Menu

Toen ik opeens doof was aan één oor…


Linda Parasiz
is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen (4 en 6). Ze woont in Tilburg en werkt als communicatiemedewerker in het onderwijs. Ze doet graag leuke dingen met haar familie en vrienden en houdt van sporten. In januari 2019 liep ze ‘sudden deafness’ op en sindsdien is ze doof aan haar rechteroor. Ze draagt een Starkey Livio 1600 cros.

“Nee mevrouw, ik vrees dat we te laat zijn en dat het blijvend is” Ik hoopte even dat ik het niet goed had verstaan, maar deze keer had ik het helaas wél goed gehoord. Dat kwam hard aan! Na vele bezoekjes aan de huisarts en bijna smeken om doorverwijzing zat ik eindelijk bij de KNO-arts. Ik dacht dat die vast wel een truc had om mijn gehoor terug te toveren -even wat doorprikken of een medicijn voorschrijven en mijn gehoor zou weer normaal zijn- maar nee, niets was minder waar. Hij had me eerder moeten zien, zei hij. Nu was er geen behandeling meer mogelijk, ik was blijvend doof aan mijn rechteroor, sudden deafness noemde hij het. Op mijn 34e…

,,Het enige dat je nog zou kunnen proberen is een hoorapparaat”

Nou graag, dat wil ik! Ik was al blij dat er überhaupt nog iets mogelijk was, want die ‘radiostilte’ op rechts vond ik maar niks. Ik had mij zorgen gemaakt, omdat ik bang was dat het voor altijd zo zou blijven, maar er was nog hoop. Er was leven na sudden deafness.
Bij de audicien moest ik aangeven wat mijn klachten zijn, en een vragenlijst invullen over mijn luistersituaties. Waar ik vooral tegenaan loop met mijn eenzijdig gehoorverlies:

  • Ik moet zorgen dat ik aan de goede kant van iemand zit/loop/sta, zodat ze in mijn goede oor kunnen praten. Als dat niet het geval is, moet ik mijn hoofd draaien om met mijn ‘goede oor’ het geluid op te kunnen vangen. Het levert ongemakkelijke situaties op, zoals steeds vragen of je aan de andere kant van iemand mag lopen om het beter te kunnen horen of het opzoeken van een strategische plek in de vergaderzaal om zoveel mogelijk collega’s te verstaan.
  • Ik hoor het niet als iemand aan mijn rechter kant praat. Dit kan vervelende situaties opleveren op het werk, schoolplein, tijdens sport en in restaurants… overal eigenlijk. Zo had ik een keer niet door dat de serveerster al meerdere keren had gevraagd wat ik wilde drinken.
  • Richting inschatten. Zoals je met twee ogen een afstand inschat, zo heb ik gemerkt dat je twee oren nodig hebt om in te kunnen schatten waar geluid vandaan komt. Als mijn kinderen me roepen moet ik mijn hele omgeving scannen voordat ik hen zie. Ik was een keer mijn telefoon kwijt en heb het hele huis afgezocht. Ook al hoorde ik het geluid, ik kon hem niet lokaliseren.Kortom, het gehoorverlies beïnvloedt mijn dagelijks leven eigenlijk continue. En daarom was ik blij dat er een hooroplossing voor mij was!

Starkey Livio 1600 cros

De Starkey Livio 1600 cros vangt in mijn rechteroor (waarmee ik niets hoor) het geluid op, en speelt het via een luidsprekertje in mijn linkeroor af. Ik kon het bijna niet geloven toen de audicien vertelde dat het signaal via Bluetooth werd overgebracht naar de andere kant van mijn hoofd. Dat klonk bijna futuristisch! Het was duidelijk dat ook hoortoestellen met hun tijd zijn meegegaan. Geweldig! Ook mijn vrienden stonden ervan versteld.

Tijdens de eerste afspraak bij de audicien mocht ik de kleur van mijn hoortoestel uitkiezen. Ik heb voor mijn werk vaak met kleurenwaaiers gewerkt, maar nog nooit om de kleur van mijn hoortoestel uit te kiezen. Ik vond dat vrij apart, maar was blij dat er keuze was. Ik kende alleen de ‘huidskleurige bananen’, zoals mijn opa vroeger achter zijn oren droeg. Ik koos de kleur die het meest op mijn haarkleur lijkt, en daardoor het minst opvalt achter mijn oor. Brons. Na nog wat metingen en formulieren werd de bestelling geplaatst. Nu was het afwachten en duimen dat het ging werken.

“Ik was opgelucht toen ik zag hoe klein ze waren”

Toen het eindelijk zo ver was kon ik niet wachten om in de doosjes te spieken. Wat was ik opgelucht toen ik zag hoe klein ze waren! Toen ik de apparaatjes in kreeg en de audicien aan mijn slechte kant ging zitten en sprak was ik super blij! Ik kon weer horen! No more sudden deafness. Ik merkte helemaal niet dat het geluid via mijn linkeroor binnen kwam. Ik kon me dat bijna niet voorstellen van tevoren; dat je hersens dat niet merken. Ik hoorde ook niet dubbel (een keer op natuurlijke wijze via mijn linkeroor, en een keer via het microfoontje). Wat mij opviel was dat ik mijn eigen stem harder hoorde, alsof ik in een microfoon praatte. Gelukkig wende dit heel snel. Ik was vooral heel blij dat ik weer kon horen van rechts. Mijn eerdergenoemde problemen waren grotendeels opgelost, alleen aan het ‘richtingsgevoel’ was niets te doen omdat al het geluid nog steeds via één oor binnenkomt. Dit nam ik voor lief. Ik kon weer horen! En zo kwam ik van mijn sudden deafness ‘af’.

Harder en zachter via de app

De audicien stelde mijn hoortoestel in. Ook koppelden we het aan de Thrive app. Daarmee kan ik via mijn telefoon op elk gewenst moment o.a. het volume van mijn hoortoestel instellen. Ik maak daar best veel gebruik van. Tijdens een gesprek met mijn collega wat harder, tijdens een borrel wat zachter.

Ik mocht de apparaatjes 2 maanden proberen. In deze proefperiode merkte ik dat rumoerige situaties lastig bleven, zoals een restaurant of het schoolplein. Al het geluid -dus ook achtergrondgeluiden- worden versterkt afgespeeld in mijn linkeroor, waardoor het aan die kant soms nogal ‘druk’ is. Wat mijn audicien heeft gedaan is het instellen van een extra profiel ‘crowd’. Als ik het knopje op mijn toestel wat langer ingedrukt houd, dan schakelt het over naar dit profiel. Het geluid gaat dan automatisch wat zachter. Dit zorgt ervoor dat ik in rumoerige situaties net wat beter kan horen, en dat ik snel kan schakelen tussen de profielen ‘crowd’ en ‘normal’.

Ik kan niet meer zonder!

Ik ben erg tevreden over mijn Starkey Livio 1600 cros. Mijn hoortoestel zorgt ervoor dat ik in mijn dagelijks leven minder rekening hoef te houden met mijn gehoorverlies. Ik kan de mensen om mij heen verstaan waar ik ook zit, en geluiden van rechts komen weer luid en duidelijk binnen. Zonder hoortoestel ga ik de deur echt niet meer uit! En nu las ik ook nog eens dat er in januari 2020 een update komt voor mijn Android telefoon die het mogelijk maakt om met mijn hoortoestel muziek te streamen en handsfree te bellen (met iPhone kan dit al). Hoe tof is dat! Nog even en dan is het gewoon hip om een hoortoestel te dragen. Ik kijk ernaar uit!