De wereld van hoortoestellen heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt met de introductie van een nieuwe functionaliteit: het op afstand instellen van hoortoestellen. Waar vroeger een bezoek aan een lokale audicien noodzakelijk was voor het afstellen van de instellingen, kunnen gebruikers nu profiteren van het gemak en de efficiëntie van service op afstand. Dit biedt niet alleen tijdwinst, maar het leidt ook tot het nauwkeuriger afstellen van het hoortoestel. Laten we eens dieper ingaan op deze interessante ontwikkeling.
Eigen systeem per merk om hoortoestellen op afstand in te stellen
Elk merk heeft zijn eigen systeem om hoortoestellen op afstand in te stellen. Elk merk geeft een unieke naam aan deze functionaliteit. Bij Starkey heet het systeem bijvoorbeeld "Telehear", bij Signia "Telecare 3.0" en bij Unitron "remote Adjust". Voor elk systeem is het noodzakelijk dat je beschikt over een (recente) smartphone met daarop de geïnstalleerde app van het desbetreffende merk hoortoestel. Via de app kun je ervoor kiezen om verbinding te maken met de audicien. Door middel van videocontact kan je samen met de audicien overleggen over gewenste wijzigingen in de instellingen en de audicien kan deze dan direct doorvoeren.
Hier leggen we stap-voor-stap uit wat je moet doen zodat de audicien wijzigingen kan doorvoeren.
Hoortoestel verbinden met iPhone
-
Doe de hoortoestellen uit en weer aan. Nu staan ze in koppelmodus.
-
Zijn jouw hoortoestellen MFI (Made For iPhone)? Koppel ze dan aan de iPhone via instellingen > toegankelijkheid > hoortoestellen.
-
Voor Phonak hoortoestellen ga je naar instellingen en dan naar Bluetooth. Je hoeft in dit geval alleen het rechter toestel te koppelen.
-
Download via de App Store de app die hoort bij jouw type hoortoestel.
-
Voordat je de hoortoestellen in de app kunt koppelen, dien je deze eerst uit en aan te doen.
-
Volg de stappen in de app.
Hoortoestel verbinden met Android
-
Doe de hoortoestellen uit en weer aan. Nu staan ze in koppelmodus.
-
Koppel je hoortoestellen aan een Android apparaat via Bluetooth. Let op: Koppel eerst de ene en dan de ander. Niet tegelijkertijd. Zet degene die je niet wilt koppelen uit.
-
Download via de Play Store de app die hoort bij jouw type hoortoestel.
-
Voordat je de hoortoestellen in de app kunt koppelen, dien je deze eerst uit en aan te doen.
-
Volg de stappen in de app.
Wat kan op afstand en wat niet?
Toen deze functionaliteit voor op afstand in- en bijstellen nog in de beginfase was, waren de mogelijkheden voor het aanpassen van instellingen nog vrij beperkt. Dat was vooral het geval met de aanpassingen die bij een servicepunt gedaan konden worden wanneer je fysiek ergens heen ging. Destijds was het voornamelijk mogelijk om de versterking en de verhouding tussen lage, midden- en hoge tonen aan te passen.
Maar gelukkig is deze technologie sterk doorontwikkeld. Op afstand kunnen vrijwel dezelfde aanpassingen worden gedaan als in de winkel, en bovendien kun je deze direct testen of uitproberen aangezien jij je al in een realistische hoor-omgeving bevindt tijdens de afspraak (bijvoorbeeld gewoon thuis of in een restaurant).
Betere hoortest dan in de winkel
Het maken van een hoortest kan ook op afstand. Sterker nog, het maken van een hoortest met je eigen hoortoestellen is veel beter dan in een winkel waarbij ze een universele koptelefoon gebruiken. Dus ook zonder een hoortest of audiogram kun je online een hoortoestel bestellen en deze perfect ingesteld krijgen!