Menu

Oost-Indisch doof

Heb je je kamer al opgeruimd? Is je huiswerk al af? Heb je de vaat al gewassen? Kun jij de kliko aan de weg zetten?

Een aantal vragen die op de een of andere mysterieuze wijze niet te lijken binnenkomen bij sommige mensen. Maar als je dan vraagt of ze iets willen hebben, wordt er meestal wel gereageerd… We kennen dit fenomeen ook wel als Oost-Indisch doof zijn. Wat is het en zit er wetenschap achter deze tactische manier van luisteren? Of is het echt hopeloos als je eenmaal de diagnose hebt gekregen? Daar gaan we even induiken in deze blog en wie weet vinden we zelfs een oplossing!

Wat te doen bij selectief horen?

Selectief horen wordt wel eens als klacht genoemd door partners van mensen met een gehoorverlies. Dat is natuurlijk lastig, want is het dan het gehoorverlies of een ongeïnteresseerde partner? Dat valt eigenlijk niet te zeggen. Wat er wel tegen te doen is, is een hoortest doen! Zo kan je in ieder geval met zekerheid zeggen of je partner gewoon niet oplet of je daadwerkelijk niet hoort. Als er een dusdanig gehoorverlies is dan zijn daar natuurlijk hulpmiddelen voor. Maar wat te doen tegen een ongeïnteresseerde partner? Probeer eens het volgende:

 

  • Vraag eerst de aandacht voordat je met een verhaal begint, zo voorkom je dat je alles weer moet herhalen
  • Ga eens een stukje met elkaar wandelen, dit neemt vaak voorkomende afleidingen weg (televisie, telefoon, game-consoles, etc.)
  • Probeer er eens op te letten bij wat voor soort onderwerpen jouw partner afdwaalt en bespreek deze onderwerpen alleen als je de volledige aandacht van je partner hebt