Menu

Vergeet DIT niet: anders gaat je hoortoestel kapot! Tips & tricks voor het onderhoud van jouw hoortoestel!

Er is niets vervelender dan er op zaterdagavond er achter komen dat je hoortoestel het niet meer doet net voordat je naar een gezellige verjaardag onderweg bent. Er zijn gelukkig genoeg tools om dit probleem op te lossen. Maar wat kan je er nou aan doen om te voorkomen dat het hoortoestel kapot gaat? En wat is nou echt schadelijk voor een hoortoestel? Voorkomen is immers beter dan genezen….

Hoe voorkom dat je hoortoestel kapot gaat:

 • Leg je hoortoestel elke dag in een droogapparaat het liefst met UV licht, dit zorgt ervoor dat het hoortoestel droogt maar het doodt ook gelijk alle bacteriën op het hoortoestel.
 • Als je een hoortoestel draagt met een op maat gemaakt oorstukje dan kan het slangetje erg hard worden waardoor het geluid als het ware krimpt en dit zorgt er uiteindelijk voor dat het hoortoestel niet tot nauwelijks meer versterking geeft. Voorkom dit door op tijd je slangetje te laten vervangen, je zult het verschil direct merken!
 • Als je een hoortoestel hebt met een op maat gemaakt oorstukje maak deze dan geregeld schoon, als het oorstukje verstopt raakt met oorsmeer dan zul je ook je hoortoestel niet meer horen versterken. Het beste is om je oorstukje schoon te maken met een bruistablet en water, let wel op dat je alleen je oorstukje in het water stopt en niet ook je hoortoestel. Droog daarna het oorstukje goed met een daarvoor bestemd blaasbalg voordat je het oorstukje weer op je hoortoestel plaatst.

 

Bekijk hieronder de video waar het schoonmaken met een bruistablet wordt gedaan.

Bij vragen kan je altijd met ons chatten!

Voor vragen zijn wij elke dag bereikbaar via de chat tot 22:00 uur!

 • Gebruik geen haarspray als je je hoortoestel in je oor hebt zitten, hiermee komt er op een gegeven moment een vliesje over de microfoon heen waardoor de hoortoestellen helemaal geen geluid meer kunnen doorgeven. Wil je toch graag haarspray gebruiken doe dit dan als je geen hoortoestellen in hebt en wacht met de hoortoestellen in doen tot de haarspray is uitgehard.
 • Zorg er voor dat je de filter van je luidspreker op tijd vervangt, doe je dit niet dan raakt het filter verstopt met oorsmeer en werkt je hoortoestel niet meer. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door alsnog het filter te vervangen ( deze filters zijn bij ons online te bestellen).
 • Heb jij een hoortoestel met een universele dome? Maak deze dan elke avond schoon met een reinigingsdoekje die er speciaal zijn voor je hoortoestellen, maak het niet schoon met alcohol of andere producten dit kan schadelijk zijn voor je hoortoestel. Laat je dome ook één keer in het half jaar vervangen.
 • Werk je op een plek waar veel stof vrij komt controleer dan elke avond even de microfoon van jouw hoortoestel, het beste is om hier elke avond even met een borsteltje overheen te gaan zodat je het stof weer uit jouw hoortoestel veegt. Doe je dit niet dan kan de microfoon verstopt raken waardoor je uiteindelijk met een niet werkend hoortoestel zit.
 • Voorkom een draadbreuk van je luidspreker (receiver), dit doe je door op de juiste manier jouw luidspreker in het oor te plaatsen en er uit te halen, probeer het draadje zo veel mogelijk te ontzien bij in en uit halen. Mocht er toch een draadbreuk ontstaan dan doet het hoortoestel het gelijk niet meer, dit is op te lossen door langs jouw audicien te gaan en deze kan de luidspreker direct voor je vervangen.
 • Hoortoestellen zijn niet zo gek op water, ga er dan ook niet mee onder douche staan, mee zwemmen en doe je capuchon op bij een fikse regenbui. Ondanks dat de hoortoestellen vrijwel allemaal steeds meer water dichtzijn. Ben je er toch per ongeluk mee onder de douche gaan staan? Geen probleem, leg je hoortoestel een nachtje in een bak met rijst, dit onttrekt het vocht. Wat je niet moet doen is er met de föhn opblazen of het hoortoestel op de verwarming leggen. Mocht je toch twijfels houden over het hoortoestel breng hem dan even langs bij je audicien zij kijkt het hoortoestel dan goed voor je na.
 • Maak je gebruik van oplaadbare hoortoestellen, zorg er dan voor dat je de contactjes van zowel de hoortoestellen als van de oplader schoonhoud. Deze contactjes houd je schoon door geregeld met een wattenstaafje met wat alcohol over de contactjes te wrijven.
 • Houd je hoortoestel weg van je huisdier! Wat we al vaak genoeg hebben meegemaakt is dat een hond het hoortoestel van zijn baasje heeft opgegeten, als het hoortoestel nog aanstaat en ergens wordt neergelegd zendt het hoge tonen uit  wat voor honden erg vervelend is waardoor je hond  het hoortoestel zal aanvallen.
 • Laat je hoortoestellen niet vallen op een harde ondergrond, ga er voorzichtig mee om en als je ze niet gebruikt leg de hoortoestellen in een daarvoor bestemde hoortoestellen doosje.

 

Dit waren de meeste punten hoe je kan voorkomen dat jouw hoortoestel kapot gaat en hoe je het zelf kan oplossen mocht het toch gebeuren. Mocht het hoortoestel het dan nog steeds niet doen ga dan met het hoortoestel naar je audicien dan kan zij het voor je nakijken en oplossen.