Bijna iedereen voelt de effecten van de Corona-pandemie, waarbij sociale afstand de norm is geworden. Deze sociale isolatie kan bijzonder uitdagend zijn voor mensen die hoortoestellen gebruiken of die gehoorverlies hebben. De zorg voor onze gehoorgezondheid is op dit moment belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat mensen in contact kunnen blijven met elkaar én belangrijke informatie tot zich kunnen nemen. Hoe kunnen we goed voor onze oren blijven zorgen in een 1,5 meter samenleving? Hier zijn vier dingen die je kunt doen om prioriteit te geven aan uw gehoorgezondheid tijdens de Corona-pandemie.
1. Controleer of je gehoor gezond is
De lockdown heeft velen van ons extra tijd thuis gegeven, dus er is geen excuus om je gehoorgezondheid niet in topconditie te houden. Probeer thuis eens een online hoortest. Thuis Online hoortests geven je een idee van de conditie van jouw gehoor en helpen je met wat je eventueel kunt doen om de conditie van jouw gehoor te verbeteren.
2. Hoe bescherm je jouw gehoor tegen harde geluiden
Ouderdomsgerelateerd gehoorverlies kun je niet helemaal voorkomen, maar je kan zeker verdere gehoorschade als gevolg van harde geluiden voorkomen. Hoewel het luisteren naar luide muziek af en toe heerlijk kan zijn in tijden als deze, kan het ook slecht zijn voor jouw oren. Pas op dat je het volume niet té hoog zet wanneer je een koptelefoon gebruikt en gebruik waar mogelijk ruisonderdrukking om geluid van buiten te overstemmen. Oordopjes of gehoorbeschermers dragen bij het gebruik van bijvoorbeeld luide machines helpen je ook om jouw gehoor te beschermen. Ook geluid van huishoudelijke apparaten is vaak luider dan we denken, en zelfs een korte blootstelling aan harde geluiden kan schadelijk zijn als het volume erg hoog is.
Blijf actief en eet verstandig
Of het nu een YouTube-aerobicsles is óf jouw dagelijkse wandeling om de hoek, beweging is een essentieel onderdeel om gezond blijven te blijven. Bovendien tonen onderzoeken aan dat lichamelijke activiteit leeftijdsgerelateerd hoorverlies kan helpen vertragen of zelfs voorkomen. Draag je een koptelefoon tijdens jouw activiteiten, zorg er dan voor dat je het volume laag houdt om te voorkomen dat jouw gehoor beschadigd raakt. Aandacht voor wat je eet helpt ook jouw oren in goede conditie te houden. Onderzoek toont aan dat een gezond dieet is gekoppeld aan een lager risico op hoorverlies. Een andere gezonde keuze die je kunt maken, is het stoppen met roken, omdat uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen roken en hoorverlies. Zo zijn er ook hoortoestellen die door mensen zonder gehoorschade kunnen worden gedragen die tijdens het sporten je hartslag kan meten. Daarom wordt het niet langer een hoortoestel, maar een ‘wearable’ of ‘healthable’ genoemd. Hiervan is de Starkey Livio Ai 2400 een voorbeeld
Bekijk video van "Healthable" hoortoestel!
Geef jezelf thuis een nauwkeurige gehoortest
Niet-gediagnosticeerd hoorverlies kan ervoor zorgen dat mensen zich geïsoleerd voelen, zélfs zonder de Corona maatregelen. Mensen hebben vaak het gevoel dat ze de enige zijn met hoorverlies. Goed om te weten dat een op de drie personen van 65 jaar en ouder leeft met hoorverlies Doordat iedereen werd aangespoord om thuis te blijven, moesten de hoortests op een andere manier uitgevoerd worden. Een nieuwe nauwkeurige gehoortest door middel van ReSound Assist Live kan eenvoudig, comfortabel én veilig thuis worden uitgevoerd, of je nu al hoortoestellen draagt óf deze overweegt. De hoorspecialisten van OnlineHoortoestel zijn gespecialiseerd in deze hoortesten op afstand en begeleiden je u bij het eenvoudige proces door middel van videobellen. Ter voorbereiding op de hoortest worden hoortoestellen per post bij je afgeleverd. De test wordt vervolgens -op afstand- door jouw hoorspecialist uitgevoerd. De hoorspecialist begeleidt je telefonisch of door middel van videobellen door het eenvoudige proces. Hierdoor controleer je jouw gehoor op een professionele manier zónder fysiek naar een audicien te hoeven. Dit is niet alleen essentieel in de huidige corona-tijd, het is óók nuttig voor toekomstig gemak en voor mensen met beperkte mobiliteit.