0,00
0

Als je op zoek bent naar hoortoestellen kom je al snel de termen “binnen de zorg” en de “ buiten de zorg” tegen. Maar wat betekent dat precies?

Als je op zoek bent naar hoortoestellen kom je al snel de termen “binnen de zorg” en de “ buiten de zorg” tegen. Maar wat betekent dat precies? En hoeveel vergoeding kan je verwachten? Dat ga ik je haarfijn uitleggen in deze blog!

Twee segmenten

Om te beginnen kan je gehoorapparaten simpel gezegd in twee segmenten indelen. Zorgtoestellen (die dus vergoed worden) en particulieren toestellen (buiten categorie/private markt). Dit wordt ook wel eens vertaald in binnen- en buiten de zorg hoortoestellen of zorg en privé toestellen. Het verschil tussen deze twee segmenten zit ‘m in de vergoeding die ervoor wordt gegeven. In veel gevallen wordt er namelijk niks door de zorgverzekeraar vergoed in de buitencategorie. Verderop in deze blog leg ik uit waarom maar laten we eerst beginnen met de uitleg over de toestellen binnen de zorg.

Een gehoorapparaat binnen de zorg

Sinds 2013 is er een nieuw vergoedingsstelsel van kracht. Vanuit de basiszorgverzekering heeft iedereen daardoor recht op een vergoeding tot 75% voor hoortoestellen als ze een verlies hebben van minimaal 35dB. Als je een hoortest hebt gedaan kan de audicien je meteen vertellen of je wel of niet in aanmerking komt voor deze vergoeding. Het is ook mogelijk om in aanmerking te komen voor deze vergoeding als je onder de 18 jaar bent of een recept hebt gekregen van een audiologisch centrum of KNO-arts. Als je een aanvullende verzekering hebt kan je meer dan de gebruikelijke 75% vergoed krijgen. Informeer hierover bij jouw zorgverzekeraar.

Let op! Je eigen risico komt hier ook nog om de hoek kijken. Meestal is dat €385,-.

Nadat er een gehoorverlies is vastgesteld wordt je ingedeeld in een categorie. Dit gebeurt aan de hand van de Amsterdamse Vragenlijst (AVL). Deze vragenlijst geeft een beeld van hoe erg het gehoorverlies jou persoonlijk in de weg staat. Er zijn 5 categorieën waarin categorie 1 het minst complexe gehoorverlies is en categorie 5 het meest complexe gehoorverlies. Per categorie zijn er toestellen uitgekozen die passen bij de gehoorproblemen van deze categorie. Hier zitten ook veel huismerken in van de grote ketens. Dit zijn doorgaands de wat eerder ontwikkelde en eenvoudigere hoortoestellen als we dit vergelijken met wat er verkrijgbaar is buiten de zorg. En nu komt het belangrijke: als je eenmaal een categorie toegewezen hebt gekregen dan kan je alleen uit deze categorie toestellen laten aanmeten. Als je ervoor kiest om een hoortoestel te kopen uit een hogere categorie dan vervalt in veel gevallen je vergoeding.

In veel gevallen zullen de toestellen binnen jouw aangewezen categorie adequaat genoeg zijn om jou te helpen met je gehoorverlies. Echter zien we ook vaak dat mensen toch niet genoeg geholpen zijn met toestellen uit hun toegewezen categorie. Vooral in de complexe situaties zoals bij vergaderingen of in restaurants. In dit soort gevallen kunnen mensen er dus voor kiezen om een categorie hoger te gaan of een hoortoestel te kopen buiten de categoriën.

Een gehoorapparaat buiten de zorg

Vaak zien we dus dat er mensen zijn die niet zijn geholpen met toestellen uit hun toegewezen categorie. Vooral bij spraak verstaan in rumoerige situaties is het voor mensen die gebruik maken van de eenvoudige hoortoestellen niet mogelijk om dit zonder heel veel inspanning te doen. De gehoorapparaten buiten de zorg zijn dan vaak wel toereikend. Dit komt omdat de toestellen buiten de zorg de allernieuwste en beste gehoorapparaten bevatten.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de nieuwste serie van Widex. De Widex Moment is het meest geavanceerde hoortoestel van Widex ooit. Het heeft het meest natuurlijke geluid ooit. Om ook binnen de zorg een hoortoestel te kunnen aanbieden heeft Widex ook een Widex Enjoy op de markt gebracht. Dit toestel heeft diverse functionaliteiten minder om en een verouderde andere chip. De Widex Momentheeft een hele snelle chip bijvoorbeeld om blikkerig geluid tegen te gaan. De Widex Enjoy heeft een andere chip.

Neem nu ook bijvoorbeeld het merk Phonak. De toestellen van Phonak die wel vergoed worden komen uit 2018. Alle toestellen die zij daarna op de markt brachten en in het bezit zijn van de nieuwste technologie vallen dus niet in de categorién 1 t/m 5.

Bij Starkey tref je wel hele recente hoortoestellen aan in de categorie ‘zorg’. De Starkey Livio is een nieuw toestel. De Starkey Livio is een nieuw toestel. Ze hebben van de Livio diverse varianten gemaakt. De meest gevanceerde hoortoestellen worden niet vergoed. De versimpelde Livio toestellen worden wel vergoed. Bij de simpelere toestellen kan je geen spraak-booster aanzetten. Ook heeft hij allerlei andere functies zoals bijvoorbeeld vertaling niet.

De hoortoestellen buiten de zorg beschikken over de allernieuwste techniek waardoor ze o.a. zelflerend zijn, oplaadbaar en sommige zelfs in real-time kunnen vertalen! Buiten al deze snufjes om zijn ze natuurlijk ook juist heel goed in lastige luistersituaties waar de binnen de zorg toestellen vaak niet toereikend zijn zoals in een restaurant of tijdens een grote vergadering. En juist in deze situaties zien we dat mensen met gehoorverlies de grootste moeite hebben.

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down