Wat kunt u verwachten als u een hoortoestel gaat gebruiken?

Wat kunt u verwachten als u een hoortoestel gaat gebruiken?

Een Introductie tot Hoortoestellen voor Beginners

 

Stap binnen in een wereld waar geluiden weer tot leven komen. Voor degenen die voor het eerst een hoortoestel dragen, opent zich een nieuwe realiteit. Maar met deze geluiden komt ook een aanpassingsperiode. Ontdek wat u kunt verwachten en hoe dit kan leiden tot helderder gehoor en meer betrokkenheid bij het leven om uw heen.

 

Het dragen van een hoortoestel voor de eerste keer

Gehoorverlies kan een moeilijke ervaring zijn, maar gelukkig bieden moderne hoortoestellen een effectieve oplossing. Voor mensen die voor het eerst een hoortoestel dragen, kan er een nieuwe wereld van geluid opengaan. Maar het kan ook een periode van aanpassing betekenen.

 

Meest belangrijk: leer wennen

Een van de eerste dingen die mensen opvalt als ze voor het eerst een hoortoestel dragen, is de overvloed aan geluiden die ze nog niet eerder hebben gehoord of die voorheen anders klonken. Van het ruisen van bladeren in de wind tot het tikken van een klok, het kan overweldigend zijn om plotseling zoveel nieuwe geluiden te horen. Dit kan in het begin tot verwarring of zelfs frustratie leiden.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het tijd kost om aan deze nieuwe geluiden te wennen. Net zoals het dragen van een nieuwe bril, hebben de hersenen tijd nodig om aan de veranderingen te wennen. Het kan helpen om de apparaten in het begin zachter te zetten en de tijd dat u ze elke dag draagt te verlengen totdat u gewend bent aan de nieuwe geluiden. Hierbij kan dit soms tot drie maanden duren. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Onze audiciens stellen uw hoortoestellen altijd zo in dat u er in de aankomende maanden langzaam aan kunt wennen. Het is belangrijk dat u open staat voor het leerproces van het wennen aan geluiden.

 

Een aantal voordelen

U zult vanzelf merken dat u langzaam met steeds minder moeite mensen beter kan verstaan in rumoerige situaties. Net zoals u de tv niet meer harder moet zetten om het geluid goed te horen. Gesprekspartners raken ook niet meer gefrustreerd, omdat ze niet alles meer hoeven te herhalen.

Wat wij aanbevelen is te leren wat er allemaal mogelijk is met uw hoorapparaat. Er zijn programma’s en apps die kunnen helpen met het samenstellen van uw ideale gehoor. Zodra u doorheeft hoe deze apps en programma’s werken zult u zeker positief verrast zijn.

 

Een interview met een ervaringsdeskundige

Om meer inzicht te krijgen in wat mensen kunnen verwachten bij het dragen van een hoortoestel voor de eerste keer, hebben we gesproken met Marijn, een ervaringsdeskundige op dit gebied. Marijn is al meer dan 13 jaar een audicien en is zelf ook slechthorend.

 

Vraag: Wat kunnen mensen verwachten wanneer zij voor het eerst een hoortoestel dragen?

Marijn: Iedereen reageert anders op een hoortoestel, het is erg lastig te voorspellen hoe iemand gaat reageren op een hoortoestel.

De meeste klanten schrikken vooral in het begin van hun eigen stem, het klinkt wat vreemd.

U kan het vergelijken met als u uw eigen stem terug hoort op een audiobericht, dan komt u eigen stem ook wat vreemd over.

 

Vraag: Wat was jouw eerste indruk toen je voor het eerst een hoortoestel droeg?

Marijn: Ik was 4 jaar toen ik mijn eerste hoortoestellen kreeg, daar weet ik zelf weinig van.

Wat ik mij wel kan herinneren toen ik 9 was en mijn tweede set hoortoestellen kreeg ik voor het eerst een vogel hoorde fluiten.

Ik wist dat vogels geluid konden maken maar had het zelf nog niet eerder gehoord.

 

Vraag: Heb je nog tips voor mensen die voor het eerst een hoortoestel gaan dragen?

Marijn: Een hoortoestel is en blijft een hulpmiddel, een hoortoestel kan echt een verbetering geven maar zijn nog niet in staat om het gehoorverlies tot nul te compenseren.

Als je met te hoge verwachtingen aan hoortoestellen gaat beginnen, kan het erg tegenvallen.