1. Hoortoestellen zijn ook gadgets
Tegenwoordig kunnen hoortoestellen meer dan alleen geluid versterken Er zijn bijvoorbeeld hoortoestellen met een vertaalfunctie! Ook zijn er hoortoestellen die je stappen tellen of bijvoorbeeld een melding kunnen geven als je bent gevallen Klik hier voor dit soort toestellen.
2. Hoortoestellen kunnen onzichtbaar zijn!
De hoortoestellen fabrikant Phonak kwam in 2018 met een nieuw product; De Phonak Lyric Dit piepkleine hoortoestel wordt op een paar millimeter van het trommelvlies geplaatst door een Lyric specialist. Doordat het toestel zo diep in het oor zit is het niet te zien als je in het oor kijkt Lees hier meer over de Phonak Lyric Of vraag aan je audicien naar de mogelijkheden als je een hoortoestel gaat kopen.
Verder zijn er ook nog andere zogenoemde IHO-toestellen (In-Het-Oor). Echter is de lyric de kleinste en dus de meest onzichtbare hooroplossing. Klik hier voor een overzicht van onze IHO-toestellen.
3. Hoortoestellen zijn er in allerlei soorten en maten.
Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. Hoe groot je hoortoestel zal zijn hangt af van je gehoorverlies. Hoe zwaarder het gehoorverlies; hoe meer versterking moet worden gegeven; hoe groter het hoortoestel.
Voor lichte tot matige gehoorverliezen zie je vaak dat de audicien kiest voor LIHO of RIC-toestellen.RIC staat voor Receiver- In-Canal en LIHO voor Luidspreker-In-Het-Oor, allebei hetzelfde dus Dat betekent dat het speakertje in de gehoorgang zit en het hoortoestel achter het oor hangt Hier zie je rechts op de bovenste foto een voorbeeld van een RIC-hoortoestel.
Voor een zwaar tot ernstig gehoorverlies kan de audicien kiezen voor AHO-toestellen. Deze wat grotere hoortoestellen werken vaak met een slangetje en op maat gemaakte oorstukjes. Deze hoortoestellen hebben meer kracht om de benodigde versterking te geven Rechts zie je op de onderste foto een AHO-toestel.
4. Gehoorapparaten trainen je gehoor
Als we het over hoortoestellen hebben dan is het gezegde “beter te vroeg dan te laat” zeer toepasbaar. Uit onderzoek komt naar voren dat mensen door doofheid minder deelnemen aan het sociale leven. En je hersenen actief houden, door onder andere sociale activiteiten, kan het risico op dementie kleiner maken. In andere woorden; een hoortoestel houdt je hersenen scherp en geprikkeld. Vandaar liever te vroeg aan een hoortoestel dan te laat.
5. Hoortoestellen zijn niet alleen voor mensen met een gehoorverlies
Moderne hooroplossingen kunnen, zoals al eerder genoemd, meer dan alleen geluid versterken. Door al deze functies worden hoortoestellen ook aantrekkelijk voor mensen zonder gehoorverlies. Denk bijvoorbeeld aan mensen die graag handsfree willen bellen of als je op vakantie gaat en je spreekt de lokale taal niet. Hier zijn tegenwoordig allemaal hoortoestellen voor die hierbij kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld de StarkeyLivio Edge AI 2400 ITC R. Dit toestel heeft allemaal interessante mogelijkheden.
6. Twee hoortoestellen zijn beter dan één hoortoestel
Dit klinkt misschien logisch maar laten we het even voor je uitleggen. Sommige mensen vinden het praktischer om maar één hoortoestel aan te schaffen terwijl er een gehoorverlies is op beide oren. Dit is niet altijd een goed idee omdat één hoortoestel nooit zoveel werk kan doen als twee hoortoestellen Zo zal geluid ook altijd beter en duidelijker klinken als het uit een stereo-installatie komt tegenover geluid uit een mono-installatie Dit heeft als gevolg dat er in totaal minder versterking gegeven moet worden om het gewenste resultaat te halen. Dit zorgt voor een comfortabelere hoor ervaring.
Ook raakt het gehoor bij het dragen van één toestel uit balans waardoor richtinghoren erg lastig wordt. Dus, tenzij er een aanzienlijk verschil zit tussen uw oren, kies voor twee hoortoestellen.
7. Hoe geavanceerder het hoortoestel, hoe makkelijker in gebruik
Veel mensen denken dat een geavanceerd hoortoestel moeilijker is in gebruik maar juist het tegenovergestelde is waar! Door alle techniek in de beste gehoorapparaten hoef je zelf minder te regelen. Deze gehoorapparaten hebben namelijk een automatische schakelaar tot hun beschikking. Deze automaat schakelt op basis van de situatie waar u zich in bevindt naar het juiste programma. Zo hoeft u niet zelf te wisselen.
8. Audiciens kunnen je meer vertellen dan alleen wat het beste gehoorapparaat is.
Audiciens kunnen je natuurlijk alles vertellen over gehoorapparaten. Maar wist je dat audiciens ook worden opgeleid om advies te kunnen geven over bijvoorbeeld gehoorbescherming? Ook kunnen audiciens je alles vertellen over de zogeheten randapparatuur. Dit zijn alle apparaten die wel met hoortoestellen te maken hebben maar geen hoortoestellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan tv-hulp zoals de Sennheiser RS5000 voor de televisie of de Phonak Compilot II waarmee je alle audio die je wilt via Bluetooth naar je hoortoestel kan streamen.
9. Hoortoestellen zijn nu ook oplaadbaar
Dit wist je misschien al maar we willen deze techniek nog graag even benadrukken. De nieuwe generaties hoortoestellen zijn er ook in een oplaadbare variant. Zet ze ‘s avonds in de oplader en zet ze ‘s ochtends weer in het oor; geen omkijken meer naar batterijtjes! Oplaadbare toestellen gaan ongeveer 24 uur lang mee. Zo kan je de hele dag van je hoortoestellen genieten. Vraag je audicien naar de mogelijkheden als je een gehoorapparaat gaat kopen.
10. Er zijn 1,5 miljoen slechthorenden in Nederland en maar een derde draagt hoortoestellen.
Een onderzoek van TNS-Nipo constateerde in 2000 dat er ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders zijn met een gehoorverlies Maar lang niet alle slechthorenden dragen een hoortoestel. Dat vinden wij zonde! Het is natuurlijk niet zo dat iedereen met een gehoorverlies een hoortoestel nodig heeft maar er zijn heel veel mensen die er wel bij gebaat zouden zijn. Deze mensen willen wij graag bereiken want iedereen verdient het om gewoon mee te kunnen doen in het dagelijks leven zonder gehinderd te worden door een gehoorverlies. Ken je iemand of twijfel je zelf aan je gehoor? Neem contact met ons op voor een hoortest!