hoortoestellen instellen

Een hoortoestel aanpassing, hoe gaat dat in zijn werk?

Een hoortoestel aanpassing, hoe gaat dat in zijn werk?

How does a hearing aid fitting work?

Als er een keuze is gemaakt welk hoortoestel het beste bij jouw wensen en gehoorverlies past is de volgende stap de uiteindelijke aanpassing of wel het instellen van de hoortoestellen op jouw gehoorverlies en wensen. Wat kan je verwachten tijdens een afspraak?

Phonak Power Pack

Bepalen van het gehoorverlies hoe doen we dat?

Aan elke hoortoestelaanpassing ligt een goede gehoormeting ten grondslag. Deze gehoormeting noemen wij audiometrie. Met zo’n hoortest wordt je gehoor gemeten met een koptelefoon. (piepjestest) Er wordt dan gekeken welke toonhoogtes u nog hoort en de mate waarin u deze nog hoort. Aanvullend kunnen wij nog een testje doen waarin wij kunnen bepalen welke luidheden voor jou niet prettig zijn. Dit is het niveau wat wij het “oncomfortabele niveau“ noemenVervolgens meten wij door middel van een soort diadeem, die wij achter het oor op de schedel plaatsen, de “beengeleiding”. Zo kunnen wij vaststellen waar het hoor probleem ligt. Of in het geleidingsgedeelte, dit zijn het trommelvlies en de gehoorbeentjes, of in binnen oor het slakkenhuis (de cochlea), dit noemen wij het waarnemingsverlies. Afsluitend doen wij een spraaktest. Met zo’n spraaktest (woordjestest) kunnen wij vaststellen wat het percentage is wat u nog hoort bij een normale luidheid en bij welke luidheid je het maximale percentage kunt horen. Zo kunnen we enigszins inschatten wat er haalbaar is bij een goede instelling van de hoortoestellen.

Dan wordt het spannend! De nieuwe hoorapparaten!

De gekozen hoortoestellen moeten dan op maat gemaakt worden. Dat wil zeggen, de juiste maat van de slangetjes of de speakertjes en de juiste manier om het geluid in het oor te brengen. Het geluid in het oor brengen gaat met een op maat gemaakt oorstukje, die dan eerder in een laboratorium gemaakt is, of een universele oplossing in de vorm van een soort parapluutje. Deze noemen wij een “dome”. De manier die wij kiezen hangt samen met de mate van gehoorverlies. Bij een groter gehoorverlies is het beter om de gehoorgang wat meer af te sluiten.

Contact met de computer

Dan gaan we contact maken met de PC waarop de speciale software staat waarmee wij het hoortoestel kunnen inregelen. Aan de hand van de meting wordt berekend hoe het hoortoestel moet worden ingesteld. Dit noemen wij een “First Fit”. Deze berekening is uniek voor elke fabrikant. Ook wordt er meestal een “Feedbacktest” gedaan. Dit is een testje met de hoortoestellen in het oor waarbij wij kijken wat er aan geluid uit het oor ontsnapt. Zo kan er onnodig piepen worden voorkomen en hebben wij een goed rendement van het geluid wat wij met de apparaatjes het oor insturen. Ook wordt het hoortoestel ingericht aan de hand van de wensen en de benodigdheden voor de gebruiker. Zo kunnen wij bv extra programma’s toevoegen en bepaalde functionaliteiten beschikbaar maken.

Een optimale instelling, hoe kom je daar toe?

Om een aanpassing succesvol te maken voeren wij ook een speciale meting uit waarbij wij op een objectieve manier jou de allerbeste instelling kunnen meegeven.Hierbij maken wij gebruik van een soort halslus waarbij wij met kleine slangetjes in jouw oor kunnen meten wat er bij het trommelvlies gebeurt. . Het resultaat van deze meting zien wij op ons scherm en zo kunnen wij het hoortoestel via de software helemaal fijnafstellen. Aanvullend kunnen wij nog een spraaktest doen om te kijken of het spraakverstaan inderdaad verbeterd is en of we die score halen die we bij de allereerste hoortest hebben gemeten.

Alles is nu ingesteld, wat nu?

Als de hoortoestellen optimaal staan ingesteld is er zeker aan jou nog wat uitleg nodig over het gebruik en de bediening van hoortoestel en hoe je het apparaatje moet inzetten. Dit doen wij zo uitvoerig mogelijk. Het kan zijn dat er na verloop van tijd nog wat fijn afstelling gewenst is, er zal dan nog een aanvullende afspraak met jouw audicien gemaakt moeten worden. Veel plezier met je nieuwe hoortoestellen!