0,00
0

Wanneer heb je een hoortoestel nodig?

In deze blog gaan we jou uitleggen wanneer het nodig is je gehoor te laten testen. Het is soms lastig te bepalen of je in situaties minder hoort omdat je een gehoorverlies hebt of dat je iemand niet kunt horen door andere oorzaken.

“ Hoor je me niet, of wil je me niet horen?! “

Het gebeurt natuurlijk wel eens dat je iemand niet goed kan verstaan. Stel je bent op een feestje en de muziek staat hard, iemand praat onduidelijk of je buurman zit er doorheen te tetteren, dat wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat je een gehoorverlies hebt. Of, je hoort het niet wanneer je partner vraagt of je even wilt stofzuigen..de vaatwasser wilt leegruimen, dit zijn natuurlijk de klassieke gevallen van Oost Indisch doof zijn! Een handige tool om onder de klusjes uit te komen!

“andere situaties die ervoor zorgen dat je niet goed hoort “

Soms ben je zo geconcentreerd bezig, dat wanneer iemand uit het niets iets aan je vraagt, je dit niet direct verstaat. Dit heeft niet zo zeer meteen te maken met een gehoorverlies maar meer met focus. Sommige mensen kunnen natuurlijk 10 dingen tegelijk. Zij zijn super alert en hebben ten alle tijden hun zintuigen vol aan staan! Veel mensen hebben echter het tegenovergestelde. Als je geconcentreerd ergens mee bezig bent en iemand vraagt je iets, kan het zijn dat de verwerking van deze vraag naar je hersenen even tijd nodig heeft. Dat je dan niet direct kan reageren, wil dus niet zeggen dat je meteen een gehoorverlies hebt.

“Wanneer moet ik dan toch een hoortest laten doen “

Er zijn natuurlijk signalen waarbij er alarmbellen af moeten gaan en wanneer je toch eens naar een audicien moet gaan om het gehoor te laten meten. Bekijk hieronder dus goed welke tekenen aan de wand duiden op een eventueel gehoorverlies, en kom direct in actie !

In huiselijke sfeer

Als je samenwoont met iemand zijn er genoeg signalen die aangeven dat je een mogelijk gehoorverlies hebt. Neem alleen al je partner / ouder / familielid waarbij je telkens om herhaling moet vragen. Als er niet al te veel bijgeluiden zijn en iemand praat duidelijk genoeg, dan zou je in principe zonder moeite diegene moeten kunnen verstaan. Meestal geeft de ander op een gegeven moment ook aan dat je wel erg vaak om herhaling moet vragen.

"Zet die tv eens wat zachter“

Misschien herken je dit wel, je komt ergens waarbij iemand de televisie keihard heeft staan. Terwijl er geen afleidende geluiden zijn waardoor de televisie harder zou moeten staan. Met een gehoorverlies is het goed kunnen verstaan van de tv al snel lastig. Neem vooral de talkshows of het journaal. Geluiden uit de tv zijn sowieso soms al lastiger dan wanneer iemand in real live tegenover je zit. Vaak wanneer je met iemand samenwoont krijg je natuurlijk al snel de opmerking:

“Moet de tv nou echt zo hard staan?” Als je deze opmerking nou geregeld voor je kiezen gegooid krijgt dan zou het zomaar kunnen zijn dat jij een gehoorverlies hebt.

“Met wie spreek ik..?“

Mobiel of vast telefoneren kan ook echt enorm lastig zijn voor mensen met een aanwezig gehoorverlies. Wat we vaak terug horen van mensen met een gehoorverlies is dat vooral de eerste zin vaak niet goed doorkomt. Moet jij dus regelmatig het volume van de telefoon tijdens het bellen harder zetten, dan zou dit wel een duidelijk signaal kunnen zijn.

“Cocktail-Effect“

Stel, je bent op een feestje. Er is muziek, iedereen praat met elkaar, er zijn veel bijgeluiden en ineens zie je een oude bekende waarmee jij in gesprek gaat. Dan start het cocktailparty-effect! Ondanks de herrie om je heen, ben je toch in staat met die ene vriend een gesprek te kunnen voeren. Je hersenen zorgen ervoor dat de bijgeluiden naar de achtergrond verdwijnen en jij kunt je automatisch focussen op die ene vriend met wie je aan het kletsen bent. Dit is een heel bijzonder mechanisme! Echter, wanneer je veel last hebt van de muziek, en zorgen alle omgevingsgeluiden ervoor dat je jouw vriend niet goed kunt verstaan, valt zijn stem dus een beetje weg in de menigte.. dan ligt dat niet direct aan de situatie maar heb jij misschien een gehoorverlies.

“Kijk uit ! “

“Kijk uit ! “ Een ander belangrijk signaal is buiten in het verkeer. Als je aan het fietsen bent en ineens schrik je zo erg omdat er een scooter voorbij raast, of een andere fietser die zijn fietsbel gebruikt om jou ergens voor te waarschuwen.. dan is de kans heel groot dat dit komt omdat jij een gehoorprobleem hebt. Het is meestal een schrikeffect die zich in het verkeer continu herhaalt. Aarzel dat niet om direct een hoortest te laten doen. Dit kan natuurlijk voor erg gevaarlijke situaties zorgen. Bij al deze voorbeelden / situaties zouden de alarmbellen moeten afgaan. Aarzel ook niet om dan direct tot actie over te gaan en bel naar een audicien om een hoortest te laten inplannen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend en geeft jou in ieder geval om te beginnen een duidelijk beeld over hoe het gesteld is met jouw gehoor.

Wanneer jij een gehoorverlies hebt, komen er tientallen vragen naar boven. Het is natuurlijk een hele nieuwe wereld! Hier kun je lezen welke belangrijke vragen je zou kunnen stellen aan de audicien.

Kortom, herken jij je in een van de genoemde situaties, aarzel dan niet en neem contact op met de audicien. Je hoeft ook allang niet meer bang te zijn dat een hoortoestel een groot beige oubollig apparaat is. Tegenwoordig zijn er zoveel moderne slimme hoortoestellen waarbij je meer kan dan alleen je gehoor verbeteren! Je kan ermee bellen, geluid streamen.. zie het meer als een gadget. Mocht je nieuwsgierig zijn wat de meest moderne apparaatjes tegenwoordig kunnen, klik dan hieronder.

Niet twijfelen, staat de tv te hard, moeten je vrienden 10x een vraag herhalen, word je snel moe indrukken situaties omdat je jezelf veel te veel moet concentreren om alles mee te krijgen? Doe de hoortest en los je hoorprobleem binnen no-time op!

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down