In Nederland zijn 26 merken hoortoestellen verkrijgbaar, elk met zijn voor- en nadelen. Niet elke audicien zal elk merk verkopen, hetzij als gevolg van een leveranciersovereenkomst, hetzij vanwege een persoonlijke voorkeur. Veel Nederlandse ketens verkopen twee merken. En omdat het voorkeursmerk elk jaar verandert, weet u nooit zeker of hetzelfde merk beschikbaar is wanneer u uw hoortoestel wilt vervangen. Online Hoortoestel en de meeste zelfstandige audiciens beperken zich niet tot een beperkt assortiment, maar bieden keuze uit vrijwel alle merken hoortoestellen. In deze blog vergelijken we twee merken: Oticon, uit Denemarken, en Starkey, uit de Verenigde Staten.
Geluidskwaliteit/timbre van Oticon en Starkey hoortoestellen
Geluid is zeer subjectief: iemands idee van geweldig geluid kan voor iemand anders verschrikkelijk klinken. Daarom raden wij aan om van tevoren aan te geven of u overgevoelig bent voor bepaalde geluiden of misschien een groot muziekliefhebber bent. Op die manier kan uw audicien u advies geven dat aansluit bij uw voorkeuren. De timbres van Starkey- en Oticon-hoortoestellen zijn vergelijkbaar: het geluid is aan de lichte kant en heeft een vleugje scherpte. Hierdoor ervaren gebruikers van deze hoortoestellen een helder geluid, waarbij de scherpte ervoor zorgt dat spraak goed overkomt, vooral in een rumoerige omgeving. Als het hoortoestel te scherp klinkt, kan uw audicien dit aanpassen tot een niveau dat voor u comfortabel is.
Directe verbinding met uw mobiele telefoon
Oticon en Starkey zijn beide merken die werken aan een beter gebruik in combinatie met een smartphone. Beide merken zijn MFi ('made for iPhone') en kunnen ook direct gekoppeld worden aan veel Android-telefoons. Merk op dat niet alle Android-telefoons compatibel zijn, omdat de telefoon moet zijn uitgerust met ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids). Op de websites van de fabrikanten staat welke telefoons compatibel zijn met de hoortoestellen. Door de hoortoestellen te koppelen aan uw telefoon kunt u er geluid naar streamen en hun instellingen aanpassen via een app. Geluid streamen naar uw hoortoestellen maakt het mogelijk om muziek, podcasts of luisterboeken rechtstreeks op uw hoortoestellen af te spelen. Bij streaming bieden Oticon-hoortoestellen een iets warmer en voller geluid dan Starkey-hoortoestellen. De Starkey app biedt uitgebreidere functionaliteit, waarmee u niet alleen de geluiden preciezer kunt instellen, maar ook een vertaalfunctie en valdetectie biedt. Deze uitgebreide functionaliteit in een zeer gebruiksvriendelijke app maakt de Starkey hoortoestellen tot een echt handig hulpmiddel!
Starkey en Oticon in-het-oor hoortoestellen
Voor de meeste mensen met gehoorverlies is het uiterlijk van hun hoortoestel belangrijk, waardoor het essentieel is dat het zo klein en onzichtbaar mogelijk is. Er bestaan kleine hoortoestellen die achter het oor worden gedragen, maar ook hoortoestellen die volledig in het oor worden gedragen. Dit zijn hoortoestellen op maat, waarvoor een afdruk van de gehoorgang wordt gemaakt. Hoe meer ruimte er beschikbaar is in de gehoorgang, hoe efficiënter en dieper het hoortoestel in het oor geplaatst kan worden. Zowel Oticon als Starkey produceren in-het-oor hoortoestellen, maar van zeer verschillende kwaliteit. In de ervaring van onze audiciens produceren beide merken prachtige kleine hoortoestellen, maar Oticon is minder goed in het maken van de juiste pasvorm. Het kan heel vervelend zijn als een hoortoestel niet goed past, waardoor je het vaak weer in moet duwen of gaat fluiten of piepen. Dus, als het een in-het-oor hoortoestel is dat u zoekt, en dit geschikt is voor uw gehoorverlies, raden wij u aan een Starkey hoortoestel te kiezen.
Beide merken hebben hun voor en nadelen, maar onze ervaring is dat hoortoestelgebruikers meer plezier en profijt hebben van een Starkey toestel.