0,00
0

Gehoorschade

Heb je last van gehoorschade? Je bent niet de enige! In Nederland heeft 1 op de 10 Nederlanders gehoorschade door lawaai, harde muziek, ouderdom en andere zaken. Gehoorschade komt in onze maatschappij dan ook heel veel voor. Onbegrensde koptelefoons, oortjes, muziekfestivals en concerten zorgen ervoor dat jongeren op steeds vroegere leeftijd in aanraking komen met hard geluid, dat schadelijk is. Je favoriete muziek luisteren is voor veel mensen het beste als het volume maximaal aanstaat. Gehoorschade oplopen doe je gemakkelijker dan je denkt. Het is dan ook niet vreemd dat wij steeds meer mensen van alle leeftijden helpen met een passend (en zoveel mogelijk onzichtbaar) hoortoestel. Bijvoorbeeld de Oticon OPN of de Oticon OPN S.

Wanneer loop je gehoorschade op?

Geluid vormt de belangrijkste en meest voorkomende bron van gehoorschade. Iedereen weet dat het verstandiger is om oordopjes te dragen naar festivals, concerten en het uitgaan. Toch gebeurt het in praktijk te weinig. Gelukkig zien we een opwaartse trend waarin steeds meer mensen oordopjes dragen en waarbij op muziek evenementen ook meer aandacht wordt besteed aan het dragen van gehoorbescherming. Hard geluid komt natuurlijk niet alleen voor op deze plaatsen. Veel mensen werken dagelijks, zeven dagen per week naast of met machines die hard geluid produceren. Of wat denk je van motorrijders? Het geluid van de wind langs hun helm is vaak ook al harder dan 80 decibel. Maar wanneer is geluid schadelijk? Dit is vanaf 80 decibel. En vanaf 120 decibel kan geluid al binnen enkele momenten je gehoor beschadigen. Werk je met hard geluid om je heen? Denk dan eens aan op maat gemaakte oordoppen om je oren te beschermen.

Wat is gehoorschade eigenlijk?

In het slakkenhuis bevinden zich trilharen. De trilhaartjes zet in de hersenen binnenkomend geluid om voor de hersenen, waardoor je kunt horen. Bij gehoorschade door lawaai of muziek beschadigen deze trilharen. Soms kun je met rust de staat van je trilhaartjes herstellen, maar lang niet altijd. Een ernstige beschadiging aan je trilhaartjes zorgt ervoor dat je minder goed kunt horen en soms kan je ook last krijgen van oorsuizen.

Andere oorzaken van gehoorschade

Niet alleen hard lawaai en muziek zijn oorzaken van gehoorschade, helaas zijn er nog meer oorzaken waardoor mensen minder goed kunnen horen. Sommige vormen van gehoorschade zijn tijdelijk en andere zullen permanent zijn. De wetenschap is hard bezig met onderzoek naar het herstellen van gehoorschade, maar op dit moment zijn we nog niet zo ver.

Tijdelijke gehoorschade

Een deel van ons zal tijdens hun of haar leven last krijgen van tijdelijke gehoorschade. Heb je last van een gescheurd trommelvlies? Misschien heb je wel vervelende oorontstekingen. Veelal zijn dit tijdelijke oorzaken waardoor je slechter hoort. Daarnaast is er ook medicatie die als bijwerking minder goed gehoor veroorzaken. Een deel hiervan geeft tijdelijk slechter gehoor.

De vormen van gehoorschade

Over het algemeen delen we gehoorschade op in licht slechthorend en zwaar slechthorend. In tegenstelling tot doof zijn, waarbij je niets meer hoort, komt gehoorschade in verschillende gradaties. Slechter horen door gehoorschade is namelijk niet altijd letterlijk minder horen dan je eerst deed. Het zorgt er in sommige gevallen ook voor dat je geluid anders waarneemt. Harde geluiden kunnen scheller en pijnlijker zijn om waar te nemen, het kan lastig zijn om achtergrondgeluid te onderscheiden en je kunt overgevoelig worden voor normaal geluid. Deze overgevoeligheid heet hyperacusis. Daarnaast kun je ook last hebben van distortie waarbij het geluid vervormd hoort. Ook zijn er veel mensen die last hebben van diplacusis, waarbij je met elk oor anders hoort.

Permanente gehoorschade, wat nu?

Heb je een onderzoek ondergaan naar gehoorschade en blijk je last te hebben van gehoorschade? Dan zijn er gelukkig heel veel goede én onzichtbare hoortoestellen om je te helpen. Wat vooral belangrijk is, is dat je je gehoor beter gaat verzorgen. Neem oordoppen mee als je denkt dat het geluid ergens te hard zal staan. Of neem voor de zekerheid overal oordoppen mee naar toe. Liever een setje mee, dan de volgende dag een piep in je oren omdat het geluid te hard stond. Hoortoestellen of hoorapparaten zijn er in veel verschillende soorten maten en uitvoeringen. Daarom hoef je tegenwoordig niet rond te lopen met een heel groot hoortoestel dat duidelijk zichtbaar is. We komen nog jaarlijks mensen tegen die het kopen van een gehoorapparaat uitstellen uit schaamte. Dit is nergens voor nodig. Bij Online Hoortoestel hebben we hoortoestellen die in de oorgang zitten, waar je helemaal niets van ziet!

Voorkom gehoorschade

Er zijn een aantal symptomen die aangeven wanneer je te hard geluid hebt gehoord. Een piep of ruis is het bekendste symptoom. Zorg goed voor je gehoor, want je hebt maar één set oren! Voorkom gehoorschade door altijd op maat gemaakte oordoppen te dragen of een koptelefoon te dragen bij luid geluid. Hierdoor verlaag je het risico op gehoorschade. Binnen enkele minuten boven de 100 decibel ontstaat gehoorschade al, dit ervaar je gemakkelijk tijdens een avondje uitgaan met je favoriete muziek. Let bij muziek luisteren erop dat je het volume nooit op 100% zet, leer jezelf om naar minder harde muziek te luisteren.

Service van Online Hoortoestel

Heb je al tijden het gevoel dat je gehoorschade hebt opgelopen? Kom dan naar onze winkel in Naarden en neem deel aan een gehoortest. Hierna gaan we kijken welke hoortoestellen het beste bij je passen. Wil je niet keer op keer terug naar de winkel om je apparaat te laten aanpassen? Wij ook niet! Daarom stellen we je gehoorapparaat een keer voor je in, dat zit inbegrepen bij de prijs. Normale audiciens gaan uit van minimaal drie keer aanpassen, waardoor de prijs van deze hoortoestellen hoger ligt. Wij hebben oog voor jouw oren!

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down