De keuze is reuze, maar welk hoortoestel moet ik nu kopen?
Als je toe bent aan een gehoorapparaat dan is de volgende stap natuurlijk een hoortoestel kopen. Je stapt naar een audicien en laat je voorlichten of je kijkt eens online om te zie wat er te koop is. Je ziet dat het aanbod erg groot is en wellicht heb je al een keuze gemaakt in wat jij wil.
Maar let op! Een hoortoestel moet altijd worden gekozen naar aanleiding van jouw situatie. Denk daarbij aan het soort gehoorverlies, jouw speciale wensen en het financiële plaatje.
Laat de volgende vijf aandachtspunten je helpen met de aanschaf en keuze van het voor jouw beste gehoorapparaat bij je audicien.
1 – Wat is je gehoorverlies?
Hoortoestellen zijn er in vele verschillende vormen. Achter het oor, in het oor, met oorstukjes op een slangetje of met een heel klein draadje die in het oor gaat. De één hoort wat slechter dan de ander. Heb je een groot gehoorverlies en hoor je zeer slecht, dan heb je een zwaardere versterker nodig. Dit betekent vaak dat je dan een wat groter hoortoestel nodig hebt. In-het-oor gehoorapparaten kunnen vaak maar een beperkte versterking aan en zijn vaak niet geschikt als je de lage tonen nog goed hoort. Hoortoestellen met een dun draadje en een luidsprekertje in het oor zijn hiervoor beter geschikt.
Zie jij bijvoorbeeld een heel klein gehoorapparaatje dat je aanspreekt, dan kan het zo zijn dat deze niet geschikt is voor jou omdat hij onvoldoende versterking geeft. Elk hoortoestel heeft zijn eigen specifieke mate van versterking. Deze moet dus bij jouw gehoorverlies passen.


2 -Wat is je leefwijze?
Vaak is het zo dat als je in veel verschillende luistersituaties bent en komt dat je dan meer van je hoortoestellen vraagt. Maak je of luister je graag muziek dan is een toestel die de hoge tonen en de verschillende luidheden goed weergeeft erg belangrijk. Wil je kinderen of kleinkinderen goed verstaan in een rumoerige omgeving of vergader je regelmatig en heb je een actieve levensstijl, dan kom je vaak in situaties waarbij je spraak boven de omgeving uit wil horen. De verschillende hoortoestellen doen dit op hun eigen wijze. De één is daarin wat meer geavanceerd dan de ander. Spraak verstaan in 360 graden rondom en een speciale muziekstand kunnen daarin uitkomst bieden.
Als je een eenvoudige levensstijl hebt en je bent wat minder vaak in verschillende luistersituaties en gezelschap dan kan een eenvoudig hoortoestel wellicht voldoende zijn.Denk ook aan je motoriek. Heb je moeite om kleine dingen vast te pakken of te controleren dan zal hierop ook de stijl of type van het hoortoestel aangepast moeten worden.
3- Moet het minder zichtbaar zijn?
Voor veel mensen is het belangrijk dat ook het beste hoortoestel zo onzichtbaar mogelijk is. Er zijn verschillende uitvoeringen van de hoortoestellen. Het is niet meer zoals vroeger dat je van die grote “bananen” achter je oren hoeft te hebben. Bij een zwaar gehoorverlies zijn ze uiteraard wel iets groter. Tegenwoordig zijn er kleine dopjes in het oor of kleine hoortoestelletjes achter het oor die met een flinterdun draadje het oor in gaan (luidspreker in het oor).
Hoorapparaten worden ook in verschillende kleuren aangeboden welke het best bij jouw haarkleur of kleur van je bril past. Als het cosmetische aspect minder belangrijk is dan kan men voor een gewone (achter het oor) hoortoestel kiezen. Deze iets grotere hoortoestellen hebben vaak ook meerdere mogelijkheden omdat daarvoor de ruimte is om deze in te bouwen. Denk dan bijvoorbeeld aan een ringleiding ontvangst. Er is bijvoorbeeld een hoortoestel die volledig in het oor gaat en waar je echt helemaal niks meer van ziet (de Lyric).


4 – Zijn de nieuwe technieken waardevol voor mij?
De huidige beste hoortoestellen hebben de mogelijkheden om te verbinden met een smartphone, tablet of tv. Je kunt dan bijvoorbeeld met je telefoon rechtstreeks bellen zodat je de spreker via beide hoortoestellen hoort. Je smartphone is met een App ook een afstandsbediening en je kunt geluid rechtstreeks beluisteren (streamen) vanaf je telefoon, tablet of pc. In de meest nieuwe toestellen is dit al vaak de standaard. Denk bijvoorbeeld aan muziek luisteren tijdens het werk of trainen, een Zoom of Skype meeting, Netflix kijken, etc.
Er zijn ook diverse accessoires beschikbaar voor de hoortoestellen. Of het nu gaat om soloapparatuur die jou kan helpen bij het werk of studie of om beter de TV te kunnen horen. De audicien is altijd op de hoogte welke accessoires er te koppelen zijn met de verschillende hoortoestellen.
5 – Wat mag het kosten?
Met hoortoestellen is het vaak zo dat aan kwaliteit ook een ander prijskaartje hangt. In Nederland kent men een vergoedingssysteem welke gebonden is aan een indeling in categorieën. Je spreekt dan over categorie 1 t/m 5 en een buitencategorie. In welke categorie je komt is afhankelijk van het hoor protocol (vragenlijsten en interview.) Waarbij categorie 5 het beste toestel is wat de zorgverzekering vergoedt. Dit betekent dat de toestellen in de buitencategorie vaak technisch meer geavanceerde toestellen zijn met de nieuwste techniek. De meeste verzekeraars geven hier geen vergoeding voor. Een enkele verzekeraar doet dit onder bepaalde voorwaarden wel.De prijzen binnen categorie 1 t/m 5 worden bepaald door de zorgverzekeraar en zij vergoeden hiervan dan 75%. Dan blijft 25% over als “eigen bijdrage”. Deze prijs is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar.De allerbeste toestellen met de nieuwste technieken vallen vrijwel altijd in de buitencategorie. Dat wil zeggen dat het beste hoortoestel met de beste techniek, voor bijvoorbeeld het goed horen van de medeklinkers en een goed verstaan in een gezelschap, een wat hogere prijs heeft. Je bepaalt dus zelf wat u wilt uitgeven houdt daarbij rekening met het bovenstaande.

En nu?
Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, kunt u zich het best laten voorlichten door één van onze onafhankelijke audiciens. Deze is op de hoogte van de merken, types, stijlen, prijzen en de eigenschappen van de beste hoorapparaten en kan u gids zijn in dit grote bos. Stel jezelf de vragen die hierboven staan en leg je vragen en wensen aan de hand van deze vragen voor aan de audicien.