0,00
0

Toen ik plotseling doof was aan één oor...

Linda Parasiz is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen (4 en 6). Ze woont in Tilburg en werkt als communicatiemedewerker in het onderwijs. Ze doet graag leuke dingen met haar familie en vrienden en sport graag. In januari 2019 kreeg ze plotselinge doofheid en sindsdien is ze doof aan haar rechteroor. Ze draagt een Starkey Livio 1600 cros .

"Nee mevrouw, ik vrees dat we te laat zijn en dat het definitief is" Ik hoopte even dat ik het niet goed gehoord had, maar helaas had ik het deze keer wel goed gehoord. Dat kwam hard aan! Na vele bezoeken aan de huisarts en bijna smeken om een verwijzing, zat ik eindelijk bij de KNO-arts. Ik dacht dat die vast wel een trucje had om mijn gehoor weer terug te draaien - even prikken of een medicijn voorschrijven en mijn gehoor zou weer normaal zijn - maar nee, niets was minder waar. Hij had me eerder moeten zien, zei hij. Nu was er geen behandeling mogelijk, ik was permanent doof aan mijn rechteroor, hij noemde het plotselinge doofheid . Op 34-jarige leeftijd ...

"Het enige wat je zou kunnen proberen is een gehoorapparaat."

Nou alsjeblieft, ik wel! Ik was blij dat er überhaupt iets mogelijk was, want ik hield niet van de "radiostilte" aan de rechterkant. Ik was bezorgd omdat ik bang was dat het voor altijd zo zou blijven, maar er was nog hoop. Er was leven na plotselinge doofheid. Ik moest mijn klachten aangeven bij de audicien en een vragenlijst invullen over mijn luistersituaties. Waar ik vooral tegenaan liep met mijn eenzijdig gehoorverlies:

 • Ik moet ervoor zorgen dat ik aan iemands rechterkant zit/loop/sta, zodat hij in mijn goede oor kan praten. Zo niet, dan moet ik mijn hoofd draaien om het geluid met mijn "goede oor" op te vangen. Dat zorgt voor ongemakkelijke situaties, zoals altijd vragen of je aan de andere kant van iemand mag lopen om beter te horen of een strategische plek in de vergaderzaal zoeken om zoveel mogelijk collega's te verstaan.

 • Ik hoor het niet als iemand rechts van me praat. Dit kan leiden tot onaangename situaties op het werk, op het schoolplein, tijdens het sporten en in restaurants... overal eigenlijk. Ik had bijvoorbeeld niet door dat de serveerster meerdere keren had gevraagd wat ik wilde drinken.

 • Richting inschatten. Zoals je een afstand inschat met twee ogen, zo heb ik gemerkt dat je twee oren nodig hebt om in te schatten waar geluid vandaan komt. Als mijn kinderen me bellen, moet ik mijn hele omgeving scannen voordat ik ze zie. Ik verloor ooit mijn telefoon en doorzocht het hele huis. Hoewel ik het geluid kon horen, kon ik het niet vinden. Kortom, het gehoorverlies beïnvloedt mijn dagelijks leven voortdurend. En daarom was ik blij dat er een hooroplossing voor mij!

  Starkey Livio 1600 cros

  De Starkey Livio 1600 cros pakt het geluid in mijn rechteroor (waarmee ik niets hoor) op en speelt het af via een luidspreker in mijn linkeroor. Ik kon het nauwelijks geloven toen de audicien me vertelde dat het signaal via Bluetooth naar de andere kant van mijn hoofd werd overgebracht. Dat klonk bijna futuristisch! Het was duidelijk dat hoortoestellen ook met hun tijd zijn meegegaan. Geweldig! Mijn vrienden waren ook verbaasd.

