interviews

Wat is Child Welfare Organisation Nepal

Wat is Child Welfare Organisation Nepal

Het ontstaan van Child Welfare Organisation Nepal

Nelleke Alders is de drijvende kracht achter de stichting. Welke zij heeft opgericht, nadat zij op reis is geweest in Nepal. Tijdens een tracking excursie ontmoette zij Keshab (de gids van Nelleke). Hij vertelde dat hij met zijn fooi die hij van toeristen ontving, spullen kocht om bewoners te helpen. Zo schonk hij van zijn fooi een naaimachine aan een dame die een eigen textielbedrijfje op wilde zetten om te kunnen voorzien in haar levensbehoeften. Tijdens de reis ervaarde Nelleke onder welke erbarmelijke omstandigheden de mensen daar leven, “Een warm stevig en volledig geïsoleerd huis is iets wat alleen de rijken onder de bevolking zich kunnen veroorloven”. Nelleke besloot Keshab te steunen vanuit Nederland en begon in 2006 met het opzetten van een website ten behoeve van hulpprojecten in Chitwan, Nepal. In 2009 is officieel de stichting Child Welfare Organisation Nepal opgericht in Nederland.

Nepal is natuurlijk niet de enige plek in de wereld waar armoede heerst en alle armoede in de wereld bestrijden is niet mogelijk. Nelleke heeft echter tijdens haar reis gemerkt dat er met een klein gebaar een groot plezier gedaan kan worden. Dat wil zij doen door projecten, opgestart door Keshab te ondersteunen vanuit Nederland. Keshab en enkele familieleden boeken met weinig middelen goede resultaten. Zij werken in een organisatie gelijknamig als die van Nelleke. De mensen die zij helpen doen het allemaal zelf met enkel een duwtje in de rug.

Nelleke zegt: "Mijn interesse en enthousiasme voor deze projecten werden juist hierom gewekt en ik heb daarom besloten mij in samenwerking met Keshab in te zetten voor hen die de hulp hard nodig hebben. Hier in Nederland proberen wij geld te verzamelen voor de projecten door bedrijven en organisaties te benaderen; kerk, (konings-)markten, bedrijven voor grotere of kleinere giften en via projecten op school".

Zelf reist Nelleke elk jaar naar Nepal om de afgeronde projecten te bekijken, de verantwoording op te halen en nieuwe projecten te bekijken "Wij gaan in op waar behoefte aan is en doen niet zomaar een onnuttig project".

In de loop van het project kwam Nelleke Marjan Makker tegen, de zus van Michel Makker. Zij hebben samen een healthcamp opgezet met Nepalese oorartsen om de armen te voorzien van Hoortoestellen, batterijen en educatie over de toestellen zodat de artsen daar ook zelf de hoortoestellen kunnen instellen.

Hearing loss children donate importance of hearing nepal

Doel: Audiologische reis naar Nepal in 2023

In 2023 reizen twee audiciens van OnlineHoortoestel en een KNO-arts af naar Nepal. Samen met enkele lokale vrijwilligers organiseren zij daar een hoorweek. Tijdens de hoorweek gaan ze iedere dag naar een ander dorp. De lokale bevolking wordt opgeroepen om zich te melden als ze gehoorproblemen hebben. Onze audiciens gaan vervolgens hoor testen afnemen, hoortoestellen instellen en hoortoestellen schenken aan de lokale bevolking.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij de klanten van OnlineHoortoestel.nl. Voor iedere bestelling doneert OnlineHoortoestel namelijk aan de stichting Child welfare organisation Nepal (CWON) die het leven in de armste gebieden van Chitwan, Nepal proberen te verbeteren en meer verdraagzaam te maken door middel van het onderstaande.

 • Schoonwater voorzieningen
  Dit doen zij door middel van het slaan van handpompen, het graven van waterputten of indien nodig boren van bronnen.
 • Medische hulp/ Hygiëne
  Incidenteel wordt hulp geboden afhankelijk van de vraag. Andere acties worden voorbereid in samenwerking met de plaatselijke artsen. Daarnaast geeft de Stichting voorlichting in hygiëne en geboortebeperking.
 • Ondersteuning, ontwikkeling en bouwen van scholen
  Zij stimuleren ouders hun kinderen naar school te sturen. Voor veel arme gezinnen is dat financieel niet mogelijk. Als dit het geval is proberen zij deze kinderen financieel te steunen.
 • Cursussen verbouw groenten, houden van vee, lezen en schrijven
  In arme gebieden moeten kinderen soms kilometers lopen om naar school te gaan. Dit geldt zeker voor de afgelegen gebieden met gevaar dat kinderen worden overvallen door wilde dieren, kwaadaardige personen enz. Op die plekken bouwen wij schooltjes en streven naar goede leerkrachten.

Waar is Child Welfare Organisation Nepal momenteel mee bezig?

De stichting is nu voornamelijk bezig met het bouwen van huisjes met waterpompen die dorpen voorzien van schoon water. Kinderen uit sommige dorpen moet soms kilometers lopen om water te halen voor hun dorp. Dit heeft als gevolg dat deze kinderen niet naar school kunnen, omdat dit uren kan duren. De regering van Nepal zag wat zij deden met de waterpompen en hielpen ook mee aan de bouw van een huisje.

Wat is hiervoor nodig?

In totaal zijn er nu circa 60 waterpompen. Nelleke hoopt hier in de komende 5 jaar 100 van te maken. Een pomp laten maken en instaleren kost ongeveer 500 euro. Dit betekent dus dat er nu nog ruim 20.000 euro nodig is om de mensen daar te helpen naar een beter leven. Wij kunnen uiteraard niet bij iedereen in de portemonnee kijken, maar zoals Nelleke zei in een interview met een medewerker van OnlineHoortoestel “een hele boel druppels vormen uiteindelijk het plasje”. Daarnaast doneert Onlinehoortoestel voor ieder hoortoestel wat verkocht wordt een deel aan Child Welfare Organisation Nepal en hebben wij in de afgelopen jaren ruim 200 hoortoestellen verzameld die wij in 2023 gaan schenken aan de bewoners van een aantal dorpen. Ook gaan wij de artsen hier audiologisch opleiden om te zorgen dat zij zelf ook hoor zorg kunnen toepassen.