Menu

Welk hoortoestel heb ik nodig?

Achter het oor, in het oor of luidspreker in het oor? Zo kom je erachter!
Je moet aan een hoortoestel, dat kan best even schrikken zijn voor sommige mensen. Dat komt omdat het beeld nog bestaat dat hoortoestellen eruit zien alsof je een koelkast achter je oor hebt hangen. Gelukkig is dat verleden tijd! In deze blog ga ik uitleggen wat voor soort hoor oplossingen er zijn en voor welk gehoorverlies welk type geschikt is.

Soorten gehoorverlies

Even een spoedcursus audiciens werk. Gehoorverlies wordt opgedeeld in 4 verschillende mate van verlies:

  • Licht gehoorverlies  (20-30 decibel)
  • Matig gehoorverlies (30-60 dB)
  • Ernstig gehoorverlies (60-90 dB)
  • Zeer ernstig gehoorverlies tot doof (90+ dB)
OnlineHoortoestel_Ruil_Vakantiegeld_Hoortoestellen_op afstand afstellen_Kosten_hoortoestel_Uitleg_Audicien_Afspraakrigh 1

Verder wordt er ook gekeken naar waar het gehoorverlies zit. De toestel keuze kan namelijk afhangen van welke toonhoogtes er versterkt moeten worden. Op basis van de mate van verlies en waar het verlies zit wordt een keuze gemaakt welke hooroplossing geschikt is. Er zijn nog andere dingen waar naar wordt gekeken, maar om het even simpel te houden kun je er vanuit gaan dat in de meeste gevallen geldt: hoe zwaarder het gehoorverlies, hoe groter het gehoorapparaat.

Soorten hooroplossingen

Voor de handigheid zie je hieronder een overzicht van wat voor soort hoortoestellen er zijn en waar al die verwarrende afkortingen voor staan:

  • In Het Oor hoortoestel (IHO-toestel)
  • Receiver In Canal/Luidspreker In Het Oor hoortoestellen (RIC-toestel/LIHO-toestel)
  • Achter Het Oor hoortoestel (AHO-toestel)
  • Lyric hoortoestel

 

Als iemand weinig tot geen verlies heeft in de lage tonen merken we meestal dat dit zorgt voor een onprettige hoor ervaring. Dat komt omdat de oren nagenoeg volledig zijn afgesloten waardoor de gehoorgang als het ware als een klankkast fungeert. Dit zorgt ervoor dat je jouw eigen stem op een erg vreemde manier zal horen. Vandaar dat dit toestel vaak wordt afgeraden bij alleen een verlies van hoge tonen.

Lyric hoortoestel

De Lyric toestellen zijn een klasse apart. Deze toestellen zitten zo diep in het oor dat je deze niet kan zien als je naar het oor kijkt. Het toestel werkt met een ingebouwde batterij dus deze moet om de drie maanden worden vervangen. Het plaatsen en verwijderen van het apparaatje gebeurt door een Lyric-specialist. Dit toestel is een van de beste gehoorapparaten omdat het gebruik maakt van de natuurlijke werking van de oorschelp en vlak bij het trommelvlies versterking kan geven.

Deze toestellen zijn geschikt voor licht tot matig gehoorverlies. In sommige gevallen is het toestel ook geschikt voor ernstige gehoorverliezen. Vraag hiernaar bij de audicien als je een gehoorapparaat gaat kopen.

Klaar om een keuze te maken?

Onze audiciens staan klaar om je persoonlijk advies te geven en te helpen bij het kiezen van een hoortoestel. Bereik ons via onze contact pagina.