Er zijn heel wat fabels over hoortoestellen, dit zorgt ervoor dat iemand die net te horen heeft gekregen dat zij een gehoorverlies hebben het te lang uitstellen om de stap naar een gehoorapparaat te maken. Door middel van onze blogs willen wij ervoor zorgen dat de stap naar een hoortoestel makkelijker en toegankelijker wordt gemaakt. Een goed gehoor zorgt ervoor dat je in contact blijft staan met je omgeving en als je een gehoorapparaat te lang uitstelt dan doe je jezelf echt te kort. Een goed werkend hoortoestel kan echt bijdragen aan de kwaliteit van leven!
Eén van de fabels die onze audiciens vaak krijgen te horen is dat een hoortoestel schadelijk kan zijn voor het gehoor en ervoor kan zorgen dat het gehoorverlies erger wordt. Deze fabel willen wij dan ook zo snel mogelijk uit de wereld helpen want dit is absoluut niet waar!Voordat de digitale hoortoestellen bestonden, dan praten we over meer dan 25 jaar geleden toen was er een analoog hoortoestel. Een analoog hoortoestel versterkt het geluid wat binnenkomt en maakt geen onderscheidt tussen zachte, middelharde of harde geluiden. Als er een ambulance langs kwam met loeiende sirenes dan werd dat 1 op 1 versterkt, hierdoor kwam dus een te hard geluid binnen en had iemand kans op een lawaaibeschadiging.
Alles wat dus binnenkwam via het analoge gehoorapparaat werd dus even hard versterkt en hierdoor kon een slechthorende een lawaaibeschadiging oplopen. De analoge hoortoestellen zijn er gelukkig niet meer er wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van digitale gehoorapparaten. De digitale hoortoestellen maken wel degelijk onderscheid tussen zachte, middelharde en harde geluiden. Als er nu een ambulance aankomt met loeiende sirenes dan gaat het hoortoestel de sirene meer dempen zodat het gehoor niet wordt blootgesteld aan te veel decibellen. De zachte geluiden worden meer versterkt dan de luide geluiden, dit zorgt ervoor dat er meer comfort in het geluid zit maar ook dat er geen gehoorschade kan ontstaan door het dragen van het hoortoestel.
Ondanks dat een gehoorapparaat dempt bij harde/luide geluiden werkt een hoortoestel niet als een gehoorbeschermer. Iemand met een gehoorverlies kan nog steeds een lawaaibeschadiging oplopen. Het is van belang om je gehoor te beschermen tijdens bijvoorbeeld concerten, festivals of tijdens het klussen in huis. Het heeft geen zin om in zulke situaties je hoortoestel uit te zetten en wel in te houden, hierdoor wordt je gehoorgang wel meer afgesloten en kan ervoor zorgen dat er iets minder geluid binnenkomt maar harde geluiden komen ook via het bot binnen. Geluiden zijn trillingen en hoe harder het geluid is, hoe meer trillingen er door je schedel heen komen. Hierdoor kan je dus alsnog een lawaaibeschadiging oplopen en is het van belang om gehoorbeschermers te gebruiken, ondanks dat je een gehoorverlies hebt.
Wacht dus zeker niet te lang om aan een hoortoestel te beginnen, want het kan je zoveel positiefs brengen. Mocht je vragen hebben of advies nodig hebben staan onze audiciens via de chatfunctie 7 dagen per week van 09:00 – 22:00 voor je klaar!