hoortoestellen en gehoor

Een hoortoestel op jongere leeftijd? 7 tips!

Een hoortoestel op jongere leeftijd? 7 tips!

Linda4 e1580119820707

Linda Parasiz is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen (4 en 6). Ze woont in Tilburg en werkt als communicatiemedewerker in het onderwijs. Ze doet graag leuke dingen met haar familie en vrienden en houdt van sporten. In januari 2019 liep ze ‘sudden deafness’ op en sindsdien is ze doof aan haar rechteroor. Ze draagt een Starkey Livio.

Toen ik op mijn 34e een hoortoestel ging aanschaffen viel het mij op dat ‘de branche’ vooral is gericht op de oudere doelgroep. Dat is ook logisch, want van de bijna 1,3 miljoen matig- tot slechthorenden (onderzoek door SIRM, juli 2019) is circa 80% ouder dan 67 jaar. Alleen als jongere hoortoesteldragers hebben wij wél soms andere interesses, behoeften en problemen waar we tegenaan lopen. Daarom ging ik zelf op onderzoek uit. Hier volgen 7 tips, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

Schaam je niet

Zeg je zo’n 43 keer op een dag ‘wat zeg je?’ en betrap je jezelf erop dat je soms maar gewoon ‘ja’ zegt omdat je niet wéér om herhaling wilt vragen? Dan is een hoortoestel echt geen overbodige luxe. Je zult merken dat het een positieve invloed heeft op al je interacties. Stap over die eerste drempel en probeer het gewoon eens. Je hebt meestal een proefperiode van twee maanden, waarin je het toestel vrijblijvend en kosteloos mag proberen. Als je het niets vindt kan je het gewoon teruggeven.

2. Pas je toestel aan op je wensen

Hoortoestellen zijn de laatste jaren veel veranderd en zien er allang niet meer uit zoals je ze lang geleden misschien zag bij je opa of oma. Ze zijn tegenwoordig erg klein en daardoor bijna niet zichtbaar. Ook kun je zelf de kleur van je toestel bepalen. Wil je niet dat het opvalt achter je oor, kies dan een neutrale kleur die lijkt op je haar. Of maak een statement met een felgekleurd hoortoestel, zoals rood. Of kies je voor wit, net als de ‘earpods’ die veel jongeren op het moment dragen? Kijk wat bij jou past.

3. Zie je hoortoestel als een gadget

Met de nieuwste snufjes doet een hoortoestel vaak niet meer onder voor een hippe smartwatch. Download de bijbehorende app om je toestel te bedienen en zorg dat je op de hoogte blijft van de laatste updates. Met veel toestellen kun je tegenwoordig al muziek streamen en handsfree bellen. Als je dit aan je vrienden vertelt, zullen ze je hoortoestel opeens best wel cool vinden.

Linda3

4. Verdiep je in extra mogelijkheden

Ik merkte dat mijn audicien niet op de hoogte was van de extra opties van hoortoestellen. Misschien omdat het grootste (oudere) deel van zijn klanten er niet in geïnteresseerd is. Voor mij was dit juist wél interessant, want dat waren de opties die het voor mij nog enigszins leuk maakten om een hoortoestel te dragen. Kan ik met mijn Samsung Galaxy S8 muziek streamen op mijn hoortoestel? Heb ik daar een accessoire voor nodig? Zijn er (tegen extra betaling) nog andere hoortoestellen met meer opties? Het waren vragen waar hij geen antwoord op had. Ik ging daar dus zelf naar op zoek.

5. Breid uit met accessoires

Als je jong bent kom je veel in drukke omgevingen; restaurants, cafés, sportschool, schoolplein… Zelfs mét een hoortoestel zijn dit lastige hoorsituaties, omdat de achtergrondruis óók wordt versterkt. Gelukkig bestaan er handige accessoires die je gehoor in dit soort situaties kunnen verbeteren. Zo is er bijvoorbeeld een microfoontje dat je op tafel plaats, en dat in een rumoerige omgeving de stemmen van je gesprekspartners oppikt waardoor je hen probleemloos verstaat. Het is zeker de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van accessoires.

Linda2 e1576595583433

6. Staar je niet blind op een vergoeding van de zorgverzekering

Kijk verder dan alleen naar hoortoestellen die vergoed worden. Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans alleen hoortoestellen die minder geavanceerd zijn. Dat is jammer want geavanceerde toestellen hebben juist de leuke gadgets zoals een vertaalfunctie of een stappenteller.

7. Vergelijk prijzen

Het loont om je toestel niet direct bij ‘de eerste de beste’ audicien aan te schaffen, maar om (online) prijzen te vergelijken. Dat is precies waar onze generatie goed is in! Er zijn bijvoorbeeld ook online aanbieders die dezelfde toestellen voor een lagere prijs –en mét dezelfde goede service- aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Online Hoortoestel. Dit is een van de goedkoopste online aanbieders van hoortoestellen, en ze bieden een goede service.

Kortom, als je een hoortoestel gaat aanschaffen, zul je (net als bij de aanschaf van een ander apparaat) op onderzoek uit moeten. De audicien kan je op weg helpen, maar kent meestal niet alle (voor ons interessante) opties. Ook kun je als jongere hoortoesteldrager meestal geen ervaringen uitwisselen met leeftijdgenoten, zoals dat wel zou kunnen bij de aanschaf van een mobiele telefoon of tablet. Ga dus zelf op zoek naar de hooroplossing die aansluit op jouw persoonlijke wensen, kijk naar accessoires en verbind je hoortoestel met je telefoon. Zo wordt het dragen van een hoortoestel -ook voor de wat jongere doelgroep- hopelijk nét een beetje aantrekkelijker.