innovaties

Je hoortoestel kijkt mee, audicien geeft een kijkje in de toekomst

Je hoortoestel kijkt mee, audicien geeft een kijkje in de toekomst

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Een jaar waarin technologie zich opnieuw blijft ontwikkelen. Welke innovaties kunnen we verwachten in 2021? Een van onze gehoorzorgprofessionals fantaseert over wat een hoortoestel kan doen in 2021...

Zoals eerder vermeld, gaat de ontwikkeling van hoortoestellen erg snel. De fabrikanten van hoortoestellen werken voortdurend aan het verbeteren van hun producten. Dit is ook absoluut noodzakelijk, want er is nog geen hoortoestel op de markt waar gebruikers 100% tevreden mee zijn. Hoewel perfectie steeds dichterbij komt. Des te meer reden voor fabrikanten om nog creatiever te worden!

Onze gehoorzorgprofessionals horen dagelijks dat gesprekken in gezelschap of in lawaaiige omgevingen nog steeds moeilijk blijven, ondanks het feit dat de technieken verbeteren en er verschillende accessoires zijn om dit te verbeteren, wint een goed gehoor het nog steeds van een slechthorende.

Hoortoestellen zijn tegenwoordig al volledig automatisch. Dit betekent dat het hoortoestel luistert naar de omgeving waarin het zich bevindt. Het hoortoestel kan zich aanpassen aan bijvoorbeeld: een grote groep mensen, een restaurant of een ruimte met slechte akoestiek. Stel je voor dat je in een gezelschap bent, het hoortoestel past zich aan deze situatie aan zodat spraak beter doorkomt dan omgevingsgeluiden. Als de situatie plotseling verandert (bijvoorbeeld wanneer er een grote groep mensen binnenkomt of er harde muziek op de achtergrond speelt), herkent het hoortoestel dat de situatie is veranderd en past het zich direct weer aan.

Hoe werkt het?

De microfoons van het hoortoestel zijn naar voren gericht, wat betekent dat geluid van achteren en van opzij niet goed doorkomt. Maar als je nu een gesprek hebt met 4-5 mensen, is het prettig als de stemmen van iedereen versterkt worden. Het hoortoestel kan echter niet weten met wie je praat en welke stem wel of niet versterkt moet worden. De huidige hoortoestellen doen hun uiterste best om dat te begrijpen en dat werkt goed. Maar natuurlijk weten ze het niet zeker, ze hebben immers geen ogen...

Daarom zou het onze gehoorzorgprofessionals niet verbazen als er in de nabije toekomst een hoortoestel op de markt komt dat naast luisteren ook kan zien! Dat klinkt misschien als iets onwaarschijnlijks. Maar dat klinkt ook als live vertalen in meer dan 20 talen. En hoortoestellen kunnen dat ook.

Doordat een hoortoestel kan zien in welke situatie het zich bevindt, zou het zich nog beter kunnen aanpassen aan verschillende situaties. Dit kan ervoor zorgen dat spraak verbetert in moeilijkere situaties, maar kan ook voor een stukje veiligheid zorgen. Een hoortoestel zou dan kunnen zien met wie je wel of niet praat en zich daar nog beter op kunnen focussen.

Huidige technieken zijn ook gericht op meer comfort. De meeste hoortoestellen bevatten bijvoorbeeld een windschudder. Dit zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van wind wanneer je buiten bent, maar dit zorgt er ook voor dat achtergrondgeluiden worden onderdrukt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een fietsbel niet horen of heb je niet gemerkt dat er een auto achter je aan kwam. Omdat een hoortoestel kan zien wat er aankomt, kan het de microfoons inschakelen wanneer er een fietser of auto van achteren nadert. Dit zorgt ervoor dat je je veiliger voelt in het verkeer. Onze gehoorzorgprofessionals kunnen niet wachten op wat de toekomst brengt, want het zal alleen maar beter en mooier worden! Spannend!