Piep in oor

Last van een piep in je oor?

Een piep in je oor na een festival, concert of optreden? De meeste mensen hebben er wel eens last van, soms gaat een piep na een avondje uit al weg en soms hoor je deze piep een paar dagen. Zo gaat het tenminste bij de meeste mensen. Een deel van de bevolking in Nederland heeft een permanente piep in zijn of haar oor, de naam hiervan is tinnitus. Tinnitus kan omschreven worden als een ruis, piep of een bromgeluid in het oor. We bespreken dan ook een tijdelijke piep in oor en een permanente piep in oor om het verschil tussen deze twee uit te leggen. Belangrijk is in ieder geval om altijd bij hard geluid oordoppen te dragen, zodat de meest voorkomende oorzaak van een piep in het oor gedeeltelijk wordt geblokkeerd.

Oorzaken van een piep in oor

Een piep in het oor kan veroorzaakt worden door meerdere oorzaken. Ouderdom is een natuurlijke oorzaak waardoor mensen last kunnen krijgen van een piep in het oor. De meest voorkomende bij mensen die zij zelf veroorzaken is door te lang naar te hard geluid luisteren, zoals bijvoorbeeld een concert, festival of een feestje. Daarnaast zien we steeds meer jongeren met een piep in het oor door het luisteren naar harde muziek in combinatie met een koptelefoon of oordopjes zonder begrenzer. Ze hebben niet door dat ze constant naar té hard geluid luisteren op een dag, waardoor gehoor kan beschadigen.

Mensen die in de bouw werken of met harde machines werken ervaren vaak ook een piep in het oor. De langdurige blootstelling aan hard geluid veroorzaakt gehoorbeschadiging. Werkgevers zijn verplicht om bij geluid over het geluidslimiet voor gehoorbescherming te zorgen. Toch gebeurt dit vaak niet waardoor een piep in het oor kan ontstaan.

Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat er een piep in het oor ontstaat. Stress heeft vele negatieve effecten op het lichaam en een piep is er één van. Dit is een signaal wat de meeste van ons niet direct zullen linken aan stress. Heb jij hier last van? Neem dan ook de tijd om ervoor te zorgen dat jouw stresslevel lager komt te liggen. Stress herkennen en stress symptomen kunnen benoemen zal ervoor zorgen dat je sneller wat aan je stress kunt doen. Een piep in je oor is zeer vervelend en kan een afleiding zijn bij werken en sociale momenten.

Ook zijn verschillende soorten medicatie een oorzaak voor een hoge piep in het oor. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk of kanker kunnen als bijwerking hebben dat ze een hoge piep in het oor veroorzaken. Eenmaal gestopt met deze medicijnen? Dan kan na verloop van tijd deze piep, het suizen of ander piepend geluid verdwijnen. Dit is overigens niet bij alle medicijnen het geval.

Daarnaast kan veel oorsmeer ook zorgen voor een piep. Dit is makkelijk te verhelpen door een bezoekje aan je huisarts. Ook problemen met je gebit, je kaakgewricht of kaakonstekingen kunnen zorgen voor een piep in het oor. Nog een reden om elk half jaar langs te gaan bij je tandarts!

Heb je gevochten en een klap op je oor of op je hoofd gekregen? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van een piep of constant geluid in je oor. Met genoeg rust is de kans groot dat na een paar dagen deze piep afneemt.

Als laatste zijn er een aantal ziektes die een piep in gehoor veroorzaken. De meest bekende ziektes zijn MS en de ziekte van Ménière. Hierbij heeft de piep in het gehoor niets te maken met externe geluiden en het leven met tinnitus is dan ook een vast onderdeel van deze ziektes. Leren omgaan met tinnitus is voor patiënten met deze ziekte een uitdaging.

Tijdelijke piep in oor

Een tijdelijke piep kan veroorzaakt worden door hard geluid, een klap op je hoofd, kaakontsteking en nog een paar andere factoren. Eén van de belangrijke stappen die je altijd moet ondernemen is het beschermen van je gehoor. Gehoorbeschadiging is meestal niet terug te draaien en op je gehoor moet je zuinig zijn. Oordopjes zijn dan ook dé oplossing. Daarnaast is het belangrijk om als je eenmaal een harde piep hoort rust te nemen. Dit betekent even een paar dagen geen (harde) geluiden om je heen. Laat die koptelefoon even links liggen en geef je gehoor een paar detox dagen.

Permanente piep in oor

Er zijn verschillende redenen waarom je een permanente piep in je oor kunt hebben. Last van oorsuizen krijgen de meeste mensen geleidelijk, maar niet iedereen. Wil jij meer weten over tinnitus of oorsuizen, dan kun je het beste geholpen worden bij een audiologisch centrum. Hierbij helpt een team van psychologen, audiologen en mede lotgenoten je bij het ondersteunen en accepteren van die hoge piep in je gehoor.

Hoortoestel nodig bij piep in oor?

Een gehoorapparaat (bijvoorbeeld een Phonak gehoorapparaat) kan helpen bij subtiel piepen als er ook een mate van gehoorverlies aanwezig is. Gehoorverlies en piepen zijn namelijk twee verschillende dingen die niet altijd hand in hand gaan. Het zijn allebei gevolgen van gehoorbeschadiging. Als je last hebt van een hoge piep in je oor heb je dan ook niet altijd een gehoorapparaat nodig. Er zijn tinnitus-maskeerders op de markt die ervoor zorgen dat het geluid dat jij hoort wordt overstemd door extern geluid, natuurlijk zonder dat je hier gehoorverlies aan oploopt.