Hoortoestellen worden door middel van kunstmatige intelligentie steeds geavanceerder. Zelfs zo geavanceerd dat een hoortoestel een wearable wordt. Want zelfs als je oren goed zijn, wil je wellicht een apparaat dragen dat in meerdere talen vertaalt, je vitale functies bewaakt en je conditie bijhoudt. Een hoortoestel wordt een persoonlijke assistent dat je hartslag, bloeddruk en glucose meet. Het oor is de nieuwe pols. Wat kunnen we nog meer verwachten van de ontwikkelingen van hoortoestellen?
Taboe rondom hoortoestellen
Het dragen van een hoortoestel is niet erg gewenst, maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat het dragen van een hoortoestel een grote impact kan hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat 48% van de personen met gehoorverlies kiest voor het dragen van een hoortoestel en maar liefst 71% van deze mensen geeft aan dat ze eerder voor een hoortoestel hadden moeten kiezen. Gemiddeld wachten mensen zeven jaar vanaf het eerste symptoom van gehoorschade, voordat ze hulp zoeken. Rondom hoortoestellen hangt een taboe, waardoor mensen het dragen van een hoortoestel zo lang mogelijk uitstellen. Door extra features toe te voegen, wordt een hoortoestel ineens een gadget dat mensen willen dragen, in plaats van moeten dragen. Dat zou een positief effect op de gezondheid van mensen kunnen hebben!
Revolutie van het hoortoestel
Fabrikanten van hoortoestellen maken steeds meer gebruik van kleine sensoren, zoals kunstmatige intelligentie om selectief ruis te filteren en zich te concentreren op specifieke geluidsbronnen. Hierbij kun je denken aan een persoon die in een druk restaurant zit, maar ook iemand die thuis op de bank televisie kijkt. Ondertussen worden er door hoortoestellen verschillende gezondheidsstatistieken gevolgd, waaronder stappen lopen, trappen beklimmen en cognitieve activiteit, zoals hoeveel de drager gedurende de dag praat en sociaal contact met andere mensen heeft.
“Maar wat heeft dit dan nog met een hoortoestel te maken”, zul je je misschien afvragen? Dat is eigenlijk heel simpel: als je goed hoort, zul je ook vaker naar buiten gaan en sociale activiteiten ondernemen. Het in beweging blijven, heeft ook een positief effect op de rest van je gezondheid. Daarom zal het dragen van een hoortoestel veel meer voordelen hebben, dan alleen het versterken van het gehoor. Het zal dus voor veel meer mensen aantrekkelijk zijn.
Dit is een verandering die vergelijkbaar is met de ontwikkeling van de smartphone. Een paar jaar terug kon je alleen met een telefoon bellen, maar ondertussen doe je er alles mee wat met lifestyle te maken heeft. Iedereen draagt tegenwoordig een telefoon bij zich, zelfs als je zelden belt.
Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?
Tijdens een bezoek aan Starkey Hearing Technologies in Minneapolis werd het duidelijk dat deze fabrikant niet stilzit. Op korte termijn willen ze meerdere functies aan het hoortoestel toevoegen. Denk hierbij aan:
- Slaap assistent die je ‘s nachts beter doet rusten
- Bloeddrukmeter
- Boven - en onderdrukmeter
- Valpreventie
- Balanstraining
- Medicatie reminder
- Temperatuurmeter
- Emotiemeter
- Stressmeter
- Temperatuurmeter
Het is niet gek dat het oor een belangrijk orgaan is om deze zaken te meten. Het oor is namelijk ook de plek waar kinderartsen de temperatuur van een kind bepalen. Ook is het de ideale plek voor het meten van de hartslag en het evenwicht, waardoor er valpreventie in het hoortoestel kan worden verwerkt.
Naast Starkey houden er veel meer fabrikanten zich bezig met de ontwikkeling van het hoortoestel. De Oticon OPN kun je via IFFT al koppelen aan je Smart Home en de Widex Evoke gebruikt ook al kunstmatige intelligentie om erachter te komen hoe mensen het hoortoestel gebruiken en wat de beste instellingen zijn. Het hoortoestel wordt dus steeds gebruiksvriendelijker en geavanceerder!
Wij zijn super benieuwd naar de ontwikkelingen rondom de nieuwste hoortoestellen en zijn benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen.