A A
23 Service punten
Menu

Wanneer loop je gehoorverlies op?

Geluid vormt de belangrijkste en meest voorkomende reden van gehoorverlies. Iedereen weet dat het verstandiger is om gehoorbescherming te dragen naar festivals, concerten en bij het uitgaan. Toch gebeurt het in praktijk weinig. Gelukkig zien we een positieve trend waarin steeds meer mensen gehoorbescherming gebruiken en waarbij op muziek evenementen ook meer aandacht wordt besteed aan het dragen van oordoppen.

Hard geluid komt natuurlijk niet alleen voor op evenementen. Veel mensen werken dagelijks, naast of met machines die hard geluid produceren. Of motorrijders, ook motorrijders lopen risico op gehoorverlies. Het geluid van de wind langs hun helm is vaak harder dan 85 decibel. Maar wanneer is geluid schadelijk? Dit is vanaf 80 decibel. En vanaf 120 decibel kan geluid al binnen enkele momenten je gehoor definitief beschadigen. Dan heb je dus gehoorverlies. Werk je met hard geluid om je heen? Denk dan eens aan op maat gemaakte oordoppen om je oren te beschermen.

Wat is gehoorverlies eigenlijk?

In het slakkenhuis bevinden zich trilharen. De trilhaartjes zet in de hersenen binnenkomend geluid om voor de hersenen, waardoor je kunt horen. Bij gehoorverlies door hard lawaai of harde muziek beschadigen deze trilharen. Soms kun je met rust de staat van je trilhaartjes herstellen, maar lang niet altijd werkt dat. Een ernstige beschadiging aan je trilhaartjes zorgt ervoor dat je minder goed kunt horen en soms kan je ook last krijgen van oorsuizen.

Andere oorzaken van gehoorverlies

Niet alleen te hard lawaai en muziek zijn belangrijke oorzaken van gehoorverlies.  Er zijn nog meer oorzaken waardoor mensen een gehoorverlies kunnen krijgen. Sommige vormen van gehoorverlies zijn tijdelijk en andere zullen permanent zijn. De wetenschap is hard bezig met onderzoek naar het herstellen van gehoorverlies, maar op dit moment zijn we nog niet zo ver. Een gehoorapparaat kan er voor zorgen dat je beter hoort.

Tijdelijke gehoorverlies

Een deel van de bevolking krijgt last van tijdelijk gehoorverlies. Heb je last van een gescheurd trommelvlies? Misschien heb je wel vervelende oorontstekingen. Veelal zijn dit tijdelijke oorzaken waardoor je slechter hoort. Daarnaast is er ook medicatie die als bijwerking minder goed gehoor veroorzaken. Een deel hiervan geeft tijdelijk slechter gehoor. Deze vorm van gehoorverlies kan nog genezen.

De vormen van gehoorverlies

Over het algemeen delen we gehoorverlies op in licht, gemiddeld slechthorend en zwaar slechthorend. In tegenstelling tot doof zijn, waarbij je niets meer hoort, komt gehoorverlies in verschillende gradaties voor. Slechter horen door gehoorverlies is namelijk niet altijd letterlijk minder horen dan je eerst deed. Het zorgt er in sommige gevallen ook voor dat je geluid anders waarneemt. Harde geluiden kunnen scheller en pijnlijker zijn om waar te nemen, het kan lastig zijn om achtergrondgeluid of juist spraak te onderscheiden en je kunt overgevoelig worden voor normaal geluid. Deze overgevoeligheid heet hyperacusis. Daarnaast kun je ook last hebben van distortie waarbij het geluid vervormd hoort. Ook zijn er veel mensen die last hebben van diplacusis, waarbij je met elk oor anders hoort.

Permanente gehoorverlies, wat nu?

Heb je een hoortest ondergaan naar gehoorverlies en bleek dat je last hebt van gehoorverlies? Dan zijn er gelukkig heel veel goede hoortoestellen om je te helpen. Wat vooral belangrijk is, is dat je je gehoor beter gaat verzorgen. Neem oordoppen mee als je denkt dat het geluid ergens te hard zal staan. Of neem voor de zekerheid overal oordoppen mee naar toe. Liever een setje mee, dan de volgende dag een piep in je oren omdat het geluid te hard stond.

Hoortoestellen of hoorapparaten zijn er in veel verschillende soorten maten en uitvoeringen. Daarom hoef je tegenwoordig niet rond te lopen met een heel groot hoortoestel dat duidelijk zichtbaar is. We komen nog jaarlijks mensen tegen die het kopen van een gehoorapparaat uitstellen uit schaamte. Dit is nergens voor nodig. Bij Online Hoortoestel hebben we hoortoestellen die in de oorgang zitten, waar je helemaal niets van ziet!

Voorkom gehoorverlies

Er zijn een aantal symptomen die aangeven wanneer je te hard geluid hebt gehoord. Een piep of ruis is het bekendste symptoom. Zorg goed voor je gehoor, want je hebt maar één set oren! Voorkom gehoorverlies door altijd op maat gemaakte oordoppen te dragen of een koptelefoon te dragen bij luid geluid. Hierdoor verlaag je het risico op gehoorschade. Binnen enkele minuten boven de 100 decibel ontstaat gehoorverlies al, dit ervaar je gemakkelijk tijdens een avondje uitgaan met je favoriete muziek. Let bij muziek luisteren erop dat je het volume nooit op 100% zet, leer jezelf om naar minder harde muziek te luisteren.

Service van Online Hoortoestel

Heb je al tijden het gevoel dat je gehoorverlies hebt opgelopen? Kom dan naar onze winkel in Naarden en neem deel aan een gehoortest. Hierna gaan we kijken welke hoortoestellen het beste bij je passen. Wil je niet keer op keer terug naar de winkel om je apparaat te laten aanpassen? Wij ook niet! Daarom stellen we je gehoorapparaat een keer voor je in, dat zit inbegrepen bij de prijs. Normale audiciens gaan uit van minimaal drie keer aanpassen, waardoor de prijs van deze hoortoestellen hoger ligt. Wij hebben oog voor jouw oren!

Toon meer Toon minder
Gehoorverlies en een afspraak maken met de audicien?

Heb jij last van gehoorverlies of vermoed je dat je een gehoorverlies hebt? Maak dan een afspraak met de audicien. Dit kan fysiek maar ook met een vrijblijvend gesprek via video-bellen.

Aanhef:
* = verplicht veld
Dit bekeek je eerder