interviews

Oost-Indisch doof

Oost-Indisch doof

Heb je je kamer al opgeruimd? Is je huiswerk al af? Heb je de vaat al gewassen? Kun jij de kliko aan de weg zetten?

Een aantal vragen die op de een of andere mysterieuze wijze niet te lijken binnenkomen bij sommige mensen. Maar als je dan vraagt of ze iets willen hebben, wordt er meestal wel gereageerd… We kennen dit fenomeen ook wel als Oost-Indisch doof zijn. Wat is het en zit er wetenschap achter deze tactische manier van luisteren? Of is het echt hopeloos als je eenmaal de diagnose hebt gekregen? Daar gaan we even induiken in deze blog en wie weet vinden we zelfs een oplossing!

Koppige kinderen

Vaak zien we deze vorm van selectief horen voorkomen bij kinderen als ze iets worden gevraagd waar ze geen zin in hebben. En daar zie je ook meteen een beweegreden in: als ik doe alsof ik het niet heb gehoord hoef ik het ook niet te doen. Meestal wordt dit in de loop van de tijd bijgeschaafd door een standvastige ouder die op een subtiele wijze, vaak door het herhalen op een steeds hardere toon, het koppige kind weet te corrigeren.

Toch komt dit verschijnsel ook voor bij de wat oudere generaties. Komt dat dan omdat ze nooit zijn gecorrigeerd? Dat is mogelijk, maar het kan ook zijn dat de koppigheid die ze als kind lieten zien nooit is weggegaan. Maar waar het eerder door lijkt te komen bij de oudere generaties, is een gebrek aan aandacht. Vaak zien we dat er wordt verteld dat dit probleem voorkomt bij mannen. Maar, ho eens even! Het is inmiddels 2021 en dat betekent dat vrouwen tegenwoordig ook gewoon selectief kunnen luisteren! Een onderzoek van Scrivens Hearing Care liet zien dat mannen gemiddeld 7 keer per week een gesprek niet opvangen en vrouwen 6 keer. Dat is dus aardig in balans. Maar laten we het eens hebben over de oplossing hiervoor. Want is het wel helemaal iemands schuld als hij of zij selectief hoort?

vragend hoofd

Wat te doen bij selectief horen?

Selectief horen wordt wel eens als klacht genoemd door partners van mensen met een gehoorverlies. Dat is natuurlijk lastig, want is het dan het gehoorverlies of een ongeïnteresseerde partner? Dat valt eigenlijk niet te zeggen. Wat er wel tegen te doen is, is een hoortest doen! Zo kan je in ieder geval met zekerheid zeggen of je partner gewoon niet oplet of je daadwerkelijk niet hoort. Als er een dusdanig gehoorverlies is dan zijn daar natuurlijk hulpmiddelen voor. Maar wat te doen tegen een ongeïnteresseerde partner? Probeer eens het volgende:

 

  • Vraag eerst de aandacht voordat je met een verhaal begint, zo voorkom je dat je alles weer moet herhalen
  • Ga eens een stukje met elkaar wandelen, dit neemt vaak voorkomende afleidingen weg (televisie, telefoon, game-consoles, etc.)
  • Probeer er eens op te letten bij wat voor soort onderwerpen jouw partner afdwaalt en bespreek deze onderwerpen alleen als je de volledige aandacht van je partner hebt
  • thumbnail visual oost indisch

    Volledig de aandacht

    Nu heb je in ieder geval wat handvatten in de strijd tegen het selectieve gehoor. Check eerst of er geen gehoorverlies is en volg daarna de handige tips. Lijkt dit allemaal toch niet te werken? Dan is hier een tipje van de sluier… in de wandelgangen gaan namelijk de geruchten dat een vooraanstaande hoortoestellen producent bezig is met het maken van een gehoorapparaat dat volledig is gericht op selectief gehoor! Houd onze blogs de komende weken in de gaten voor een “spraakmakende” onthulling!