Valpartijen zijn wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. Ze veroorzaken verwondingen - soms ernstig - en kunnen een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de gevallen persoon en de familieleden. Bij een beroerte bijvoorbeeld kunnen waakzaamheid en onmiddellijke behandeling het verschil maken tussen blijvende gezondheidsproblemen en een succesvol herstel.
Hoe belangrijk het ook is, het onderwerp veiligheid is vreemd genoeg een onderwerp waar mensen vaak niet graag over praten. Mede daarom organiseert Veiligheid.nl (het kenniscentrum voor letselpreventie) elk jaar de Nationale Valpreventieweek. In de week van 3 tot en met 9 oktober 2022 werd de Week van de Valpreventie weer gehouden.
Lees hier de toolkit 'Zo ga je in gesprek over valrisico’s
Deze korte e-learning van Veiligheid.nl geeft inzicht in de weerstanden en motieven die ouderen hebben. De toolkit ‘Zo ga je in gesprek over valrisico’s’ biedt een concreet stappenplan om valrisico's beter bespreekbaar te maken.
Slecht gehoor verhoogt risico op vallen ...
Verschillende studies, van onder andere de John Hopkins University, tonen aan dat een slecht gehoor het risico om te vallen aanzienlijk verhoogt. Bij slechthorendheid neemt het gemiddelde valrisico met 3 keer toe. Volgens de statistieken is ongeveer 25 tot 40 procent van alle 65-plussers slechthorend. Het risico om te vallen verdrievoudigt dus snel.
Hoortoestellen en evenwicht
Eerder onderzoek toonde al aan dat hoortoestellen kunnen helpen voorkomen dat mensen vallen. Onderzoekers vinden dat de impact van verschillende geluiden en de effecten van hoortoestellen en cochlea-implantaten op iemands evenwicht meer moeten worden onderzocht.
Hoortoestellen met valdetectie en -waarschuwing
Op dit moment zijn de hoortoestellen van Starkey de enige hoortoestellen op de markt die valdetectie hebben en een noodbericht versturen vanaf een smartphone via de Thrive Care App. Deze waarschuwing helpt de gebruikers van hoortoestellen om hun onafhankelijkheid te behouden en zich veiliger te voelen, terwijl familieleden meer gemoedsrust hebben zonder zich zorgen te hoeven maken over het risico van vallen. Ze weten dat wanneer ze een bericht krijgen, de gebruiker van het hoortoestel een onverwachte val heeft gemaakt.
Hier volgen enkele feiten over vallen:
- Vallen is de meest voorkomende reden voor dodelijk letsel bij ouderen.
- Vallen leidt jaarlijks tot meer dan 50.000 verwondingen op de spoedeisende hulp en meer dan 1.900 doden.
- Volgens de statistieken valt er in Nederland elke zes minuten een oudere volwassene, waarvan de helft in een vertrouwde omgeving.
- Voor mensen met licht gehoorverlies (tot 25 dB) is de kans om te vallen verdrievoudigd. Per 10 decibel gehoorverlies stijgt het risico 1,4 keer.
- Gemiddeld sterven elke dag 11 65-plussers aan de gevolgen van een val.
- Eén op de vier ouderen valt jaarlijks, maar minder dan 50 procent vertelt dit aan zijn arts.