0,00
0

De keuze is reuze, maar welk hoortoestel moet ik nu kopen?

Als u klaar bent voor een hoortoestel, is de volgende stap natuurlijk het kopen van een hoortoestel. U gaat naar een audicien en krijgt informatie of u kijkt online om te zien wat er te koop is. U zult merken dat het assortiment erg groot is en u heeft mogelijk al een keuze gemaakt in wat u wilt.

Maar let op! Een hoortoestel moet altijd worden geselecteerd op basis van uw situatie. Denk aan het type gehoorverlies, uw speciale wensen en het financiële plaatje.

Laat de volgende vijf aandachtspunten u helpen bij de aankoop en selectie van het beste hoortoestel bij uw audicien.

1 - Wat is uw gehoorverlies?

Gehoorapparaten zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Achter het oor, in het oor, met oorstukjes op een buisje of met een zeer dun draadje dat in het oor gaat. Het ene hoortoestel versterkt iets minder dan het andere. Als u een ernstig gehoorverlies heeft en zeer slecht hoort, heeft u een zwaardere versterker nodig. Dit betekent vaak dat u een iets groter hoortoestel nodig heeft. In-het-oor hoortoestellen kunnen vaak slechts een beperkte versterking aan en zijn vaak niet geschikt als u de lage tonen nog goed kunt horen. Hoortoestellen met een dun draadje en een luidspreker in het oor zijn hiervoor beter geschikt.

Als u bijvoorbeeld een zeer klein hoortoestel ziet dat u aanspreekt, kan het zijn dat dit niet geschikt is voor u omdat het onvoldoende versterking biedt. Elk hoortoestel heeft zijn eigen specifieke versterkingsniveau. Dit moet dus overeenkomen met uw gehoorverlies.

2 - Wat is uw levensstijl?

Het komt vaak voor dat wanneer u zich in veel verschillende luistersituaties bevindt, u meer van uw hoortoestellen zult eisen. Als u bijvoorbeeld graag muziek maakt of ernaar luistert, is het erg belangrijk dat een apparaat de hoge tonen en verschillende geluidssterktes goed reproduceert. Als u goed wilt kunnen verstaan in een lawaaiige omgeving bij het omgaan met kinderen of kleinkinderen, of als u regelmatig vergaderingen heeft en een actieve levensstijl, zult u vaak situaties tegenkomen waarin u spraak boven de omgeving wilt horen. De verschillende hoortoestellen doen dit elk op hun eigen manier. Het ene is hierin wat geavanceerder dan het andere. Het begrijpen van spraak in 360 graden en een speciale muziekstand kunnen een oplossing bieden.

Als u een eenvoudige levensstijl heeft en minder tijd doorbrengt in verschillende luistersituaties en gezelschap, kan een eenvoudig hoortoestel voldoende zijn, inclusief uw motorische vaardigheden. Als u moeite heeft om kleine dingen vast te pakken of te controleren, moet de stijl of het type hoortoestel dienovereenkomstig worden aangepast.

3 - Moet het minder zichtbaar zijn?

Voor veel mensen is het belangrijk dat het beste hoortoestel zo onzichtbaar mogelijk is. Er zijn verschillende versies van de hoortoestellen beschikbaar. Het is niet langer zoals vroeger dat u die grote "bananen" achter uw oren moet dragen. Bij ernstig gehoorverlies zijn ze natuurlijk iets groter. Tegenwoordig zijn er kleine dopjes in het oor of kleine hoortoestellen achter het oor die in het oor gaan met een flinterdun draadje (luidspreker in het oor).

Hoortoestellen worden ook in verschillende kleuren aangeboden om het best overeen te komen met uw haarkleur of de kleur van uw bril. Als het cosmetische aspect minder belangrijk is, kunt u kiezen voor een normaal (achter het oor) hoortoestel. Deze iets grotere hoortoestellen hebben vaak ook meerdere opties omdat er ruimte is om ze in te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een inductielusontvangst. Er is bijvoorbeeld een hoortoestel dat volledig in het oor gaat en je helemaal niets ziet (de Lyric).

4 - Zijn de nieuwe technieken waardevol voor mij?

De huidige beste hoortoestellen hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met een smartphone, tablet of tv. U kunt bijvoorbeeld direct met uw telefoon bellen, zodat u de spreker door beide hoortoestellen kunt horen. Met een app is uw smartphone ook een afstandsbediening en kunt u geluid rechtstreeks vanaf uw telefoon, tablet of pc beluisteren (streamen). Dit is vaak standaard in de meeste nieuwe apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het

5 - Wat kan het kosten?

Bij hoortoestellen is het vaak zo dat kwaliteit ook een ander prijskaartje heeft. In Nederland is er een vergoedingssysteem dat gekoppeld is aan een indeling in categorieën. Er wordt dan gesproken over categorieën 1 tot 5 en een buitencategorie. In welke categorie u valt, hangt af van het gehoorprotocol (vragenlijsten en interview). Categorie 5 is het beste apparaat dat door de zorgverzekering wordt vergoed. Dit betekent dat de apparaten in de buitencategorie vaak technisch geavanceerdere apparaten zijn met de nieuwste technologie. De meeste verzekeraars vergoeden dit niet. Enkele verzekeraars doen dit onder bepaalde voorwaarden. De prijzen binnen categorieën 1 tot 5 worden bepaald door de zorgverzekeraar en zij vergoeden hier 75% van. Dan blijft er 25% over als "eigen bijdrage". Deze prijs hangt af van uw zorgverzekeraar. De allerbeste apparaten met de nieuwste technologie vallen bijna altijd in de buitencategorie. Dit betekent dat het beste hoortoestel met de beste technologie, bijvoorbeeld het goed horen van medeklinkers en goed verstaan in gezelschap, een iets hogere prijs heeft. U beslist dus zelf wat u wilt uitgeven, rekening houdend met het bovenstaande.

En nu?

Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, kunt u het beste informatie inwinnen bij een van onze onafhankelijke audiciens. Zij zijn op de hoogte van de merken, typen, stijlen, prijzen en functies van de beste hoortoestellen en kunnen u begeleiden in dit grote bos. Stel uzelf de bovenstaande vragen en leg uw vragen en wensen voor aan de audicien op basis van deze vragen.

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down