0,00
0

Welk hoortoestel is het beste voor mij?

Ben je toe aan je eerste hoortoestel, dan heb je natuurlijk geen idee en denk je waarschijnlijk aan een heel groot opvallend gehoorapparaat. Maar dat is vaak helemaal niet nodig. Je audicien kan je er een heleboel over vertellen, over het beste hoortoestel, en welke geschikt is voor jou. Maar goed, wil je niet heel bleu je eerste kennismakingsgesprek aangaan en je alvast verdiepen in de mogelijkheden, lees dan gauw verder.

-Een achter-het-oor hoortoestel (AHO)

-Een receiver In het oor hoortoestel (RIC)

-Een in-het-oor hoortoestel (IHO)

-Een volledig In het oor hoortoestel (Lyric)

Maar welke is nu geschikt voor mij? Laat ik beginnen met uitleggen wat de verschillen zijn.

De verschillende soorten hoortoestellen

Een achter-het-oor hoortoestel (AHO) is een hoortoestel waarvan de microfoon en de speaker In het hoortoestel zit. Het zit achter je oor en “hangt” op je oor door middel van een toonbocht waaraan een flexibele slang zit in een oorstukje of een dun draadje en een oorstukje of dome.

Een receiver in het oor (RIC) staat voor “receiver in the canal”, hierbij zit de microfoon In het hoortoestel maar er zit de speaker niet in je hoortoestel maar daarbuiten. Hierdoor kan het hoortoestel een stuk kleiner worden.

Een in-het-oor-hoortoestel (IHO) is een hoortoestel die In de gehoorgang zit. Er zit niets achter je oor. De microfoon en de speaker zijn ingebouwd in een op maat gemaakt schaaltje.

Een volledig in het oor hoortoestel (Lyric bijvoorbeeld) is een hoortoestel dat volledig In de gehoorgang geplaatst wordt door je audicien. Het is een vaak volledig onzichtbaar hoortoestel.

Ontdek onze gehoorapperaten

Natuurlijk willen de meeste Mensen wel een onzichtbaar hoortoestel want hoewel het steeds meer geaccepteerd wordt blijft het taboe helaas nog wel een aantal jaren bestaan vaker onder de jongere generatie. Het komt daar nu eenmaal minder voor, hoewel we vaak zien dat mensen eerder en hoortoestel gaan dragen op moment op het moment dat ze het nodig gaan vinden. De kwaliteit van de verschillende soorten hoortoestellen kunnen ook nog erg verschillen. Wil je je gehoorapparaat ook gebruiken als oortjes om muziek mee te luisteren of een podcast? Een telefoongesprek mee voeren? Dat kun je met de lyric en een IHO vaak niet rechtstreeks. hoewel de IHO’s ook steeds slimmer worden is het vaak zo dat voor bluetooth verbinding deze niet te diep In het oor moeten zitten het dus wil je een IHO die niet zichtbaar is kies dan voor een IHO zonder bluetooth anders is het nog erg opvallend. Je kan je natuurlijk afvragen wat erg is aangezien de hele wereld tegenwoordig met oortjes rondloopt…Vroeger waren er alleen achter het oor hoortoestellen en waren de RIC hoortoestellen alleen voor mensen met een heel licht gehoorverlies beschikbaar.

Tegenwoordig zijn de kleinere RIC hoortoestellen ook grote gehoorverliezen geschikt. Er kan bijvoorbeeld een sterkere speaker aan bevestigd worden. Groot hoeft dus niet altijd meer, de allerkleinste hoortoestellen zijn tegenwoordig zo sterk en zo slim. Ook kun je vaak kiezen bij je audicien uit meerdere kleuren. Wil je een kleur die wegvalt in je haar? Of juist één die je als een sieraad draagt? Het kan allemaal.

Maar welke is nu het meest geschikt voor mij?

Dat hangt er dus van af wat je wil wil je er alleen mee horen? Wil je er ook mee telefoneren? Wil je het gehoorapparaat kunnen bedienen met je telefoon? Wil je muziek of podcast luisteren ermee? Wil je er mee kunnen slapen? Wil je dat Niemand het ziet? Wil je niets achter je oorschelp? Wil je er maar één? Wil je er een met batterijen? Wil je juist oplaadbare? Wil je een instapmodel of het neusje van de zalm?

De keuze is reuze, superfijn! Maar dat maakt het ook een stuk ingewikkelder om deze keuze te maken. Je audicien kan je erbij helpen. Om de juiste keuze te maken zal hij alvast wat dingen uitsluiten, klinkt niet leuk maar is helaas wel zo want:

Als je veel last hebt van vochtige oren of oorsmeer aanmaakt, het oor “belucht” moet blijven om je anders in no-time een oorontsteking te pakken hebt…. Dan is een IHO, RIC of Lyric hoortoestel niets voor jou. Een AHO kan eigenlijk altijd wel en een RIC-hoortoestel met een op maat gemaakt schaaltje ook vaak wel.

Zodra je een IHO of Lyric wilt dan is het belangrijk dat de gehoorgang niet te smal is. Er zal dan geen enkele maat passen. Dan krijg je het probleem dat de elektronica niet past in de schaal en daardoor de IHO te veel In de holte naar buiten komt. Het nadelige effect hiervan dus dat deze juist dan méér zichtbaar is vergeleken met een RIC-hoortoestel. Ook de lengte en de beweeglijkheid is van belang. De gehoorgang mag niet te beweeglijk zijn want dan werkt het gehoorapparaat zich uit het oor bijvoorbeeld. Ook het type gehoorverlies is van groot belang voor de keuze van het hoortoestel.

Nou, genoeg om je druk over te maken…Niet doen! Daar heb je nou net een audicien voor nodig!

Dus samenvattend, denk na over wat een hoortoestel voor jou moet aanvullen. Bekijk dan de mogelijkheden die voor jou geschikt zijn en kies je nieuwe oortjes. Want wees gerust en hoortoestel gaan dragen is het beste wat je kan gaan doen.

Gun jezelf de geluiden en klanken die de wereld om je heen je aanbiedt en geniet ervan! Doe onze online hoortest

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down