hoortoestellen en gehoor

Is gehoorverlies gekoppeld aan leeftijd?

Is gehoorverlies gekoppeld aan leeftijd?

Als je aan de meeste mensen vraagt: ‘aan welke leeftijd denk je als je aan het woord slechthorend of hoortoestel denkt’, dan zullen ze waarschijnlijk zeggen +70 jaar. Wij associëren gehoorverlies met ouder worden of “bejaard” zijn, maar dit is zeker niet het geval. De grootste doelgroep die een gehoorapparaat draagt is onder de < 65 jaar. Gehoorverlies ontstaat niet alleen door slijtage/ouderdom, maar kan onder andere ook ontstaan door:

– Erfelijk

– Gehoorschade

– Ongezonde levensstijl (roken/slechte voeding etc.)

– Oorontstekingen

– Operaties

Hoe was dit vroeger en hoe is dit tegenwoordig?

Voorheen werkten de audiciens en audiologen met een schema waarin stond bij welke leeftijd de hoeveelheid gehoorverlies “normaal” was. Inmiddels werken zij daar niet meer mee omdat de leeftijd waarop slijtage ontstaat steeds vroeger komt. Dit komt omdat onze oren steeds vroeger en meer belast worden door overmatig veel decibels. Je ziet op straat ook steeds meer kinderen/jonge mensen rondlopen met een hoofdtelefoon op of met muziekoortjes in. Er zit tegenwoordig op de meeste apparaten een begrenzer, maar een lawaaibeschadiging kan je ook oplopen door je oren langdurig bloot te stellen aan geluid. In de hoorbranche zie je dus ook steeds meer jonge kinderen die een lawaaibeschadiging hebben opgelopen. Je kan dus geen leeftijd koppelen aan gehoorverlies. Er zijn ook mensen die boven de 80 die nog steeds een gezond gehoor hebben.

people festival scaled 1

Beschermen van je gehoor

Het is erg belangrijk om je gehoor goed te beschermen tegen harde en langdurige geluiden. Gebruik daarom onder andere tijdens festivals, feesten en bezoek aan de bioscoop gehoorbeschermers. Geef je oren ook voldoende rust, deze rustmomenten zorgen ervoor dat je oor tijd heeft om te herstellen. Hierdoor kan je lawaaibeschadiging aan je gehoor voorkomen. Daarnaast is het van belang, als je al een gehoorverlies hebt, om ook gehoorbeschermers te gebruiken. Want ondanks dat je al een gehoorverlies hebt, kan je gehoor ook schade oplopen door lawaai. Mocht je gebruik maken van gehoorbeschermers betekent dit niet dat je op latere leeftijd geen gehoorverlies meer kan krijgen. Je beschermt je gehoor zodat je in ieder geval geen gehoorschade kan oplopen.

Ontdek onze gehoorapperaten

Ontdek onze hoortoestellen

Gehoor testen Het is van belang om je gehoor jaarlijks te laten testen, om te kijken of er een gehoorverlies is en of het gehoor stabiel blijft. Mocht er een gehoorverlies zijn, en je ervaart ook klachten met het spraak verstaan, wacht dan niet te lang met het aanschaffen van een hoortoestel. Door een hoorapparaat te dragen zorg je ervoor dat de gehoorzenuw voldoende wordt gestimuleerd.

Doe de hoortest!

Group 20