A A
23 Service punten
Menu

Gehoorbescherming op maat

Word je gehoor regelmatig blootgesteld aan harde geluiden en lawaai? Denk hierbij aan concertbezoeken, werk in de bouw of het rijden op een motor. Dan is de kans groot dat je gehoor beschadigd wordt en dit kan vervelende consequenties hebben, zoals gehoorverlies of oorsuizen (tinnitus). Het is daarom verstandig om je gehoor goed te beschermen, want je gehoor verdient de beste bescherming. Daarbij biedt gehoorbescherming op maat de uitkomst. Elke gehoorgang is namelijk anders en met gehoorbescherming op maat wordt de volledige gehoorgang afgesloten.

Wanneer is geluid schadelijk voor het gehoor?

Als we spreken over geluid meten we dit in decibel (dB). Geluiden vanaf 80 decibel hebben een risico op gehoorschade en geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. De pijngrens bij de meeste volwassenen ligt boven 120 dB. Ter vergelijking: het voeren van een normaal gesprek levert een geluidsniveau van rond de 60 dB op en het afsteken van vuurwerk veroorzaakt ongeveer 140 dB. Geluid van 80 dB kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) veilig horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. Dat ziet er als volgt uit: 83 dB kun je 4 uur per dag aan, 86 dB kun je 2 uur per dag aan, etc. Wanneer het geluid 103 dB bereikt, kan je gehoor in minder dan 5 minuten ernstig beschadigen. Dit kan resulteren in ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken en brommen. Allemaal verschijnselen van tinnitus. Bij sommige mensen is dit geluid constant aanwezig, andere mensen horen het alleen in stilte. De sterkte blijft in de loop van de tijd meestal gelijk, de toon van het geluid kan echter wel veranderen. Met gehoorbescherming op maat neemt de kans op tinnitus af.

De Arbonorm ligt daarom in Nederland op 80 dB en de Vrijetijdsnorm op 88 dB. Dit verschil zit in het feit dat de Vrijetijdsnorm er vanuit gaat dat mensen ongeveer 10 jaar uitgaan. De Arbonorm is strenger omdat het er vanuit gaat dat we 40 jaar werken. Gehoorbescherming op maat is dan voor de meeste mensen ook niet overbodig.

Voordelen van gehoorbescherming op maat

Er zijn twee soorten gehoorbescherming, namelijk gehoorbescherming op maat en universele oordoppen. Bij gehoorbescherming op maat worden de oordoppen speciaal op de pasvorm van je oren gemaakt, want elk persoon en daarom ook elk oor is anders. Dit resulteert zich in zogenoemde otoplastieken. Universele oordoppen zijn een goede bescherming voor het gehoor, maar lang niet zo goed als otoplastieken. Bij universele oordoppen wordt het oor namelijk lang niet altijd volledig afgesloten. Andere voordelen van gehoorbescherming op maat zijn het maximaal draagcomfort en het feit dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Daarnaast kunnen op maat gemaakte oordoppen afgestemd worden aan de situatie waarin ze gebruikt worden, zoals het rijden van een motor, een bezoek van een concert of het werk in de bouw. Heb je last van een snurkende partner? Zelfs dan komen ze van pas! Het voordeel van de gehoorbescherming op maat is dat ze goed blijven zitten, zelfs als je de hele nacht in bed aan het woelen en draaien bent.

Hoe beschermen de oordoppen op maat je gehoor?

Oordopjes op maat sluiten het oor volledig af en dempen de schadelijke frequenties die gehoorschade veroorzaken. Dit betekent zeker niet dat je helemaal niets meer hoort. Door het filter in de otoplastieken kun je nog steeds genieten van muziek of het voeren van gesprekken, maar de te hoge volumes worden gefilterd. Voor elke situatie is er een verschillend filter, het ligt net aan de wensen en behoeften van de klant. Bij het laten maken van gehoorbescherming op maat kun je daarom aangeven waarvoor je ze wilt gebruiken, zodat het juiste filter in de oordoppen geplaatst wordt. Wanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan lawaai of harde geluiden raden wij gehoorbescherming op maat aan. Gebeurt dit incidenteel? Dan bieden universele oordoppen een uitkomst.

Service van Onlinehoortoestel.nl

Word jij regelmatig blootgesteld aan hard geluid en wil je je oren hiervoor beschermen met gehoorbescherming op maat? Je gehoor is ontzettend belangrijk en daarom is dit een erg verstandig idee. Als je oordoppen op maat wil laten maken, ben je van harte uitgenodigd in onze winkel in Naarden. Eén van onze audiciens zal allereerst de oren inspecteren om vervolgens een afdruk te maken. Van deze afdruk worden de otoplastieken gemaakt en het fijne aan onze service is dat wij deze naar je huis sturen. Zo hoef je niet nog een keer langs onze winkel om de oordoppen op te halen. Wil je überhaupt liever niet langskomen, ook niet voor het maken van een afdruk van je oor? Dan kan je ook naar een audicien gaan. Houd er rekening mee dat zij daarvoor kosten in rekening zullen brengen. Heb je nog vragen of wil je extra informatie over onze gehoorbescherming op maat? Aarzel niet en neem gerust contact op met onze hoorspecialisten. Wij adviseren je graag over gehoorbescherming!

Dit bekeek je eerder