  Tijdens de eerste afspraak met de audicien mocht ik de kleur van mijn hoortoestel kiezen. Voor mijn werk heb ik vaak met kleurenwaaiers gewerkt, maar nooit om de kleur van mijn hoortoestel te kiezen. Ik vond dat nogal ongebruikelijk, maar was blij dat er een keuze was. Ik kende alleen de "huidkleurige bananen", zoals mijn grootvader die vroeger achter zijn oren droeg. Ik koos de kleur die het meest lijkt op mijn haarkleur en dus het minst opvalt achter mijn oor. Brons. Na nog wat metingen en formulieren werd de bestelling geplaatst. Nu was het afwachten of het ging lukken.

  "Ik was opgelucht toen ik zag hoe klein ze waren..."

 

Toen het eindelijk zover was, kon ik niet wachten om in de dozen te gluren. Wat was ik opgelucht toen ik zag hoe klein ze waren! Toen ik de toestellen kreeg en de audicien op mijn slechte kant ging zitten en sprak, was ik superblij! Ik kon weer horen! Geen plotselinge doofheid meer. Ik merkte helemaal niet dat het geluid via mijn linkeroor binnenkwam. Ik kon me dat vooraf nauwelijks voorstellen; dat je hersenen dat niet merken. Ik hoorde ook niet dubbel (één keer natuurlijk via mijn linkeroor, en één keer via de microfoon). Wat me opviel was dat ik mijn eigen stem harder hoorde, alsof ik in een microfoon praatte. Gelukkig went dit heel snel. Ik was vooral blij dat ik weer van rechts kon horen. Mijn eerder genoemde problemen waren grotendeels opgelost, alleen aan het "richtingsgevoel" was niets te doen, omdat al het geluid nog steeds via één oor binnenkomt. Dit nam ik voor lief. Ik kon weer horen! En zo kwam ik van mijn plotselinge doofheid af.

Harder en zachter via de app

De audicien heeft mijn hoortoestel aangepast. We hebben het ook gekoppeld aan de Thrive app. Daarmee kan ik op elk moment via mijn telefoon het volume van mijn hoortoestel instellen. Daar maak ik best veel gebruik van. Tijdens een gesprek met mijn collega wat harder, tijdens een borrel wat zachter.

De audicien paste mijn hoortoestel aan. Ook hebben we het gekoppeld aan de Thrive app. Daarmee kan ik op elk moment via mijn telefoon het volume van mijn hoortoestel instellen. Daar maak ik best veel gebruik van. Tijdens een gesprek met mijn collega wat harder, tijdens een borrel wat zachter.

Ik mocht de toestellen 2 maanden uitproberen. Tijdens deze proefperiode merkte ik dat luidruchtige situaties lastig bleven, zoals een restaurant of het schoolplein. Al het geluid - ook het achtergrondgeluid - wordt in mijn linkeroor versterkt, waardoor het aan die kant soms nogal "druk" is. Wat mijn audicien heeft gedaan is een extra profiel "drukte" instellen. Als ik de knop van mijn toestel wat langer ingedrukt houd, schakelt hij over op dit profiel. Het geluid wordt dan automatisch wat zachter. Dit zorgt ervoor dat ik in rumoerige situaties wat beter hoor, en dat ik snel kan wisselen tussen de profielen "drukte" en "normaal".

Ik kan niet zonder!

Ik ben zeer tevreden met mijn Starkey Livio 1600 cros. Mijn hoortoestel zorgt ervoor dat ik in het dagelijks leven minder rekening hoef te houden met mijn gehoorverlies. Ik kan de mensen om me heen verstaan, waar ik ook zit, en geluiden van rechts komen weer luid en duidelijk binnen. Zonder hoortoestel ga ik echt de deur niet meer uit! En nu las ik ook dat er in januari 2020 een update komt voor mijn Android telefoon die het mogelijk maakt om met mijn gehoorapparaat muziek te streamen en handsfree te bellen (met de iPhone kan dit al). Hoe cool is dat! Nog even en het is gewoon hip om een hoortoestel te dragen. Ik kijk ernaar uit!

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down