0,00
0

Voor- en nadelen van verschillende type hoortoestellen

Er zijn heel veel soorten hoortoestellen. Wij begrijpen dat je als klant door de bomen het bos niet meer ziet. Om een beeld voor jou te schetsen welke verschillende hoortoestellen er allemaal op de markt te koop zijn, gaan we de verschillende types allemaal toelichten. Welke modellen zijn er? Wat zijn de voor- en de nadelen van deze hoorapparaten. Wat maakt het dat het ene hoortoestel meer geschikt is voor jou dan de ander.  Welk type hoortoestel past nou het beste bij jouw gehoorverlies.

De zoektocht naar het beste hoortoestel begint bij welk model hoortoestel jij wilt gaan kopen.
Hieronder staan de verschillende modellen hoortoestellen en de afkortingen die er vaak bij genoemd worden :

  1. -  In het oor hoortoestel ( IHO )
  2. -  Achter het oor hoortoestel ( AHO )
  3. -  De receiver in het oor hoortoestellen ( RIC toestellen / of LIHO (luidspreker in het oor)
  4. -  Lyric

Deze 4 modellen zullen wij hieronder een voor een gaan toelichten. Zodoende wordt het straks makkelijker om het beste hoortoestel uit te zoeken.

In het oor hoortoestellen

In het oor hoortoestellen worden IHO’s genoemd. Deze hoortoestellen zijn op maat gemaakt. De audicien maakt een afdruk van jouw gehoorgang en deze wordt opgestuurd naar de hoortoestel fabrikant. Elk merk heeft in het oor hoortoestellen.  Een in-het-oor hoortoestel bevindt zich in het oor en is minimaal zichtbaar voor de buitenwereld. De in het oortjes zijn er trouwens ook in een extreem klein formaat. Wanneer er genoeg ruimte in jouw oor is, kunnen ze een hoortoestel heel klein maken en heel diep in je oor. Er zit dan een trekkoordje aan waarmee je het apparaatje makkelijk uit het oor kan halen. Dit noemen ze CIC. Complete in the canal. Een voorbeeld van zo’n hoortoestel is de Starkey Evolv AI 2400 CIC - Bluetooth.

Voordelen in het oor:

-  Cosmetisch fraai / minder zichtbaar
-  Geluid zit vlakbij je trommelvlies, dat geeft een natuurlijk geluid
-  Je hebt geen last als je een bril draagt
-  Je voorkomt irritaties achter de oorschelp
-  Minder last van windgeruis

Nadelen in het oor:

-  Een in het oor hoortoestel kan wat sneller defect gaan omdat alle elektronica in een schaaltje gebouwd is en dus wat meer kwetsbaar.
-  Het is vaak erg klein waardoor het onderhoud lastig kan zijn wanneer je minder gevoel hebt in je vingers
-  Als je veel oorsmeer aanmaakt, zit het filtertje snel verstopt en moet je deze regelmatig vervangen.
-  Het kleine hoortoestel heeft een klein batterijtje die sneller leeg zal gaan

Achter het oor hoortoestellen

De achter het oor hoortoestellen zijn de meest bekende hoortoestellen. Het zijn de hoortoestellen waarbij je een systeem achter je oor draagt met een verbindingstukje naar je gehoorgang. Aan dat verbindingstukje zit een op maat gemaakt oorstukje. Ook hiervoor maakt de audicien een afdruk van je oor welke naar het Lab opgestuurd wordt. Daar maken ze van acryl materiaal een op maat gemaakt oorschaaltje. Een voorbeeld van een hoortoestel achter het oor is de Phonak Naida P90-PR - oplaadbaar. Dit toestel is trouwens ook nog eens op afstand instelbaar!

Voordelen achter het oor:
-De hoortoestellen zijn vrij stevig en de elektronica zit in het hoortoestel kasje waardoor deze goed beschermd is / weinig reparaties
- Simpele handelingen voor het schoonmaken, het enige wat om onderhoud vraagt zijn de oorstukjes. Deze maak je schoon met water
- De batterij is groter dan de in het oor batterijtjes. Ze gaan langer mee
- Doordat het hoortoestel iets groter is kan er meer techniek ingebouwd worden zoals bijvoorbeeld ringleidingstand voor in theater of meerdere microfoontjes waardoor je beter kunt verstaan in rumoer.

