In Nederland zijn er 26 merken die geleverd kunnen worden en elk merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Niet elke audicien levert elk merk, dit heeft te maken met afspraken die zij hebben gemaakt met de leveranciers of de persoonlijke voorkeur van de audiciens. Bij Online Hoortoestel en bij de meeste zelfstandige audiciens ben je niet gebonden aan een beperkt aanbod en kan je uit bijna alle merken hoortoestellen kiezen. In dit blog gaan wij twee merken vergelijken, het Deense merk Oticon en het Amerikaanse merk Starkey.
Geluid is ontzettend persoonlijk, wat de één geweldig vindt klinken vindt de ander juist weer verschrikkelijk. Het kan daarom handig zijn om van tevoren al aan te geven bij de audicien als je overgevoelig bent voor (bepaalde) geluiden of als je een groot liefhebber bent van muziek. Hierdoor kan de audicien je al een advies geven welke merken het beste bij je past. Starkey en Oticon lijken qua klankkleur redelijk op elkaar, het geluid is wat lichter en er zit wat scherpte in. Hierdoor ervaren hoortoestel gebruikers het geluid als helder en door de scherpte komt de spraak beter naar voren, zeker in een rumoerige omgeving. Mochten de gehoorapparaten toch wat te scherp staan afgesteld dan kan de audicien dit voor je bijstellen, zodat het geluid toch aangenaam blijft.
Oticon en Starkey zijn merken die zich ook inzetten om het gebruik met de smartphone te verbeteren. Beide merken zijn MFi (made for Iphone) en kunnen ook direct gekoppeld worden met Android. Let wel op dat ze niet compatibel zijn met alle Android telefoons, de telefoon moet namelijk wel beschikken over ASHA (Audio Streaming Hearing Aids). Op de websites van de fabrikanten staat een lijst met welke telefoons compatibel zijn met de hoortoestellen. Door de gehoorapparaten te koppelen met de telefoon kan je geluid streamen naar de toestellen en de instellingen aanpassen via een app. Doordat je kan streamen met je hoortoestellen kan je muziek, podcast of luisterboeken direct afspelen op je gehoorapparaten. De geluidskwaliteit van het streamen is van de Oticon hoortoestellen wat warmer en voller dan bij de Starkey hoortoestellen. De app van Starkey heeft meer uitgebreide functies zodat je het geluid preciezer kan aanpassen maar de app beschikt ook over een vertaalfunctie en een valdetectie. Door deze uitgebreide functie in de app die ook nog is zeer gebruikersvriendelijk is worden Starkey hoortoestellen echt een gadget!
Voor de meeste slechthorende is het cosmetisch aspect erg van belang en is het zeer belangrijk dat de hoortoestellen zo klein en onzichtbaar mogelijk zijn. Er zijn kleine gehoorapparaten die achter het oor zitten maar ook apparaten die volledig in het oor zitten. Dit zijn op maat gemaakte hoortoestellen, er wordt een afdruk gemaakt van de gehoorgang en hoe meer ruimte er is in de gehoorgang hoe mooier en dieper het in het oor hoortoestel kan. Zowel Oticon als Starkey maken in het oor hoortoestellen maar hierin zit wel een groot verschil qua kwaliteit. Onze audiciens merken dat beide merken mooie en kleine toestellen maken maar dat Oticon meer moeite heeft om de pasvorm goed te krijgen. Niets is zo vervelend als de hoortoestellen niet goed blijven zitten waardoor je de toestellen regelmatig naar binnen moet duwen of dat ze gaan fluiten/piepen. Als je daarom graag een in het oor hoortoestel wilt en het kan ook met je gehoorverlies dan adviseren wij om dan te gaan voor het merk Starkey.
Beide merken hebben zo hun voor- en nadelen maar wij merken toch dat de hoortoestel gebruikers meer plezier en resultaat halen uit een Starkey hoortoestel.
Je kan 7 dagen per week van 09:00 tot 22:00 contact opnemen met één van onze audiciens via de chatfunctie op onze site.