beginnende gebruiker

Waarom verder kijken dan de hoortoestellen met vergoeding?

Waarom verder kijken dan de hoortoestellen met vergoeding?

Waarom verder kijken dan de hoortoestellen met vergoeding?

Linda Parasiz is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen (4 en 6). Ze woont in Tilburg en werkt als communicatiemedewerker in het onderwijs. In januari 2019 liep ze ‘sudden deafness’ op en sindsdien is ze doof aan haar rechteroor. Ze draagt een Starkey Livio 1600 cros.

Vorig jaar kwam ik voor het eerst bij de audicien voor een hoortoestel. Ik had er geen ervaring mee en had mij van tevoren ook niet verdiept in hoortoestellen. Ik vertrouwde blind op wat mij werd geadviseerd. Mijn audicien vertelde me niet dat ik de mogelijkheid had om meerdere toestellen te proberen voordat ik een definitieve keuze maakte. Hij zei ook niet dat er 2 typen hoortoestellen zijn: de ‘simpele’ hoortoestellen die vergoed worden door de zorgverzekering en de geavanceerde private toestellen. Omdat het mijn eerste hoortoestel was, nam ik genoegen met het eerste het beste dat ik kreeg aangemeten. Ik was allang blij dat ik weer iets hoorde met mijn rechteroor

Het verschil ervaren

In eerste instantie was ik dus blij met het toestel dat ik kreeg, en dat het ook nog eens grotendeels werd vergoed was mooi meegenomen. Maar toen ik later hoorde dat er ook meer geavanceerde toestellen bestaan, werd ik toch nieuwsgierig. Omdat ik mijn hoortoestel continu draag, vond ik het zeker de moeite waard om het verschil te ervaren.

Natuurlijker geluid én extra functies

Ik heb via online-hearingaids.com de Livio 2400 AI getest. Dat is een geavanceerd hoortoestel dat niet wordt vergoed door de zorgverzekering. k merkte meteen het kwaliteitsverschil. Het geluid van dit toestel is veel natuurlijker en ik hoor beter in rumoer. En wat mij persoonlijk erg aanspreekt zijn de vele extra opties die op dit toestel zitten: handsfree bellen, muziek streamen, vertaalfunctie, stappenteller etc. Dit maakte het voor mij meer een gadget dan een hoortoestel. En aan luxe gadgets hangt nu eenmaal een prijskaartje… Eén voordeel: als je kiest voor een privaat hoortoestel kun je wel geld terugkrijgen van de Belastingdienst, want het zijn zorgkosten en die kan je aftrekken. (Tip: klik hier voor de rekenhulp. Via deze site kun je uitrekenen op hoeveel je recht hebt)

Ik kies voor een privaat hoortoestel

Kortom, ik had liever meteen meerdere toestellen geprobeerd, en de keuze gehad tussen een simpel (en vergoed) of geavanceerd (en niet vergoed) hoortoestel. Nu ik eenmaal het verschil heb ervaren, wil ik niet meer terug naar mijn simpele zorgtoestel. Ik kies voor het beste spraakverstaan én de vele extra functies… ondanks het prijskaartje!

Zelf een geavanceerd hoortoestel gebruiken, maar weet je niet welke? Neem contact met ons op, we helpen je verder!