hoortoestellen en gehoor

Is iedereens gehoorverlies hetzelfde?

Is iedereens gehoorverlies hetzelfde?

Het antwoord op bovenstaande vraag is "nee!". We hebben te maken met verschillende soorten gehoorverlies. Maar om te weten met wat voor soort gehoorverlies we te maken hebben, is het misschien verstandig om te weten hoe ons prachtige gehoorsysteem werkt. We gaan dit uitleggen aan de hand van de afbeelding hiernaast.

Links ziet u de oorschelp. De oorschelp vangt het geluid op dat door de uitwendige gehoorgang naar het trommelvlies gaat. Met de oorschelp kun je geluiden lokaliseren, dat wil zeggen horen in de richting waar ze vandaan komen. En daarvoor hebben we twee oren nodig.

In het middenoor bevindt zich een met lucht gevulde ruimte die verbonden is met de buis van Eustachius. De luchttrillingen uit het buitenoor worden versterkt en in het slakkenhuis omgezet in vloeistoftrillingen. Dit gebeurt dankzij onze prachtige hefboomwerking van de gehoorbeenketen, de hamer, het aambeeld en het kleinste botje in ons lichaam, de stijgbeugel.

Het rotsachtige bot van onze schedel verbergt het binnenoor op een zeer veilige plaats. Het binnenoor bevat het slakkenhuis en de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan. In het slakkenhuis worden trillingen van de vloeistof omgezet in elektrische signalen. De drukgolf in het slakkenhuis brengt het "basilair membraan" in trilling. De trilling van het basilair membraan brengt de haarcellen in het slakkenhuis in beweging. Hier wordt het geluid verwerkt en leidt het tot de waarneming ervan. Met andere woorden, waarneming. Nu heb je een klein idee van hoe onze prachtige oren werken. Maar nu de verschillende gradaties van gehoorverlies.

vis 2

Geleidingsverlies

Een geleidingsverlies is een verlies waarbij geluiden niet goed worden doorgegeven aan het binnenoor. Uw verlies zit ofwel in het buitenoor of in het middenoor. Als uw verlies in het buitenoor of in de gehoorgang zit, wordt het veroorzaakt door bijvoorbeeld een oorsmeerprop. Bij een gaatje in het trommelvlies, of vocht achter het trommelvlies, hoort u ook niet goed. De trillingen worden dan immers niet goed doorgegeven aan ons slakkenhuis. Ook komt het voor dat door ontsteking of verkalking van de gehoorbeenketen iemand niet goed kan horen. Dit alles heeft te maken met het feit dat de trillingen niet goed worden doorgegeven aan ons binnenoor. In de meeste gevallen kan een huisarts of een KNO-arts een geleidingsverlies behandelen. Dit kan soms met behulp van medicijnen, het verwijderen van oorsmeer of een medische ingreep zoals een operatie.

Perceptief gehoorverlies

Als audiciens zien we meestal cliënten met perceptief gehoorverlies. Bij perceptief gehoorverlies functioneren de kleine haarcellen in het slakkenhuis niet zo goed als zou moeten. Naarmate we ouder worden, slijten de haarcellen. Maar iemand die lange tijd aan lawaai wordt blootgesteld, ondervindt ook schade aan de haarcellen. Daarom is het verstandig om bij blootstelling aan lawaai beide oren te beschermen met gehoorbeschermers. Een verlies in het binnenoor kan ook worden veroorzaakt door een infectie of een erfelijke afwijking. Ook chemotherapie of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen onze haarcellen beschadigen.

 

Blog Hoortoestel Aanpassing Hoe Werkt

Behandeling

Helaas is behandeling van perceptief gehoorverlies niet mogelijk. Het dragen van hoortoestellen kan u echter wel helpen om geluiden beter te horen en te verstaan. Daarom is het zo fijn dat wij, als audiciens, u de mogelijkheid kunnen bieden om met hoortoestellen geluiden weer beter te kunnen onderscheiden. Want als de hoge tonen niet meer goed te horen zijn, wordt het ook moeilijker om te verstaan. Het onderscheiden van medeklinkers wordt moeilijk, zegt de persoon "gewoon" of "nep". Deze cliënten geven ook vaak aan dat iemand niet duidelijk spreekt, of met gedempte stem. Dit is niet het geval, maar komt doordat ze minder goed kunnen verstaan. Als de kwaliteit van horen en verstaan nog optimaal is, kunnen we met hoortoestellen al veel aanpassen.

Bij een gemengd gehoorverlies heeft iemand een verlies in zowel het geleidende als het perceptieve deel. Er zijn nog veel meer soorten gehoorverlies, maar de drie bovenstaande zijn wat u als audicien tegenkomt. Gelukkig is het in de meeste gevallen op te lossen door het dragen van een mooi hoortoestel.

Het is misschien leuk om te weten dat gehoorverlies kan worden ingedeeld in verschillende niveaus. De indeling wordt vaak gemaakt door het gemiddelde verlies over meerdere frequenties te nemen. Helaas geeft de gehoortest niet altijd de mate van aantasting van het gehoorverlies aan. Het is goed om te weten dat de beperkingen ook afhangen van de communicatieve eisen, de akoestische omstandigheden waarin de persoon moet functioneren of de hoeveelheid lawaai die hoorbaar is.

Verschillende soorten gehoorverlies in decibel

Normaal gehoor: 0-20 dB

Licht gehoorverlies: 20-40 dB
In dit geval kunt u zachte spraak of gefluister minder goed horen, en ook verstaan op afstand of in lawaaierige situaties kost u energie.

Matig gehoorverlies: 40-60 dB
Verstaan op normaal spraakniveau zal moeilijk zijn. Het is dan ook begrijpelijk dat hoe groter de afstand, hoe problematischer het wordt. Ook het verstaan op een afstand van 1 meter wordt een probleem. Als u telefoneert, moet u bijna uw oor tegen de ontvanger leggen, want ook dat wordt steeds moeilijker met dit verlies.

Ernstig gehoorverlies: 60-90 dB
Nu wordt het moeilijk om zelfs luide spraak te verstaan. Het horen van waarschuwingssignalen zoals sirenes van een ambulance of een brandweerauto of politieauto zal niet goed te horen zijn.

Ernstig gehoorverlies: > 90 dB
Het is mogelijk om iets te verstaan met liplezen, d.w.z. spraak. Maar harde geluiden om u heen, zoals een voorbijrazende motor of een vrachtwagen, hoort u dan niet meer. Ook als uw huisgenoot met een boormachine aan het huis werkt, kunt u dit niet horen.

Doof: > 120 dB
We kunnen tegen u schreeuwen en roepen, maar helaas is het geluid van spraak onvoldoende om iets te verstaan. Je bent je ook niet meer bewust van alle geluiden om je heen. Het leven is erg stil.

Totale doofheid: 120 dB en meer:
U kunt alleen nog trillingen van de harde geluiden waarnemen.

Kortom: gehoorverlies is voor iedereen anders, omdat het van veel factoren afhangt.

Een tip, als u vermoedt dat uw gehoor verminderd is, laat dan altijd uw gehoor testen. Of als u met muziek of bouw bezig bent, wees dan lief voor uw haarcellen. Bescherm ze met goede gehoorbescherming.

Hulp nodig?

Als je vragen hebt, laat het ons weten. Wij helpen u graag!

Maak een afspraak