interviews

BN'ers zetten (letterlijk) de toon en doorbreken het stigma rondom hoortoestellen

BN'ers zetten (letterlijk) de toon en doorbreken het stigma rondom hoortoestellen

Herken je dat gevoel? Het idee dat hoortoestellen vaak onterecht omgeven zijn door vooroordelen en stigma's? Soms weerhoudt dit mensen ervan om de nodige hulp te zoeken voor hun gehoorverlies, simpelweg omdat ze bang zijn anders te worden bekeken. Maar hier is goed nieuws: er waait een frisse, positieve wind door deze verouderde denkwijzen. Steeds meer bekende Nederlanders, zoals Henkjan Smits, DJ Mental Theo, Anna Drijver en nu ook Jeroen Latijnhouwers, doorbreken deze taboes door openhartig te spreken over hun eigen gehoorverlies. Laten we eens kijken hoe deze beroemdheden het stigma rondom hoortoestellen transformeren!

Een 'eureka moment' voor gehoorverlies

Henkjan Smits, X Factor-jurylid, doorbrak enkele jaren geleden zijn stilte over ernstig gehoorverlies, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan harde muziek. Eén-op-één gesprekken waren geen probleem, maar groepsgesprekken werden lastig door de achtergrondruis. Smits, aanvankelijk terughoudend vanwege ijdelheid, koos uiteindelijk voor gehoorapparaten die als 'contactlenzen' dichtbij het trommelvlies zitten, onzichtbaar voor anderen. Hij deelt zijn verhaal nu openlijk om het taboe te doorbreken en mensen bewust te maken van beschikbare oplossingen, ook in Nederland. Als communicatiecoach is hij vastbesloten om eerlijk te zijn over zijn gehoorprobleem en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Gehoorproblemen en acceptatie

Actrice Anna Drijver, momenteel vooral bekend van haar rol in de serie Undercover, heeft haar eigen gehooruitdagingen gedeeld. Haar aandoening aan haar gehoor zou verholpen kunnen worden middels een operatie, maar haar arts raadde haar aan een hoortoestel te dragen. In eerste instantie reageerde Anna met verbazing, maar uiteindelijk besloot ze de hoortoestellen te dragen. Ze vergeleek het met het dragen van een bril, waarvoor ze veel begrip heeft. "Er zijn superveel mensen, ook kinderen en jongeren die ze hebben, al jaren dus die weten er veel meer van dan ik. Ik kom net kijken maar ik heb nu al respect en meer begrip voor anderen met gehoorissues," deelde ze op Instagram.

Anna Drijver praat niet alleen over haar gehooruitdagingen, maar gaat ook dieper in op de progressieve aandoening die haar gehoor aantast. Ze geeft aan bang te zijn dat haar gehoor nog slechter zal worden, en dit maakt het moeilijk om over te praten. "Het is heel kwetsbaar voor mij" zegt ze in een interview met Het Parool.

Een nieuwe stem in de stilte van gehoorverlies

Jeroen Latijnhouwers, een bekend gezicht in de Nederlandse media als nieuwslezer en presentator, voegt zich bij de groeiende groep bekende Nederlanders die openlijk spreken over gehoorverlies. Hij is hét nieuwe gezicht van Phonak omdat hij wil uitdragen dat mensen zich niet hoeven te schamen voor het dragen van een hoortoestel.

De Phonak Lumity

De Phonak Lumity hoortoestellen zijn geavanceerde gehooroplossingen die innovatieve technologie en draagbaar comfort combineren. Ze bieden helder geluid, naadloze connectiviteit, aanpasbaarheid aan individuele gehoorbehoeften, comfort en een lange batterijduur voor een uitstekende luisterervaring. En je raadt het al, wij hebben de nieuwste Phonak Lumity apparaten in ons assortiment!

Phonak Lumity L90 R Black hearing Aids cheaper order features

Ben jij ook klaar om de stilte (letterlijk) te doorbreken?

Het feit dat bekende Nederlanders zoals Henkjan Smits, DJ Mental Theo, Anna Drijver en nu ook Jeroen Latijnhouwers openlijk spreken over gehoorverlies, laat zien dat de tijd van stilzwijgen voorbij is. Gehoorproblemen zijn een deel van het leven dat we allemaal kunnen tegenkomen, en deze bekende gezichten dragen bij aan een wereld waarin gehoorverlies geen obstakel vormt voor een volwaardig en bruisend leven.

De hoortoestellen die veel BN-ers gebruiken: