Image 37734590710053

Gehoorverlies

Heeft u last van gehoorverlies? U bent niet alleen! Wereldwijd heeft 1 op de 10 mensen gehoorverlies door lawaai, harde muziek, ouderdom en/of andere zaken. Gehoorverlies komt dan ook veel voor in de samenleving. Koptelefoons, earpods, evenementen, muziekfestivals en concerten zorgen ervoor dat jongeren op jongere leeftijd in aanraking komen met hard geluid, wat schadelijk is. Luisteren naar je favoriete muziek is voor veel mensen het beste als het volume erg hard staat. Gehoorverlies krijgen gebeurt dus sneller dan je denkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we steeds meer mensen van verschillende leeftijden adviseren met een geschikte (en zoveel mogelijk onzichtbare) hoorapparaat. Bijvoorbeeld de Starkey Genesis of de Widex Moment Sheer .

Wat is gehoorverlies eigenlijk?

Er zitten trilhaartjes in het slakkenhuis. De trilhaartjes zetten binnenkomend geluid in de hersenen om voor de hersenen, zodat je kunt horen. Bij gehoorverlies door hard geluid of harde muziek zijn deze trilhaartjes beschadigd. Soms kun je de conditie van je trilhaartjes herstellen, maar dat lukt niet altijd. Ernstige schade aan uw trilhaartjes maakt u minder goed horend en soms kunt u ook last krijgen van oorsuizen.

Wanneer krijg je gehoorverlies?

Lawaai is de belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies. Iedereen weet dat het verstandiger is om gehoorbescherming te dragen op festivals, concerten en bij het uitgaan. Toch gebeurt het in de praktijk te weinig. Gelukkig zien we een positieve trend waarbij steeds meer mensen gehoorbescherming gebruiken en er meer aandacht is voor het dragen van oordopjes bij muziekevenementen. Hard geluid komt natuurlijk niet alleen voor bij evenementen. Veel mensen werken dagelijks, naast of met machines die veel lawaai maken. Of motorrijders, ook motorrijders lopen risico op gehoorverlies. Het geluid van de wind langs hun helm is vaak luider dan 85 decibel. Maar wanneer is geluid schadelijk? Dit is vanaf 80 decibel. En vanaf 120 decibel kan geluid binnen enkele ogenblikken je gehoor blijvend beschadigen. Dan heb je gehoorverlies. Werk je met veel lawaai om je heen? Overweeg dan op maat gemaakte oordopjes om je oren te beschermen.

Andere oorzaken van gehoorverlies

Niet alleen hard geluid en muziek zijn belangrijke oorzaken van gehoorverlies. Er zijn nog andere oorzaken die tot gehoorverlies kunnen leiden. Sommige gehoorverliezen zijn tijdelijk en sommige zijn permanent. De wetenschap is hard aan het werk om te onderzoeken hoe gehoorverlies kan worden hersteld, maar zo ver zijn we op dit moment niet. Een hoortoestel kan ervoor zorgen dat je weer beter hoort en verstaat.

De vormen van gehoorverlies

Over het algemeen verdelen we gehoorverlies in licht, gemiddeld slechthorend en ernstig slechthorend. In tegenstelling tot doof zijn, waarbij je niets meer kunt horen, komt gehoorverlies in verschillende mate voor. Slechter horen door gehoorverlies is niet altijd letterlijk minder horen dan voorheen. In sommige gevallen zorgt het er ook voor dat je geluid anders waarneemt. Harde geluiden kunnen schriller en pijnlijker zijn om waar te nemen, het kan moeilijk zijn om achtergrondgeluid of spraak te onderscheiden en je kunt overgevoelig worden voor normaal geluid. Deze overgevoeligheid wordt hyperacusis genoemd. Daarnaast kun je ook last hebben van vervorming waarbij het geluid vervormd is. Er zijn ook veel mensen die last hebben van diplacusis, waarbij je met elk oor anders hoort.

Voorkom gehoorverlies

Er zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat je een te hard geluid hebt gehoord. Een piep of geluid is het meest voorkomende symptoom. Zorg goed voor je gehoor, want je hebt maar één paar oren! Voorkom gehoorverlies door altijd op maat gemaakte oordopjes te dragen of een koptelefoon te dragen als het geluid hard is. Dit verkleint de kans op gehoorbeschadiging. Gehoorverlies boven de 100 decibel treedt binnen enkele minuten op, wat u gemakkelijk kunt ervaren tijdens een avondje uit met je favoriete muziek. Zorg er bij het luisteren naar muziek voor dat je het volume nooit op 100% zet, leer jezelf om naar minder luide muziek te luisteren.

Service van Online-Hoortoestel.nl

Heeft u al langer het gevoel dat u gehoorverlies heeft? Kom dan in actie! Wij adviseren u graag welke hoortoestellen voor u het meest geschikt zijn.

Blijvend gehoorverlies, wat nu?

Heeft u al een gehoortest gehad voor gehoorverlies en bleek dat u last heeft van gehoorverlies? Gelukkig zijn er veel goede hoortoestellen om u te helpen. Wat vooral belangrijk is, is dat je beter voor uw gehoor zorgt. Neem oordoppen mee als u denkt dat het geluid ergens te hard zal staan. Of neem gewoon overal oordoppen mee. Liever een setje meebrengen dan de volgende dag een piep in je oren omdat het geluid te hard was. Hoortoestellen of hoortoestellen zijn er in veel verschillende maten en uitvoeringen. Daarom hoeft u tegenwoordig niet meer rond te lopen met een heel groot hoortoestel dat goed zichtbaar is. We komen nog steeds mensen tegen die het kopen van een hoortoestel uit schaamte uitstellen. Dit is nergens voor nodig. Bij Onlinehoortoestel.nl hebben we hoortoestellen die in de gehoorgang zitten, waar je helemaal niets van ziet!

Gehoorverlies en een afspraak maken met de audicien?

Heeft u last van gehoorverlies of vermoedt u dat u gehoorverlies heeft? Maak dan een afspraak met de audicien. Dit kan fysiek, maar ook met een vrijblijvend videogesprek. Met de hoortoestellen in ons assortiment kunnen wij vrijwel altijd op afstand de hoortest uitvoeren.