0,00
0

Hoe werkt een hoortoestelaanpassing?

De keuze is gemaakt!

Als er een keuze is gemaakt welk hoortoestel het beste bij uw behoeften en gehoorverlies past, is de volgende stap de uiteindelijke aanpassing of instelling van de hoortoestellen aan uw gehoorverlies en wensen. Wat kunt u verwachten tijdens een afspraak?

Hoe bepalen we het gehoorverlies?

Een goede gehoormeting is de basis voor elke hoortoestelaanpassing. Deze gehoormeting noemen we audiometrie. Bij zo'n gehoortest wordt uw gehoor gemeten met een koptelefoon. (Pieptoontest) Er wordt dan gekeken welke toonhoogtes u nog kunt horen en in welke mate u deze nog kunt horen. Daarnaast kunnen we een test doen waarbij we kunnen bepalen welke luidheden voor u niet prettig zijn. Dit is het niveau dat we het "oncomfortabele niveau" noemen. Vervolgens meten we met behulp van een soort diadeem, die we achter het oor op de schedel plaatsen, de "beengeleiding". Op deze manier kunnen we bepalen waar het gehoorprobleem ligt.

Ofwel in het geleidingsgedeelte, dit zijn het trommelvlies en de gehoorbeentjes, ofwel in het binnenoor het slakkenhuis (cochlea), dit noemen we het perceptieverlies. Tenslotte doen we een spraaktest. Met zo'n spraaktest (woordtest) kunnen we bepalen hoeveel procent je nog kunt horen bij een normale luidheid en bij welke luidheid je maximaal kunt horen. Op die manier kunnen we enigszins inschatten wat haalbaar is bij een goede instelling van de hoortoestellen.

Dan wordt het spannend! De nieuwe hoorapparaten!

De gekozen hoortoestellen moeten dan op maat worden gemaakt. Dat wil zeggen, de juiste maat van de buisjes of de luidsprekers en de juiste manier om het geluid in het oor te brengen. Het geluid in het oor brengen gebeurt met een op maat gemaakt oorstukje, dat dan vooraf in een laboratorium wordt gemaakt, of een universele oplossing in de vorm van een soort parapluutje. We noemen dit een "koepel". De manier die we kiezen hangt af van de mate van gehoorverlies. Bij een groter gehoorverlies is het beter de gehoorgang wat meer af te sluiten.

Contact met de computer

Daarna maken we contact met de PC waarop de speciale software staat waarmee we het hoortoestel kunnen instellen. De meting wordt gebruikt om te berekenen hoe het hoortoestel moet worden ingesteld. Dit noemen we een "First Fit". Deze berekening is uniek voor elke fabrikant. Ook wordt er meestal een "Feedback test" gedaan. Dit is een test met de hoortoestellen in het oor waarbij we zien welk geluid er uit het oor ontsnapt. Op deze manier kan onnodig piepen worden voorkomen en hebben we een goed rendement op het geluid dat we met de toestellen het oor in sturen. Het hoortoestel wordt ook ontworpen volgens de wensen en eisen van de gebruiker. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra programma's toevoegen en bepaalde functionaliteiten beschikbaar maken.

Een optimale instelling, hoe kom je daar?

Om een aanpassing succesvol te laten verlopen, voeren we ook een speciale meting uit waarbij we u op een objectieve manier de allerbeste instelling kunnen geven, met behulp van een soort neklus waarbij we met kleine buisjes in uw oor kunnen meten wat er in de buurt van het trommelvlies gebeurt. . Het resultaat van deze meting zien we op ons scherm en zo kunnen we via de software het hoortoestel fijn afstellen. Daarnaast kunnen we een spraaktest doen om te zien of het spraakverstaan inderdaad verbeterd is en of we de score halen die we bij de allereerste gehoortest gemeten hebben.

Alles is nu geregeld, wat nu?

Als de hoortoestellen optimaal zijn ingesteld, zult u zeker enige uitleg nodig hebben over het gebruik en de werking van het hoortoestel en hoe u het toestel moet gebruiken. Dit doen wij zo uitgebreid mogelijk. aanpassing gewenst is, zal er een extra afspraak gemaakt moeten worden met uw audicien. Veel plezier met uw nieuwe hoortoestellen!
eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down