hoortoestellen en gehoor

Waarom klinkt mijn hoortoestel onnatuurlijk?

Waarom klinkt mijn hoortoestel onnatuurlijk?

Als mensen voor het eerst een hoortoestel gaan ervaren dan is vaak de eerste gewaarwording : Hé, ik hoor mijzelf , wat klinkt mijn eigen stem vreemd of wat klinkt dit onnatuurlijk! Zij hebben hier allemaal gelijk in. Als wij je gehoor gaan “verbeteren” dan veranderen wij de situatie waar u misschien al jaren al aan gewend bent. Vaak ontstaat een gehoorverlies zeer geleidelijk en heb je daar weinig of geen erg in. Pas na een meting en de ervaring met een hoortoestel, ontdek je wat je al die tijd gemist hebt. De hersenen moeten zich hier weer helemaal op instellen en hebben hier wat tijd voor nodig. Het menselijk brein is zo razend knap dat dit al vrij snel het geval is.

Klinkt een hoortoestel scherp?

De hoge tonen worden extra versterkt omdat je deze mist. Deze scherpte is nodig omdat in de scherpe tonen de meeste spraakinformatie zit. Het aanpassen van deze “scherpte” kan vaak een verslechtering van het verstaan betekenen.

Ik hoor mijzelf zo erg!

Jouw stemgeluid wat uit de mond komt wordt ook weer opgepikt door de microfoons in het hoortoestel en ook weer terug in het oor gestuurd. Ook weer met een klankkleur waar je nog niet aan gewend bent. Als je stem erg vreemd klinkt kan dit komen door de mate van afsluiting van je gehoorgang. Steek maar eens je vingers in je oren en praat maar eens. Je stem zal erg dof en in hoofd klinken. Dit noemen wij occlusie. (afsluiting). (afsluiting). Eigenlijk is het hoofd een soort van klankkast.

Hoe kunnen wij deze veranderingen oplossen?

Veel van deze bijkomstigheden lossen zichzelf vaak op door de gewenning over de tijd.Wanneer iemand een hoge tonen verlies heeft, dit is vaak het geval bij het ouder worden, dan willen wij de lage tonen op een zo’n natuurgetrouwe wijze het oor laten binnenkomen en alleen die toonhoogtes versterken die je nodig hebt. Ook willen wij voorkomen dat de lage tonen geaccentueerd worden door die occlusie. Zo willen wij dus het geluid in het oor sturen maar zo min mogelijk de gehoorgang afsluiten. Dit doen wij vaak met open domes (een soort parapluutjes) of een op maatgemaakt oorstukje welke open gewerkt is.

Blog waarom klinkt toestel onnatuurlijk Tussenkop kunnenwehetgeluidwelnatuurlijk

Waarom lijkt het geluid dan nog steeds onnatuurlijk?

Als er geluid via de microfoontjes het hoor toestel inkomt wordt het door de microcomputer voor jou precies op maat versterkt en via het oorstukje het oor in gestuurd. Deze bewerking in het gehoorapparaat kost enkele milliseconden. Je kunt je voorstellen dat het geluid wat langs zo’n open oorstukje rechtstreeks in het oor komt eerder bij het trommelvlies is dan het hoorapparaat geluid. Er is dus een verschil tussen het geluid wat via het apparaatje komt en wat er rechtstreeks in het oor komt. Hierdoor ontstaat er een soort vertraging ofwel “faseverschil”. Dit verschijnsel maakt nou net dat het geluid onnatuurlijk klinkt.

Blog waarom klinkt toestel onnatuurlijk Tussenkop waaromlijktgeluidnogsteedsonnatuurlijk

 

Kunnen we het geluid wel natuurlijk laten klinken?

Jazeker, de knappe koppen van de diverse hoortoestel fabrikanten zijn hier mee aan de gang gegaan. Neem nu bijvoorbeeld de MOMENT van Widex, dit is het nieuwste toestel van Widex die een nieuwe chip heeft die zo ontzettend snel is dat er nauwelijks meer een vertraging is tussen het hoortoestelgeluid en het rechtstreekse geluid waardoor men nu in staat is om het nu echt natuurlijk te laten klinken. De ervaring is echt ongelofelijk. Ook heeft dit toestel de mogelijkheid om rechtstreeks te koppelen met uw telefoon om te bellen, als afstandsbediening te gebruiken en om direct in jouw oren de muziek te kunnen luisteren in HiFi stereo!

Laat je informeren door je audicien, het is en wordt echt allemaal veel beter.

Blog waarom klinkt toestel onnatuurlijk Tussenkop Hoormezelfzoerg

Bekijk de Widex Moment hoortoestellen mét natuurlijk geluid