0,00
0

Wat moet je weten over batterijen voor je hoortoestellen en oplaadbare accu’s voor je hoortoestellen?

Voordat er hoortoestellen waren met geïntegreerde oplaadbare accu’s, gebruikten wij hoortoestellen met batterijen. De hoortoestel batterijen die tegenwoordig gebruikt worden zijn zink-lucht batterijen.

Welke type hoortoestel batterijen zijn er?

Er zijn vele hoortoestel batterijen, maar welke heb jij nodig voor jouw hoortoestel? Veel gebruikte hoortoestel batterijen zijn ‘zink-lucht batterijen’. Zink-lucht batterijen maken gebruik van lucht om energie op te wekken. Als je het stickertje van de batterij verwijdert, zie je op het vlakke deel van de batterij drie hele kleine gaatjes zitten. Zodra deze gaatjes in aanraking komen met lucht zijn de hoortoestel batterijen opgeladen.

Daarom is het verstandig om de batterij 2 minuten te laten liggen en daarna in het hoortoestel te stoppen, dan ben je zeker van een goed werkende batterij en gaat de batterij ook langer mee. De meest gangbare batterijen die gebruikt worden voor hoortoestellen zijn de volgende types:

 

Wat is de gemiddelde levensduur van hoortoestel batterijen?

De gemiddelde levensduur van hoortoestel batterijen is afhankelijk van het aantal uren dat het hoortoestel gedragen wordt én het verbruik van het hoortoestel. Het verbruik is o.a. de hoeveelheid versterking en aanpassingen die het hoortoestel moet verrichten, zoals ruisonderdrukking, richting-gevoeligheid, streamen van muziek, gebruik van telefonie via bluetooth en gebruik van solo-apparatuur.

De gemiddelde levensduur van zink-lucht batterijen liggen tussen de 3 en de 14 dagen. Hoortoestel batterij type 675 gaat het langst mee, dit type batterij wordt gebruikt voor grote gehoorverliezen.

Hoortoestel batterij type 13 wordt voor de kleinere achter-het-oor hoortoestellen gebruikt en is qua grootte een slag kleiner dan het toestel waar type 675 batterijen in gaan.

Type 3/batterijen-accus/batterijen/batterijen-13/12 is de meest gangbare batterij. Deze batterij wordt meestal voor de RIC hoortoestellen gebruikt. RIC hoortoestellen zijn kleine hoortoestellen achter het oor en zijn voorzien van een kleine speaker die in de gehoorgang ligt. De 312 batterij gaat ongeveer 5 tot 7 dagen mee afhankelijk van het gebruik zoals streamen en telefoneren.

Type 10 gaat het kortst mee van alle soorten hoortoestelbatterijen. Het is tevens ook de kleinste batterij. Deze worden veelal gebruikt voor de CIC hoortoestellen. Dit is het kleinste hoortoestel op maat in de gehoorgang gedragen. Dit type gaat ongeveer 3 à 4 dagen mee.

Hoe bewaar je jouw hoortoestel batterijen?

Hoortoestel batterijen bewaar je op kamertemperatuur. Gemiddeld ligt de kamertemperatuur tussen de 15 graden en 25 graden. Je kunt de batterijen niet bewaren in de koelkast of in de zon.

Voor- en nadelen van hoortoestel batterijen

Een groot voordeel van hoortoestel batterijen is dat je te allen tijde de vrijheid hebt om een batterij te vervangen, waar dan ook. Je hoortoestel zal dus nooit leeg gaan op ongelukkige momenten, je hebt altijd batterijen bij de hand.

Een nadeel is dat als je fijne motoriek vermindert, je dan moeilijker de batterij kunt vervangen. Als er te veel vet op de hoortoestel batterijen komt worden ze vies en dit kan nadelige invloed hebben op de levensduur.

Een alternatief voor hoortoestellen met batterij is oplaadbare hoortoestellen. Lithium Ion accu’s zijn volledig ingekapseld in de behuizing van hoortoestellen. Je hoeft dus nooit meer jouw hoortoestel batterij te vervangen.

De meeste accu’s in hoortoestellen gaan zo’n 5 jaar mee, dit kan per fabrikant verschillen. Nog een voordeel is dat die hoortoestellen minder gevoelig zijn voor reparaties. Vocht en vuil maken minder kans om het hoortoestel binnen te dringen. Een ander voordeel van zo’n ingekapselde accu is dat kinderen niet meer onbedoeld accu’s kunnen inslikken. Dankzij de behuizing voorkom je ook schade aan de accu.

Door het vele streamen van muziek en gebruikmaking van bluetooth voor telefoneren is meer capaciteit gewenst. Daarom heeft een hoortoestel met accu meer stabiliteit dan een hoortoestel met een zink-lucht batterij.

Een nadeel zou kunnen zijn dat, ondanks een goede lading, de accu op een ongelukkig moment op (leeg) is. Even een accu vervangen kan dan niet. Je kan de accu wel in 30 minuten snel opladen zodat je hoortoestel er weer +/- 4 á 6 uur tegen kan. Ook bestaan er mini chargers die je mee kan nemen om onderweg bij te laden wanneer nodig.

De oplaadtijd van oplaadbare hoortoestellen verschilt per fabrikant. Bij de ene fabrikant heb je, na een lading van 120 minuten, 1 dag plezier van je hoortoestellen. Bij de andere fabrikant is dat pas na een oplaadtijd van 4 uur.

Ontdek onze oplaadbare hoortoestellen

eng logo
Copyright © 2023 Online-hearingaids.com
By Yvan Karman
chevron-down