Welk hoortoestel heb ik nodig?

Achter het oor, in het oor of luidspreker in het oor? Zo komt u erachter! U heeft een hoortoestel nodig, dat kan best even schrikken zijn voor sommige mensen. Er is veel keuze in hoortoestellen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. We leggen u graag uit wat voor soort hoor-oplossingen er zijn en voor welk gehoorverlies welk type geschikt is.

Soorten gehoorverlies

Even een spoedcursus audiciens werk. Gehoorverlies wordt opgedeeld in 4 verschillende mate:

  • Licht gehoorverlies (20-30 decibel)
  • Matig gehoorverlies (30-60 dB)
  • Ernstig gehoorverlies (60-90 dB)
  • Zeer ernstig gehoorverlies tot doof (90+ dB)

Bij de keuze voor een hoortoestel wordt er ook gekeken naar waar het gehoorverlies zit. De hoortoestel-keuze kan namelijk afhangen van welke toonhoogtes er versterkt moeten worden. Op basis van de mate van verlies en waar het verlies zit wordt een keuze gemaakt welke hoor oplossing geschikt is. Er zijn nog andere dingen waar naar wordt gekeken, maar om het even simpel te houden kunt u er vanuit gaan dat in de meeste gevallen geldt: hoe zwaarder het gehoorverlies, hoe groter het gehoorapparaat.

Wat dit ook betekent is dat zelfs het beste IHO of LIHO-hoortoestel ongeschikt kan zijn voor uw gehoorverlies omdat het apparaat simpelweg niet genoeg versterking kan geven. Let hier dus op als u een hoortoestel gaat kopen!

 

Soorten hooroplossingen

Voor de handigheid ziet u hieronder een overzicht van wat voor soort hoortoestellen er zijn en waar al die verwarrende afkortingen voor staan:

In Het Oor hoortoestel (IHO-toestel)

In Het Oor hoortoestel (IHO-toestel) IHO-toestellen zijn erg populair omdat ze doorgaans erg subtiel zijn. Deze toestellen worden op maat gemaakt en zijn niet voor elke gehoorgang geschikt. Er moet namelijk genoeg ruimte zijn om de benodigde techniek kwijt te kunnen. Er zijn verschillende uitvoeringen van het IHO-toestel waarvan de kleinste CIC (completely in canal) heet. Die zie je, als je goed kijkt, op de foto.

Deze hoortoestellen zijn geschikt voor lichte en matige gehoorverliezen. In sommige gevallen kunnen er ook IHO-toestellen worden aangemeten voor ernstige gehoorverliezen maar dat hangt af van op welke toonhoogtes de verliezen zich bevinden.

Als iemand weinig tot geen verlies heeft in de lage tonen merken we meestal dat dit zorgt voor een onprettige hoor ervaring. Dat komt omdat de oren nagenoeg volledig zijn afgesloten waardoor de gehoorgang als het ware als een klankkast fungeert. Dit zorgt ervoor dat u uw eigen stem op een erg vreemde manier zal horen. Vandaar dat dit toestel vaak wordt afgeraden bij alleen een verlies van hoge tonen.

Receiver In Canal / Luidspreker In Het Oor hoortoestellen (RIC-toestel of LIHO-toestel)

Dit is het meest gangbare model. Deze hoortoestellen hangen achter het oor met een draadje dat in het oor loopt. In het oor zit dan een speakertje waar het geluid uitkomt. Op de speakertjes zitten dopjes, deze noemen wij domes. De domes zorgen ervoor dat de juiste afsluiting wordt bereikt en dat de speakertjes goed in het oor blijven zitten.

Deze toestellen zijn geschikt voor licht, matig en in veel gevallen ernstig gehoorverlies. Doordat het apparaatje niet gelimiteerd is aan de grote van de gehoorgang kunnen deze toestellen over het algemeen meer versterking geven dan IHO-toestellen.


Image 37679188869413

Achter Het Oor hoortoestel (AHO-toestel)

Bij de AHO-toestellen hangt het toestel achter het oor maar in plaats van een draadje loopt er een slangetje van het toestel naar een op maat gemaakt oorstukje dat in het oor zit. Deze apparaten zijn wat steviger en makkelijker in en uit te doen voor mensen met wat mindere motoriek.

Deze toestellen zijn geschikt voor een matig tot zeer ernstig gehoorverlies. Door het op maat gemaakte oorstukje en de krachtige toestellen is het versterking bereik heel groot. Uw oor is met dit type hoortoestel volledig afgesloten.

Image 37679205908773

Lyric hoortoestel

De Lyric toestellen zijn een klasse apart. Deze toestellen zitten zo diep in het oor dat je deze niet kan zien als je naar het oor kijkt. Het toestel werkt met een ingebouwde batterij dus het hele hoortoestel moet ongeveer iedere drie maanden worden vervangen. Het plaatsen en verwijderen van het apparaatje gebeurt door een Lyric-specialist. Dit toestel is een van de beste gehoorapparaten omdat het gebruik maakt van de natuurlijke werking van de oorschelp en vlak bij het trommelvlies versterking kan geven.

Deze toestellen zijn geschikt voor licht tot matig gehoorverlies. In sommige gevallen is het toestel ook geschikt voor ernstige gehoorverliezen. Vraag hiernaar bij de audicien als je een gehoorapparaat gaat kopen.