Menu

Wat is het verschil tussen hoortoestellen uit de private markt en toestellen die vergoed worden?

Als je op zoek bent naar hoortoestellen kom je al snel de termen “binnen de zorg” en de “ buiten de zorg” tegen. Maar wat betekent dat precies? En hoeveel vergoeding kan je verwachten? Dat ga ik je haarfijn uitleggen in deze blog!

2the best hearing aids 2020_video chat with hearing aid prof audiologist free billiger kaufen horgerate hoortoestel op proef overstap goedkoper offerte

Nadat er een gehoorverlies is vastgesteld wordt je ingedeeld in een categorie. Dit gebeurt aan de hand van de Amsterdamse Vragenlijst (AVL). Deze vragenlijst geeft een beeld van hoe erg het gehoorverlies jou persoonlijk in de weg staat. Er zijn 5 categorieën waarin categorie 1 het minst complexe gehoorverlies is en categorie 5 het meest complexe gehoorverlies. Per categorie zijn er toestellen uitgekozen die passen bij de gehoorproblemen van deze categorie. Hier zitten ook veel huismerken in van de grote ketens. Dit zijn doorgaands de wat eerder ontwikkelde en eenvoudigere hoortoestellen als we dit vergelijken met wat er verkrijgbaar is buiten de zorg. En nu komt het belangrijke: als je eenmaal een categorie toegewezen hebt gekregen dan kan je alleen uit deze categorie toestellen laten aanmeten. Als je ervoor kiest om een hoortoestel te kopen uit een hogere categorie dan vervalt in veel gevallen je vergoeding.

In veel gevallen zullen de toestellen binnen jouw aangewezen categorie adequaat genoeg zijn om jou te helpen met je gehoorverlies. Echter zien we ook vaak dat mensen toch niet genoeg geholpen zijn met toestellen uit hun toegewezen categorie. Vooral in de complexe situaties zoals bij vergaderingen of in restaurants. In dit soort gevallen kunnen mensen er dus voor kiezen om een categorie hoger te gaan of een hoortoestel te kopen buiten de categoriën.

Neem nu ook bijvoorbeeld het merk Phonak. De toestellen van Phonak die wel vergoed worden komen uit 2018. Alle toestellen die zij daarna op de markt brachten en in het bezit zijn van de nieuwste technologie vallen dus niet in de categorién 1 t/m 5.

Bij Starkey tref je wel hele recente hoortoestellen aan in de categorie ‘zorg’. De Starkey Livio is een nieuw toestel. Ze hebben van de Livio diverse varianten gemaakt. De meest gevanceerde hoortoestellen worden niet vergoed. De versimpelde Livio toestellen worden wel vergoed. Bij de simpelere toestellen kan je geen spraak-booster aanzetten. Ook heeft hij allerlei andere functies zoals bijvoorbeeld vertaling niet.

De hoortoestellen buiten de zorg beschikken over de allernieuwste techniek waardoor ze o.a. zelflerend zijn, oplaadbaar en sommige zelfs in real-time kunnen vertalen! Buiten al deze snufjes om zijn ze natuurlijk ook juist heel goed in lastige luistersituaties waar de binnen de zorg toestellen vaak niet toereikend zijn zoals in een restaurant of tijdens een grote vergadering. En juist in deze situaties zien we dat mensen met gehoorverlies de grootste moeite hebben.

Vragen?

Ontvang gratis 10 minuten consult met onze Audicien.