hoortoestellen en gehoor

Mondkapje dragen met hoortoestel: zo doe je dat

Mondkapje dragen met hoortoestel: zo doe je dat

Wanneer je een hoortoestel draagt in combinatie met een mondkapje en jouw omgeving eveneens de mond bedekt, dan kan je tegen het volgende aanlopen.

 • De elastiekjes van jouw mondkapje kunnen aan het slangetje of draadje trekken dat jouw hoortoestel verbindt met het oorstukje of speaker in jouw oor. Naast dat het oncomfortabel is, bestaat bij een hoortoestel met speaker, het gevaar voor draadbreuk waardoor je geen geluid meer hoort.
 • Een ander vaker voorkomend probleem – met alle gevolgen van dien – is dat jouw hoortoestel kan vallen bij het verwijderen van het mondkapje zonder dat je het door hebt. Nu kan een hoortoestel wel tegen een stootje, maar een hoortoestel verliezen is niet de bedoeling.
 • Tot slot, is communiceren voor mensen met gehoorverlies een stuk moeilijker. Wanneer de mond wordt bedekt kan je niet steunen op belangrijke visuele signalen, zoals liplezen en gezichtsexpressie. Ook wordt spraak aanzienlijk gedempt.
 • Oplossingen voor hoortoesteldragers!

  Je hebt als hoortoesteldrager waarschijnlijk al ervaring met één van de bovenstaande uitdagingen. Het goede nieuws is dat de problemen te verhelpen zijn. Denk aan: alternatieve mondkapjes en hulpmiddelen, maar ook door aanpassing in communicatie en instellingen van jouw hoortoestellen!

 • Alternatieve mondkapjes: gebruik mondkapjes met lintjes i.p.v. elastiekjes. Zo voorkom je dat jouw gehoorapparaat verstrikt raakt in de elastiekjes van uw mondkapje. Als alternatief kan je denken aan een volledig of gedeeltelijk transparant mondkapje een zogenaamde ‘Face Protection Shield’ of een mondkapje met venster. Het probleem van geen mimiek en niet kunnen liplezen is hiermee verholpen.
 • Hulpmiddelen: schaf een zogenaamde mondmasker nekband aan. Een tussenstuk dat de elastiekjes of linten van jouw mondkapje achter jouw hoofd met elkaar verbindt. Dit tussenstuk zorgt dat jouw oren vrij blijven voor jouw hoortoestellen. Handig bijkomend voordeel, is dat deze ook de druk en wrijving door de elastieken, van de oren wegnemen. Het dragen van een mondkapje wordt comfortabeler.
 • face masks and hearing aids how to wear tips loosing hearing aid corona solution earsaver hooks straps for neck solution 1

  Hoortoestellen aanpassen aan mondkapje!

  Bij het dragen van een mondkapje worden belangrijke toonhoogtes gedempt. Goed nieuws: de audicienswereld staat niet stil. Er is inmiddels een aangepast mondkapjeprogramma beschikbaar voor Signia-hoortoestellen. Bij het dragen van mondkapje compenseert zo’n mondkapjeprogramma – via jouw hoortoestel – de demping en vervorming van spraak. Het speciale mondkapjeprogramma kan je bedienen d.m.v. jouw bijbehorende hoortoestelapp of via de knop op jouw hoortoestel.

  Wil je de hoortoestellen bekijken waarmee je het makkelijkst stemmen kan verstaan vanachter een mondkapje? Bekijk dan de hoortoestellen met optimale spraakverstaan-programma’s.

  Ontdek de hoortoestellen met spraakverstaan-programma

  Limited hearing stickers

  Besteed extra aandacht aan de wijze van communiceren. Praat rustig en duidelijk. Kijk elkaar aan terwijl je praat en neem om de beurt het woord. Wil je dat mensen op afstand zien dat je slechthorend bent terwijl je een mondkapje draagt. Hiervoor zijn zogenaamde ‘Limited Hearing’- stickervellen voor op textiel beschikbaar. Deze gele stickers kan je op jouw stoffen mondkapje plakken. Men weet zo van veraf dat ze met jouw verminderde gehoor rekening moeten houden.

  Ja, ik wil contact opnemen voor Limited Hearing Stickers

  face masks and hearing aids how to wear tips loosing hearing aid corona solution earsaver hooks straps for neck sticker limited hearing buy online