Nadelen achter oor:
- De hoortoestellen zijn veel meer zichtbaar
- De oorstukjes vullen je gehoorgang waardoor het draagcomfort als minder prettig kan worden ervaren

De receiver in het oor hoortoestellen (RIC toestellen/LIHO (luidspreker in het oor)

De RIC toestellen zijn ook hoortoestellen die deels achter je oor zitten. Echter, er zit geen verbindingslang aan vast maar een dun elektronisch draadje. Dit gaan we je eerst even goed uitleggen. Lesje tussendoor! Om geluid naar je gehoorgang te brengen, en jou vervolgens goed te kunnen laten horen is het nodig dat het geluid wat opgevangen wordt door het hoortoestel (achter het oor) naar je gehoorgang getransporteerd wordt.  Bij de AHO hoortoestellen gebeurt dat door het verbindingstukje. Dit is een slangetje waar geluid door kan. Het geluid gaat dan door het slangetje naar het op maat gemaakte oorstukje en wordt vervolgens in je gehoorgang bij je trommelvlies losgelaten. De RIC hoortoestellen zitten ook achter je oor maar hebben een andere manier van het transporteren van geluid. Hier zit aan ander verbindingstukje aan. Een zogenaamde luidspreker.Je moet een RIC toestel zien als een geluidsinstallatie met boxen. Het hoortoestel is de geluidsinstallatie en het draadje naar je oren is de box wat in je oor het geluid weergeeft.  Een voorbeeld van een receiver in het oor toestel is de Starkey Evolv 2400 RIC R

Voordelen RIC toestellen:

-  Geen verlies van geluid
-  De hoortoestellen zijn vaak erg klein
-  De hoortoestellen zijn er in een oplaadbare uitvoering
-  De RIC toestellen zijn tegenwoordig ook aan te passen op zware gehoorverliezen
-  Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft connectiviteit met jouw mobieltje
-  Het draagcomfort wordt als erg prettig ervaren

Nadelen RIC toestellen:

-  Het speakertje wat in het oor verdwijnt kan soms verstopt raken met oorsmeer.
-  De RIC toestellen zijn vaak wat klein, je moet dus wel in staat zijn om er goed mee overweg te kunnen

Lyric

De Lyric is toch een beetje het pareltje onder de hoortoestellen ! 

Dit mooie systeem is verkrijgbaar in 7 verschillende maten. Van XXS tot XXL. Voor elke gehoorgang een ander maatje. De elektronica zit ingebouwd in een soort kleine capsule. Hier overheen zitten twee zachte vleugeltjes. Deze vleugeltjes zijn dus de verschillende maten. Doordat de Lyric heel ver in je oor geplaatst kan worden geeft het een optimaal geluid. De Lyric wordt geplaatst door een Lyric specialist. De specialist is getraind in het “zo diep mogelijk plaatsen” van dit bijzondere systeem! De Lyric is het enige toestel wat tegen vocht kan. Dat wil zeggen, je kan ermee douchen, en je mag er zelfs mee zwemmen. Niet duiken, wel zwemmen.. met een mooi klein op maat gemaakt zwemdopje. 

 

PhonakLyric 1 1

Voordelen Lyric:

-  Kan bijdragen aan vermindering oorsuizen
-  Natuurlijk gehoor, doordat de lyric vlakbij je trommelvlies geplaatst wordt.
-  Onzichtbaar, maar dan ook écht onzichtbaar
-  Geen last met het dragen van je bril, er zit niks achter je oor
-  De lyric draag je 24/7
-  De lyric is wereldwijd te vervangen (ben je op vakantie), begeeft de Lyric het, kun je online checken waar de dichtstbijzijnde lyric specialist is. Met jouw eigen Lyric ID nummer kun jij bij elke lyric specialist terecht

Nadelen Lyric:

-  Als duiken je grootste hobby is, kies dan een ander toestel

Nu weet jij in grote lijnen welke modellen / type hoortoestellen er te koop zijn en wat de voor- en nadelen zijn!

-  Vind jij het cosmetisch aspect erg belangrijk  dan ga je natuurlijk voor het onzichtbare hoortoestel.
-  Heb je een smalle gehoorgang dan is het prettiger om een RIC hoortoestel te gaan kopen.
-  Zet jij 100x per dag je bril op en af dan is een in het oor hoortoestel voor jou wellicht het beste hoortoestel.
-  Wil je alle zorgen opzij zetten, onzichtbaarheid voorop… dan ga je natuurlijk voor de Lyric!

Heel veel succes met het zoeken van het beste hoortoestel wat past bij jouw unieke wensen en behoefte. Wil je nog meer hoortoestel advies voordat je verder gaat met zoeken naar het juiste hoortoestel dan kun je altijd even naar onze site voor meer informatie. Succes met de zoektocht naar een mooi hoortoestel die past bij jouw wensen!

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down