaal begint, zo voorkom je dat je alles weer moet herhalen.
● Ga eens een stukje met elkaar wandelen, dit neemt vaak voorkomende afleidingen weg (televisie, telefoon, game-consoles, etc.).
● Probeer er eens op te letten bij wat voor soort onderwerpen jouw partner afdwaalt en bespreek deze onderwerpen alleen als je de volledige aandacht van je gesprekspartner hebt.