Menu

Problemen met je hoortoestel?

Wanneer je een hoortoestel draagt komen er nogal wat zaken bij kijken waar je tegenaan kunt lopen. Het ligt natuurlijk aan het soort hoorapparaat wat je draagt.  In dit blog ga ik een aantal problemen doornemen en wat er aan te doen is. Het gaat dan vooral over hoortoestellen wat je achter je oor draagt met een slangetje / of luidspreker in je oor!

Help! Het slangetje werkt zichzelf uit mijn oor!

Stel je draagt een super hightech toestel achter je oor met een draadje + dopje in het oor. Dan kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het slangetje zichzelf uit het oor werkt. Dit slangetje kun je zien als een soort doorgeef buisje zien welke het versterkte geluid doorgeeft richting je trommelvlies. Aan het uiteinde van dit slangetje zit een dopje wat ervoor zorgt dat het slangetje goed in de gehoorgang blijft zitten. Hieronder een voorbeeld van zo’n slangetje/ thin tube.

Nu kan het zijn dat het slangetje zich uit de gehoorgang werkt. Meestal is het zo dat of het slangetje te kort is. Dan trekt het wat naar boven en dan floept het uit je oor. Wat ook de boosdoener kan zijn is dat het dopje te klein is. Logisch dat deze niet op zijn plek blijft zitten. Ga in dit geval informeren bij de audicien of een van deze vervangen kan worden.

Alternatief voor een universeel dopje

We hebben het hierboven vooral over de universele dopjes. Deze zijn er in tientallen maten en vormen. Iedere gehoorgang is immers anders. De een heeft veel meer ruimte en de ander heeft een extreem smalle gehoorgang. De smalle gehoorgang is soms wat lastig. Je wilt natuurlijk niet dat het pijn gaat doen in het oor dus het is echt heel belangrijk om goed te kijken welke maat er prettig zit. Ook het gehoorverlies is dus belangrijk mee te nemen in de keuze van de dome. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een zwaarder gehoorverlies hebt, er veel versterking aangeboden wordt door het hoorapparaat. In dat geval is het vaak ook belangrijk om te kijken of het niet verstandiger is om op maat te gaan werken. De audicien maakt dan een afdruk van de gehoorgang en daar maakt de fabrikant een maatschaaltje. Deze wordt op het slangetje of speakertje bevestigd.

Is een maatschaaltje fijner dan een universeel dopje?

Wanneer een dopje lastig wordt omdat het er telkens weer uit neigt te vallen is het altijd mogelijk om over te gaan op maatwerk. Ook wanneer jouw gehoorverlies niet zwaar is kun je dit laten maken. We boren dan een gaatje in het schaaltje zodat we alsnog een open aanpassing kunnen creëren. Zo’n gaatje noemen we ook wel een venting of een ontluchtingskanaal. Dit geeft letterlijk meer lucht en zorgt ervoor dat het geheel niet afgesloten voelt. Met een lichtere vorm van gehoorverlies hoef je namelijk niet een heel dicht dopje/ schaaltje te dragen! Zo’n maatschaaltje kan soms een verademing zijn. Je wilt natuurlijk niet de hele dag onzeker zijn over het feit dat het dopje uit je oor schiet. Wanneer je een maatschaaltje in je gehoorgang brengt dan voelt het snel al heel prettig. Het is immers op maat, dus het past precies en het geeft uiteindelijk ook een meer zekerder gevoel!

Hoor ik beter met een maatschaaltje?

Zoals eerder geschreven, het kan zijn met een zwaar gehoorverlies dat een maatschaaltje het geluid beter naar je trommelvlies brengt dan een universeel dopje. Je hebt namelijk minder geluidsverlies omdat je meer op maat draagt.

Als je toch een universeel dopje draagt en deze zit goed, kan het nog zijn dat je erachter komt dat wanneer je het dopje wat dichter in je oor drukt je ineens meer verstaan. Heel vaak geven mensen dit aan tijdens een controle afspraak. “Wanneer ik het slangetje met dopje dichter naar binnen drukt, hoor ik ineens veel duidelijker “! Nou, als dit het geval is… dan betekent het ook dat je beter over kunt stappen op maatwerk.

Al deze vraagstukken kun je natuurlijk met jouw audicien bespreken. Het is zo belangrijk dat dit onderdeel prettig zit/ draagt! Wanneer dit niet het geval is zal je veel sneller de neiging hebben om het hoortoestel niet te dragen. Dan komt er zoveel weerstand omdat je de hele dag bezig bent met hoe/ en of het nog wel goed in je oor zit. Dit is zonde van je energie en helemaal zonde van het hoor genot!

Pasvorm is dus belangrijk. Zit het goed? Voelt het niet teveel afgesloten en heb ik een zeker gevoel bij het dragen van mijn hoortoestel?

Reserve set hoortoestellen

Eigenlijk is het best logisch om een reserve set hoortoestellen te hebben.

Zoals je in dit hele stuk hebt gelezen, er kan van alles gebeuren met jouw hoortoestel waardoor je even zonder zit. Het is daarom helemaal niet raar om een reserve set hoortoestellen te hebben. Ook voor wanneer je bijvoorbeeld voor lange tijd op vakantie bent en niet direct in de omgeving bent van een audicien. Als er iets met jouw hoortoestellen is, zit je direct met een groot probleem en wordt je vakantie er ook niet leuker op!! Je wilt toch alles goed kunnen blijven horen. Als het kan is het fijn wanneer het hoortoestel in de buurt komt van het apparaat wat je als basis gebruikt. Ook kun je kijken naar wellicht een andere type hoortoestel voor wanneer je de kosten wat lager wilt houden. Misschien heb jij wel een set hoortoestellen gekocht zonder vergoeding? Niet alle zorgverzekeraar geven vergoeding voor de meer geavanceerde hoortoestellen. In dat geval kun je misschien overleggen met jouw audicien of je een 2e set kunt aanschaffen via de zorgverzekeraar? Dan is er wellicht een bezoekje aan de KNO-arts nodig, en wanneer je voldoet aan de eisen van de zorgverzekeraar dan kan de audicien een deel van de nota declareren.

Ook voor wanneer je bijvoorbeeld veel sport, transpireert, of in situaties verkeerd waarbij er heftige weersomstandigheden kunnen zijn (strand/ boot etc.) is het heel verstandig om extra voorzichtig te zijn met jouw super mooie geavanceerde hoortoestellen. In deze situaties zou je dan dus ook ervoor kunnen kiezen om de reserve set te dragen!

Zoals je leest, er zijn zoveel mogelijkheden. Het allerbelangrijkste is dat jij je comfortabel voelt bij het dragen van een hoortoestel. Pasvorm moet goed zijn, het geluid moet uiteraard prettig klinken, maar ook moet het veilig voelen om in alle mogelijke situaties te kunnen zijn met jouw toestellen zonder dat je moet nadenken of dit niet te riskant is met jouw hoortoestellen.

Vragen?

Neem contact op met een van onze audiciens! Wij zijn ook elke dag tot 22:00 uur bereikbaar via de chat.